karácsonyi balesetek
Egészségmagazin.com   |   2016.12.25.

Segítség, karácsony! Ilyen veszélyek leselkednek rád az ünnepek alatt

A karácsony nem csak a meghitt családi ünneplés és a szeretet, hanem a vicces - és kevésbé vicces - balesetek ünnepe is, melyekről a kórházakban tudnak sokat mesélni. Milyen veszélyek leselkednek rád a karácsonyfa mögül és az ünnepi asztal alól? Hogyan kerülheted el a nem várt meglepetéseket és az idegőrlő várakozást az ügyeleten? Bemutatjuk!

reklám vége

A karácsony a világ legnagyobb részén óriási ünnep, még azokon a vidékeken is megemlékeznek róla, ahol abszolút mások a hagyományok. Ilyenkor gyakran érezheted úgy: a világ problémái elszállnak (de legalábbis egy varázssütésre mintha sokkal kisebbnek tűnnének), mint előtte. A morgós emberek mellett sokkal több mosolygós arcot látsz, a hangulatos izzósorok miatt pedig a város is ilyenkor a legszebb.

Ezzel együtt azonban tény, hogy ilyenkor a balesetek is megszaporodnak: a karácsonyfatüzek, az étel- és alkoholmérgezés réme pedig ott lebeg fölötted is, pont a karácsonyi angyalkák mellett.

Az ókori bölcsek azt mondták: csak úgy szállhatsz szembe az ellenségeddel, ha megismerted őt. Mik azok a veszélyek, amik a legtöbb embert fenyegetik a szeretet ünnepén? Itt az ideje megismerkedni velük!

Dől a fa!

A legjellemzőbb veszélyek a díszítésekhez kapcsolódnak. Az ajándékcsomagolás közben túlszaladt olló, a hüvelykujjba szúródó szaloncukor-akasztó és az összetört díszek csak néhányak ezek közül. A statisztikák szerint sokan sérülnek meg a fenyőfa miatt: a fa talpba faragása igencsak népszerű veszélyforrás, de a zárlatos izzósorok és indokolatlanul füstölő télapók sem kullognak sokkal hátrébb.

A feldőlt fenyőfa pedig a kisgyerekekre és a háziállatokra is veszélyes lehet (bár általában pont ők borítják fel).

Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, ilyenkor jobban figyelj arra, mit csinálsz, csak megbízható helyen vegyél elektromos cuccokat, és ha apró lábak vannak a házban, inkább kösd ki a fát néhány közeli szekrényhez.

Ételmérgezés és rokonai

Az ünnepekkor gyakoriak a nagy, családi ebédek és vacsorák, az asztal pedig ilyenkor mesebeli terülj-terülj asztalra hasonlít. Az ételek nemcsak finomak, hanem sokfélék is, de nem minden kaja jó kísérője a másiknak. Bár a rokonok között általában azért ritka a szándékos mérgezés (hacsak nem vagy római császár), a szokatlan alapanyagok és a túlevés azért mindenkit fenyeget. Ha az év 362 napján érzékeny a gyomrod, vagy valamilyen emésztési gonddal küzdesz, jobb ha tudod: ezek a következő 3 napban sem mennek szabadságra. Ha nem akarsz már karácsony másnapján a mellékhelyiséghez kötve létezni, vagy epegörccsel rohanni az ügyeletre, inkább fogd vissza magad és csak módjával az evéssel!

Ha már megtörtént a baj, épp elfogyott a gyógyszer, a patika meg zárva van: igyál szódabikarbónás vizet! Kiválóan megnyugtatja a gyomrot és csökkenti a hányingert.

Nyugalom helyett stressz

Gyakran érezheted úgy: a karácsony a szeretet helyett a stressz, az idegesség és a türelmetlenség ünnepe is. Rohansz az ajándékok után, rohansz a boltba, hogy megvedd a különleges vacsi különleges hozzávalóit, az utolsó pillanatban derül ki, hogy a karácsonyi izzósor már tavaly kiégett, ráadásul olyan rokonokat is látnod kell, akiket a hátad közepére nem kívánnál. Nem csoda, ha stresszes leszel, és ez bizony fizikai tüneteket is okozhat.

Mit tehetsz ellene? Állj meg a pillanatra és gondolkodj el: mit vársz az ünnepektől? Mit szeretnél elérni? Hogy mindenki boldog és vidám legyen, ugye? Akkor ne terheld magad olyan dolgokkal, amik nem fontosak! Bőven elég, ha a családban mindenki csak egy ajándékot kap - éppen azt, amire vágyik. Vacsorára sem kell olyasmit csinálnod, amit könnyen elronthatsz. Készíts olyan ételt, ami kicsit különleges, de biztosan finom! Sokkal nagyobb sikered lesz.

Sokan annyira szeretnék, hogy tökéletes, filmbeillő karácsonyuk legyen, hogy éppen ezért rontják el. Te se vállald túl magad, és másoktól se várj el ilyesmit! Az ünnep mindenkinek ünnep. Sokkal meghittebb és maradandóbb lesz az élmény, ha elhatározzátok: idén mindenki legalább a karácsony néhány napja alatt kedves lesz a másikhoz! Ezt nem kell erőltetni: egyszerűen koncentrálj a többiek jó tulajdonságaira, a rosszakat pedig felejtsd el. Ha például minden napot öleléssel és közös reggelivel kezdetek, máris érezni fogjátok, mennyire jó együtt lenni!

A meghitt és balesetmentes karácsonyt te magad teremtheted meg: nem kell hozzá más, csak egy kis odafigyelés és vidámság.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön