asztma, allergia
Egészségmagazin.com   |   2015.10.08.

A tanyasi por megvéd az asztmától és az allergiától

Belga tudósok egy új kutatás során sikeresen bebizonyították, hogy közvetlen összefüggés van a vidéken eltöltött gyermekkor, és az asztma, valamint az allergia ellen kialakuló védelem között. Konkrétabban: aki egy farmon, vagy tanyán nő fel, sokkal kisebb eséllyel lesz asztmás vagy allergiás. Ez az úttörő felfedezés óriási lépést jelenthet az asztma elleni védőoltás kifejlesztéséhez.

reklám vége

Ígéretes egérkísérletek

A VIB (Flamand Biotechnológiai Intézet) és a Genti Egyetem kutatói a Science című neves tudományos szaklapban publikálták eredményeiket.

Az már eddig is széles körben ismert tény volt, hogy a nyers tehéntej fogyasztása védelmet nyújt az allergiák ellen, most azonban a Bart Lambrecht és Hamida Hammad professzorok által vezetett, 14 kutatóból álló csoport egészen szilárd tudományos bizonyítékot talált erre az állításra. Hiába fedezték ugyanis már sok évvel ezelőtt azt, hogy a vidéken felnövő gyermekek sokkal ellenállóbbak az asztmával és az allergiával szemben, pontos tudományos magyarázat mindezidáig nem volt a jelenségre.

Bart Lambrecht professzor elmondta: „A kutatás ezen szakaszában konkrét kapcsolatot mutattunk ki a vidéki környezetben megtalálható por, és az asztmától, allergiától való védettség között. Németországban és Svájcban kísérleti egereket farmokról származó pormintáknak tettünk ki. A tesztek kimutatták, hogy a kísérleti állatok immunisak voltak a házi poratkára, ami emberekben az allergia legnagyobb kiváltó oka."

Főszerepben: az A20 fehérje

Az ok-okozati összefüggés mellett a tudósok a mögötte meghúzódó mechanizmust is felfedezték: a mezőgazdasági por a légutakban található nyálkahártyából sokkal kevésbé súlyos allergén reakciókat vált ki, mint a házi poratka. Ezt a hatást az A20 nevű protein váltja ki, amit a mezőgazdasági porral való érintkezés során termel a szervezet.

Ha ezt a fehérjét mesterségesen kikapcsolják a tüdő nyálkahártyáján, akkor a vidéki környezetben fellelhető por már nem képes az asztmás, vagy allergiás reakciók csökkentésére.

Betegeken is tesztelték

A felfedezést később pácienseken is tesztelték, a kutatás során pedig azt mutatták ki, hogy az asztmás és allergiás emberek szervezetéből hiányzik a védelmet nyújtó, A20 fehérje. Ez megmagyarázza a tényt, hogy miért reagálnak ilyen hevesen az allergénekre.

A kutatók felállítottak egy 2 000, farmon felnőtt gyerekből álló tesztcsoportot is, akiknek legnagyobb része védettséget élvezett. Azok a gyerekek, akiknél nem volt aktív a védettség, és allergiásak lettek, az A20 génnek egy olyan variánsával rendelkeztek, aminek hatására az A20 fehérje hibásan működött.

Gyógyítható lesz az allergia és az asztma?

A kutatócsoport eredményei nyomán számos jövőbeli kutatásra nyílt lehetőség. Jelenleg azt próbálják feltárni, hogy a mezőgazdasági por melyik összetevője az, ami a védettség kiváltásáért felelős. Abban a pillanatban, amikor ezt sikerül megtalálni, megnyílhat majd az út a preventív asztmagyógyszer felé.

A tudósok azt gyanítják, hogy a válasz az úgynevezett endotoxinokban rejlik, amik bizonyos baktériumok sejtfalát alkotják, de ezeken kívül még más anyagok is szerepet játszhatnak a folyamatban. Az asztmagyógyszerre még várni kell, de a megkezdett út jónak tűnik, így talán már csak néhány évet kell kibírniuk az ezzel a komoly teherrel nap, mint nap megküzdő betegeknek.

Van az ismerőseid közt asztmás vagy allergiás? Oszd meg vele a jó hírt!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön