Karácsony, Karácsonyfa allergia
Egészségmagazin.com   |   2015.12.26.

Mi köze a Karácsonyfának az egészségedhez?

Ha Karácsony, akkor Karácsonyfa, ugye:)? Napjainkra a lehetőségek tárháza szinte végtelen, választhatunk vágott fát, lehetünk környezettudatosak egy földlabdás fenyővel, vagy még inkább egy több évig használható műfenyővel. Ha szóba kerül a Karácsonyfa, általában a fa „egészségéről" van szó, de mi a helyzet velünk, emberekkel? Lehet, hogy a Karácsonyfa hatással van az egészségre?

reklám vége

A ti családotokban is előfordul, hogy valahogy mindig beteg valaki Karácsonykor? Elképzelhető, hogy ez nem véletlen: tudtad, hogy a Karácsonyfa is hatással lehet az egészségre is?

Ünnepi allergének a lakásban

Műfenyő esetében a házi por, élő fa választásakor pedig a pollen okozhat problémát.

Úgy érzed, megfáztál? Folyik az orrod és tüsszögsz? A hideg idő, a tél, és velük a Karácsony velejárói. Elképzelhető azonban, hogy a megfázás, amit az ünnepek körül tapasztalsz, nem is annyira megfázás, mint egyfajta Karácsonyfa-allergia.

A műanyag Karácsonyfa sajátossága, hogy évente egyszer használjuk - senki sem ünnepli évente többször a Karácsonyt. Ebből következik, hogy az év 95%-ában valamely eldugott helyen, pincében-padláson tároljuk a műfenyőt, ahol az szépen összegyűjti a port, hogy felállítás után „kiélhesse magát". Élő fenyőfa esetén is valós a veszély, hiszen a Karácsonyfadíszekre ugyanaz igaz, mint a műfenyőre: egész évben valamilyen polcon porosodnak, majd az év vége felé közeledve elővesszük őket, zöld utat adva a pornak is.

Elnyújtott Karácsony? Többhetes tüsszögés!

Amennyiben a családban asztmás kisgyerek van, fokozottan oda kell figyelni a porosodásra. Minden egyes héttel ugyanis, amit a fenyőfa a lakásban tölt, megtöbbszörözi otthonunk levegőjének allergén-szintjét, ez pedig akár súlyos reakciókat is kiválthat az arra érzékenyek szervezetéből.

A problémát súlyosbíthatja, hogy a tünetek jelentkezésekor senki sem gondol a lakás díszét jelentő Karácsonyfára, senki sem köti össze ugyanis a tüneteket a fenyővel, amit akár hosszú hetekig a lakásban tartunk.

Sok családban nem csak csak vízkeresztig áll a Karácsonyfa, gyakran akár februárig is megtartják a fenyőt, főleg, ha gyerekek is vannak a családban, akik odáig vannak a fáért. Talán nem is gondolják, hogy ezzel pedig akár hónapokra is kitolhatják az allergiások szenvedéssel eltöltött idejét.

Fontos a megelőzés

Ha van asztmás, vagy allergiás a családban, igyekezz megelőzni a bajt! A leghatásosabb dolog, amit tehetsz, hogy alaposan kitakarítasz. Természetesen ezt mindenki tudja, akinek van asztmás a családjában, de csak nagyon kevesen alkalmazzák a Karácsonyi kellékekre is.

A Karácsonyfa feldíszítése előtt alaposan takarítsd le a régi, több éves díszeket, hogy eltávolítsd róluk a lerakódott port, tedd ugyanezt a műfenyővel is: egy kis szappanos víz és egy nedves rongy csodákra képes!
Vágott fenyőd van? Semmi gond, „fürdesd meg" őt is! Ha nincs óriási fátok, és elfér a kádban, vagy a zuhanykabinban, akkor öblítsd le alaposan, hogy eltávolítsd a növényre tapadt allergén polleneket! Nagyobb fa esetében a kerti slag segíthet, érdemes jól megfürdetni a fát, mielőtt beviszed a lakásba. Allergiás családtagjaid, barátaid is hálásak lesznek majd neked ezért, és mindenki tiszta légutakkal örülhet az ajándékoknak és falatozhat az ünnepi menüből.

Van asztmás vagy allergiás ismerősöd? Oszd meg a cikket vele is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön