karácsonyi vacsora
Egészségmagazin.com   |   2015.12.24.

7 dolog, amire figyelj oda a karácsonyi vacsoránál

Ugye te sem szeretnéd az egész rokonságot valami kedves kis fertőzéssel ellátni Karácsony alkalmából, ami miatt az ünnepek hátralévő részét még a mellékhelyiségben vagy a kórházban töltik? Mutatunk 7 dolgot, amire érdemes odafigyelned a karácsonyi vacsora elkészítésekor, hogy mindenki ugyanolyan egészséges legyen utána, mint előtte.

reklám vége

1. Kerüld el a fertőzéseket!

Fontos alapszabály a konyhában, hogy lehetőleg külön kell tárolni a készételeket és a nyers ételeket (legyen szó akár húsról, akár zöldségekről), ezzel csökkentheted a nemkívánatos fertőzések esélyét. Ugyanebben segíthet, ha a nyers alapanyagokhoz másik vágódeszkát használsz, mint a főtt ételekhez. A nyers élelmiszerben ugyanis rengeteg olyan kórokozó él, ami a különféle felületekkel érintkezve megfertőzheti a már megfőtt ételeket.

2. Állítsd a hűtőt megfelelő hőfokra!

Mindig ügyelj arra, hogy az alapanyagokat felhasználásig megfelelő hőmérsékleten tárold. Ez karácsony környékén különösen fontos, amikor komoly terhelés éri a hűtőket is, hiszen alaposan megtömjük őket. Figyelj oda, hogy a hűtő hőmérséklete mindig 5°C alatt maradjon! Ne pakold túl szorosan egymás mellé az élelmiszereket, hiszen a hideg levegőnek körül kell járnia azokat, csak így tudod elérni a megfelelő hűtést.

3. Moss kezet!

Mindig moss és szárítsd kezet alaposan mielőtt és miután ételhez nyúlsz. Különösen igaz ez a nyers hússal való munka során. Talán mondani sem kell, hogy a mosdóhasználat, az állatsimogatás, vagy a lakás elhagyása és a főzés között is minden alkalommal moss kezet alaposan! Nem csak a kézmosás, de a kézszárítás is fontos, a nedves bőr ugyanis kiváló táptalaja a baktériumoknak.

4. Kezeld megfelelően a pulykát!

Ha úgy döntesz, hogy az angolszász hagyományokat követve pulykát sütsz a karácsonyi menü részeként, figyelj oda néhány apróságra:

  • Érdemes a fagyasztott egész pulykát egy nagy fedett edényben, a hűtőben kiolvasztani. Ha erre nincs lehetőség, akkor igyekezz valamilyen viszonylag hűvös helyet választani, ahol egyenletes a levegő hőmérséklete. 4°C-on kb. 10-12 óra szükséges egy kiló pulyka kiolvadásához, ami egy hűvös szobában, kb. 17°C-on 3-4 órát, szobahőmérsékleten (20°C) pedig nagyjából 2 órát vesz igénybe.
  • Akkor olvadt ki teljesen a pulyka, ha nem látsz rajta már jégkristályokat, és a kés vagy a villa puhán csúszik bele a nyers húsba.
  • Ügyelj arra is, hogy megfelelően átsüljön a pulyka: amikor a legvastagabb részbe vágsz bele, a húsnak nem szabad rózsaszínnek lennie.

5. Mosd meg a zöldségeket!

Elsődleges fontosságú, hogy a földes zöldséget lemosd, a földben ugyanis rengeteg kórokozó él. Ezzel együtt azonban minden zöldséget meg kell mosni felhasználás előtt. Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy folyó víz alá kell tartani, hanem alaposan át is kell dörzsölni kézzel, hogy eltávolítsd a felületről a szennyeződéseket!

6. Tudd, hogy mi meddig jó!

Mindig emlékezz rá, hogy melyik étel mikor készült, és ahhoz tartsd magad a fogyasztást illetően! Az ételek megszagolása jól ismert praktika, de érdemes tudni, hogy vannak olyan baktériumok, amik sem az étel szagát, sem pedig annak ízét nem változtatják meg, mégis károsak lehetnek az egészségre. Ezért jobb odafigyelni, és inkább feláldozni a maradék töltött káposztát, mint egy komoly fertőzést összeszedni.

7. Időben tedd hűtőbe a karácsonyi vacsora maradékát!

Egy többfogásos, nagy karácsonyi ebéd vagy vacsora után szinte elkerülhetetlen, hogy maradjon valamennyi étel. Igyekezz ezeket lehűteni amilyen gyorsan csak lehet, a lakomát követő legfeljebb másfél órán belül! Sokat segíthet, ha a fogásokat kisebb adagokban teszed a hűtőbe. A maradékokat próbáld meg elfogyasztani 2 napon belül, újramelegítés során pedig ügyelj a megfelelő hőfokra is! A maradék ételt legfeljebb egyszer melegítsd újra, és ha tovább eltennéd, mint 2 nap, inkább fagyaszd le! Később a kiolvasztásra is ugyanaz a szabály igaz, mint az újramelegítésre: legfeljebb egyszer egészséges.

Szeretnéd, ha ismerőseid is odafigyelnének az egészségükre az ünnepi menü készítése közben? Oszd meg a cikket velük is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön