szénanátha allergia
Egészségmagazin.com   |   2016.07.07.

Van esély az allergia és a szénanátha végleges legyőzésére?

A válasz igen! Kitartással és türelemmel legyőzheted az immunrendszer által adott túlzott védekező reakciókat. Olvass tovább, tudj meg többet az allergiáról, a szénanátháról, és arról, hogyan tudod leküzdeni ezeket a kellemetlen „népbetegségeket"!

reklám vége

Sok ember észleli manapság - még idősebb korban is - hogy egyik napról a másikra szénanátha, vagy allergia alakult ki nála. Ez már szinte járványszerű ! De vajon miért irritálják az egyébként ártalmatlan pollenek az immunrendszerünket? És a legfontosabb kérdés: hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Mitől törhet ránk az allergia és a szénanátha?

„Döntő szerepet játszik ebben a genetikai meghatározottság." - mondja Ludger Klimek, a wiesbaden-i Allergológiai és Rinológiai Központ vezetője (rinológia: az orr és az arcüreg megbetegedéseivel foglalkozó tudományág). Ha egyik szülőd, vagy testvéred valamilyen allergiában szenved, 25-30%-kal nagyobb az esély arra, hogy te is allergiás leszel. Ha mindkét szülőd szénanáthás, több mint 60%-ban biztos, hogy te is érintett leszel!

Ennek oka az immunrendszer hibás önszabályozó mechanizmusa. „Az immunrendszer bizonyos fehérjéket, amelyek a pollenekben találhatók, káros irritatív anyagokként ismer fel, és ez ellen a látszólagos veszély ellen antitesteket termel, az ún. immunglobin E-t (IgE). Ezek az antitestek a fehérvértestek hízósejtjeihez kapcsolódva a sebgyógyulást és az immunrendszer védekezőképességét indítják be." - mondja Klimek. Ha ezután a szervezetbe pollen kerül, a hízósejtek gyulladást kiváltó anyagokat kezdenek el termelni (többek között hisztamint), amelyek a szénanátha tipikus tüneteit okozzák: az orr, a torok és szem nyálkahártyája begyullad, hogy kimossa a szervezetből a pollen-fehérjéket, amelyeket a szervezet tévesen ellenséges anyagokként azonosított.

„A különböző allergiák legtöbbször hosszú évek során alakulnak ki" - teszi hozzá Klimek. Az esetek többségében a 7. és 14. életév közötti időszakban jelenik meg az allergia, vagy szénanátha, amit Klimek azzal magyaráz, hogy „kisgyerekkorban az immunreakciók inkább a gyomorban és a bélrendszerben játszódnak le, és majd csak később terjednek át a légutakra, az orra, a torokra és a tüdőhólyagokra."

A környezetszennyezés, a klímaváltozás és a természetes területek csökkenése csak még inkább súlyosbítja az allergia kialakulásának esélyét. Ennek 3 oka is van:

  • Egyre kevesebb gyerek nő fel vidéki környezetben, ahol már kezdettől fogva erősen ki vannak téve az irritáló anyagok változatos skálájának, így van esélyük hozzászokni.
  • Egy másik feltételezés szerint a levegő károsanyag-szennyezése a különböző növényeket arra sarkallja, hogy még ellenállóbb polleneket termeljenek a biztos beporozás érdekében.
  • Az általános felmelegedés meghosszabbítja a növények virágzási időszakát, így a szénanáthát is.

Hogyan szabadulhatsz meg az allergiától és a szénanáthától?

Létezik hosszú távú megoldás! A hyposzenzibilizálás nevű, 5-6 évig tartó kezelés az esetek 70-80%-ban eredményesnek bizonyul. Ezalatt tulajdonképpen a túlzott reakciókat adó immunrendszer lassú átprogramozását értik a szakemberek. Az immunrendszer az évek során megszokja a polleneket, és nem próbál meg védekezni ellenük. A kezelés során a különböző allergén anyagokat - a védőoltásokhoz hasonlóan - kis adagokban juttatják a szervezetbe. Ez korábban injekciós kezelés útján történt, ma már azonban lehetőség van tabletták, illetve különböző cseppek formájában „fogyasztani" az áhított allergéneket. Az évekig tartó kezelés során 4-5 hetente orvosi felügyelet alatt juttatják a szervezetbe ezeket az anyagokat, ami után rövid ellenőrzés során bizonyosodnak meg arról, hogy a páciens nem reagál túl hevesen az allergénre, és a kezelés folytatható.

Ma már a kezelés otthonról is végezhető tabletták és cseppek formájában, a szakemberek azonban ennek inkább a hátrányait hangsúlyozzák. Habár sokkal kényelmesebb és kímélőbb bevenni egy tablettát, mint havonta injekciókat kapni, és kevésbé hevesen is reagál a szervezet a fokozatosan felszívódó allergénekre, azonban a kezelés hatékonysága is erősen lecsökken, valamint megnő az esélye annak, hogy a páciensek idő előtt abbahagyják, vagy megszakítják a kezelést. Egy holland kutatás során, ahol 6500 hyposzenzibilizáláson résztvevő pácienst vizsgáltak meg, 23%-uk csinálta végig az injekciókúrát, és csak 7%-uk a tablettásat.

A jó hír az, hogy az allergia elleni kezelés itthon is elérhető, és sok orvos már ajánlja is allergiás betegeinek, úgyhogy hajrá, itt az ideje, hogy te is leszámolj az allergia és a szénanátha rémével!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön