allergia és a túlzott higiénia
Egészségmagazin.com   |   2015.02.26.

Összefüggés az allergia és mosogatógépek között

Egy napokban bemutatott svéd kutatás eredményei komoly fejtörést okozhat a modern háziasszonyoknak. Ma már sok konyhában megtalálható a mosogatógép, amelynek fejlesztése sok anyuka és nő álmát váltotta valóra. Meggyorsult a mosogatás így több idő marad a gyerekekre, az egyéb munkákra, az olvasásra, a filmezésre. Azonban az új kutatás kimutatta, hogy azokban a háztartásokban, ahol kézzel mosogatnak, 40 százalékkal kisebb a valószínűsége, hogy allergiások lesznek a gyermekek.

reklám vége

Több baktérium = egészségesebb ember?

A higiéniai hipotézis szerint, ha a gyermekek immunrendszere több mikrobával találkozik, akkor azok erősíteni fogják a védekezést, adott esetben csökkenthetik az allergia kialakulását. Lényegében az immunrendszer fejlődéséhez szükség van a korai fertőzések „tanító" hatására. Már tudományosan is igazolt, hogy a túlzott higiénia ártalmas, a velünk élő baktériumok hiánya a krónikus betegségek kialakulásának forrása lehet. Ahogy Graham Rook, immunológus professzor fogalmaz: "Segít, ha valaki tanyán él, állandó kapcsolatban van állatokkal, vagy ha nem szalad állandóan kezet mosni. A nagycsalád is jó, a sok testvér, főként, ha fiúk - ők rendszerint piszkosabbak. A túlzott higiénia ugyanis többet árt, mint használ."

A napokban napvilágot látott svéd kutatás eredményei is alátámasztják a korábbiakat. Ennek során ezer gyermek szüleit kérdezték meg az allergiával, a mindennapjaikkal és szokásaikkal kapcsolatban. Az így kapott adatok elemzése során arra jutottak, hogy a kézi mosogatás kapcsolatban áll egyéb, az életmódot meghatározó jellemzőkkel, amelyek szintén gátolják az allergia kialakulását. Bill Hesselmar, a Göteborgi Egyetem gyermekosztályának allergológusa és munkatársa szerint a kézzel elmosogatott edényeken nem lesznek teljesen tiszták, így a családtagok több baktérium hatásának vannak kitéve - amelyek felkészítik szervezetüket a későbbi betegségek ellen.

Korai az öröm és a felháborodás is

Bár a kutatók úgy vélik, hogy eredményeik „érdekes megfigyelések", azonban korai lenne még erre alapozni. A kézi mosogatás allergiaellenes stratégiája egyelőre nem kizáróan ajánlott, mégis érdemes meggondolni.

A kételkedők szerint is korai egyelőre gyakorlati hasznát keresni az eredményeknek. Ráerősítettek arra is, hogy a higiéniai hipotézis korai szakaszban, elsősorban az első hat hónapban jelentős. Ez idő alatt azonban a legtöbb gyereke vagy egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben ér hozzá kézzel mosott edényekhez és evőeszközökhöz.

Bár a kutatás eredményeit egyelőre nem ajánlják mosogatási stratégia alapjának, mégis érdemes elgondolkozni rajta. A túlzott higiénia rossz hatással lehet a gyermek immunrendszerének fejlődésére, tehát érdemes kicsit szabadjára engedni. Elő tehát a játszós ruhával, és irány a kert, az utca, az erdő - hiszen nincs is annál élvezetesebb, mint mezítláb taposni a sarat (persze csak napsütéses időben).



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön