karácsonyi receptek
Szuhi Attila   |   2016.11.15.

Karácsonyi receptek – hogyan álljon össze a menü

Közeledik a karácsony és ilyenkor minden háziasszony óriási feladat előtt áll: elő kell állítani a karácsonyi menüsort, mindezt a bevásárlás, takarítás, és egyéb karácsonyi készülődések mellett. Nem kis feladat ez, ezzel a cikkel nekik próbálunk egy kis segítséget adni. Ebben a cikkben egy hagyományos ételsort állítottunk össze.

reklám vége

A halleves mindig egészséges!

A karácsonyi menü egyik klasszikus levese a halászlé. Ritkán készítjük, pedig kifejezetten egészséges ételről van szó. A halhús ritka vendég a magyar háztartásokban, pedig a fehér hús sokkal egészségesebb, mint a vöröshúsok. Sokan megijednek a halászlé elkészítésétől, pedig nem bonyolultabb, mint más levesek elkészítése.

Ma már egyre kevesen tudják, de a halászlé szimbolikus étel is. Jézus önmagát a lélek halászának nevezte, gyakran prédikált csónakból és apostolai között is nem kevés halász volt. A karácsonyi halászlével az ünnepnek ezt a szimbolikus aktusát is megidézzük, ezért klasszikus karácsonyi étel a halászlé.

Töltött káposzta

Ismét egy tipikus karácsonyi étel, aminek idehaza nagyon komoly hagyomány van. A karácsonyi töltött káposzta elkészítése a régi paraszti kultúrák idejére nyúlik vissza. Ahogy megérkeztek az első téli hidegek, akkor került sor a disznóvágásokra, hiszen ilyenkor volt tárolható a hús.

A húst aztán a téli időszakban olyan ételek elkészítéséhez használták fel, mint például a töltött káposzta.

A töltött káposzta elkészítése meglepően egyszerű, de idehaza sokféle változata ismert. Ilyen például az alföldi, amelybe a megszokott összetevőkön túl szalonnát, hagymát és tojást is tesznek. Érdemes azt a változatot elkészíteni, amit a család már megszokott. A karácsony nem a kísérletezés ideje!

Bejgli

Ha már megvan a leves és a főétel, akkor már csak a süteményről kell gondoskodnunk. Mivel egy hagyományos magyaros karácsonyi menüsort állítottunk össze, ezért választásunk a bejglire esett.

A bejgli hihetetlen ősi étel, Európában már a 13. században is készítették és az egész kontinensen ismert. Az ilyen régi ételek mindig többről szólnak, mint a puszta evésről. A mák a gazdagság szimbóluma volt, míg a diót rontás ellen használták az ősi kultúrákban. Ezt tudva talán több kedvünk támad a bejglihez. A sütés-főzés a régi társadalmakban egy kicsit varázslás is volt. A bejgli erről (is) szól.

De természetesen, ha a családnak már megvan a kedvenc sütije, akkor érdemes azt készíteni, különösen, ha már rutinunk is van benne.

Franciasaláta, átvezetés a szilveszterbe

Ha van még kedvünk és erőnk a konyhai munkákhoz érdemes elkészíteni egy franciasalátát is. Sok családban ez is a téli ünnepek megszokott ínyencsége volt. Ma már talán nem számít annyira különlegesnek, de visszaidézheti a régi idők hangulatát.

Mielőtt nekifognánk, azért érdemes a családot is körbekérdezni. A franciasaláta eléggé megosztó étel, van, aki rajong érte, van aki pedig rágondolni sem tud.

Unalmas a menüsor?

Természetesen a fenti menüsor egy klasszikus karácsonyi receptajánlat csupán. Ma már becslések szerint a hazai online receptoldalakon százezer recept olvasható. Akinek van kedve bátran összeállíthatja akár a legkülönlegesebb karácsonyi menüsort is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön