maradj fitt Karácsonykor is
Egészségmagazin.com   |   2015.12.19.

Így maradj fitt Karácsonykor is

Már nem kell sokat aludni, mire itt lesz a Karácsony, és ezzel együtt a finomabbnál finomabb ételek. Ilyenkor érdemes félredobni a diétát és alaposan kiélvezni az ízeket - de tudjuk, hogy az élvezetet hamarosan a lelkiismeret furdalás követi majd. Ha szeretnéd, hogy az idei ünnep ne a bűntudatról szóljon, adunk Neked pár tippet, hogyan maradj fitt Karácsonykor is!

reklám vége

Először is kezdd el időben a felkészülést!

Az Ünnepek nem szólhatnak a fogyókúráról, de ha szeretnéd elkerülni azt, hogy addig egyél, amíg látsz, és utána a bűntudat gyötörjön, akkor érdemes egy kicsit előre gondolkodnod.

Hogyan készülj fel az ünnepekre már ma?

  • Kezd el a rendszeres mozgást már az ünnepek előtt!

Nem kell nagy dolgokra gondolnod, csupán iktass be legalább napi 20 perc intenzívebb sétát, így a szervezeted ráveszed arra, hogy az ünnepi vacsoránál kevésbé raktározzon. Például ha tömegközlekedéssel jársz, és két megállóval korábban szállsz le, akkor máris kipipáltad a napi edzést! Mindezt persze ne a karácsonyi nagybevásárlás alkalmával tedd!

  • Sokszor egyél keveset!

Egyszerű tipp, mégis az egyik leghatásosabb. Ha rászoktatod a szervezeted, hogy naponta 5x kisebb adagokban étkezel, karácsonykor sem lesz igényed arra, hogy túledd magad. És milyen jó, hogy a napi 5 étkezéssel gyakorlatilag egész nap dúskálhatsz az ünnepi finomságokban!

  • Mérsékeld a cukros és túl zsíros ételeket!

A szervezetednek arra lesz szüksége, amihez hozzászoktatod. Ha „megtanítod" neki, hogy a cukros ételek iránti vágyad valamilyen gyümölccsel váltsad ki, akkor szenteste is képes leszel mértéket tartani, még a nagyi legfinomabb bejglijéből is.

Hogyan maradj fitt Karácsony este?

Ne aggódj, nem mondjuk azt, hogy hagyd ki a legfinomabb falatokat! Csupán adunk pár tanácsot, hogy hogyan ne terheld túl a szervezeted. Ahogy cikkünk elején írtuk is, nem kell megvonnod magadtól ezen az estén az ételeket, viszont arra figyelned kell, hogy ne egyél annyit, amennyit a szervezeted már csak nehezen tud feldolgozni.

Ezt elkerülheted ha:

  • kis adagot szedsz magadnak minden fogásból

Az agyunk rettentően fogékony a vizuális jelekre, így hajlamos arra ösztönözni Téged, hogy többet egyél, mint amennyire valójában szükséged van. Biztosan veled is előfordult már, hogy annyira éhes voltál, hogy túlbecsülted az adagot, amennyit képes vagy megenni, és bár nagyon nehéz volt, de még letoltad az utolsó falatokat.

Próbáld inkább tudatosan irányítani az agyad, és sokszor keveset vegyél a menü ételeiből, így útközben érezni fogod, hogy mennyi az a mennyiség, ami valóba jól esik. Ráadásul többfélét is meg tudsz kóstolni!

  • lassan, megfontoltan eszel

A rohanva étkezéssel több gond is van.

Az egyik az, hogy megterheled a gyomrod, és még órákkal később is kellemetlen teltséget érezhetsz, a másik pedig, hogy nem hagysz helyet a gyomrodban a többi finomságnak. A harmadik gond, hogy habzsolás közben kevésbé figyelsz a környezetedre: családodra, szeretteidre, akikkel együtt élvezed a karácsonyi vacsorát. Próbálj kis szüneteket hagyni a fogások között, beszélgessetek inkább többet,és tartson tovább az ünnep!

  • sok vizet iszol

A víz segít a nehezebb ételek lebontásában, időszakos "telítettség" érzést ad, így könnyebb betartani az étkezések közti szüneteket. A sok víz ráadásul ellensúlyozza azokat a finom borokat, pezsgőket, más alkoholokat is, amit ilyenkor az ember hajlamosabb kicsit nagyobb mennyiségben bevinni a szervezetbe.

Hogyan maradj fitt Karácsony után?

Miután kellőképpen kipihented magad, és megnézted idén is a Reszkessetek betörők! összes epizódját, jöhet egy kis edzés! Na azért nem kell túlzásba vinni, még mindig karácsony van, de egy pici testmozgás semmit nem von le az ünnep fényéből.

Összegyűjtöttünk Neked pár otthon is elvégezhető könnyű gyakorlatot. amivel ismét formába hozhatod magad:

  • Séta

A karácsony előtt megkezdett séta-edzéseidet nyugodtan folytasd az ünnepek alatt is. Jól fog esni a levegő a nagy étkezések után, és ha még egy kis hó is lesz az ünnepekre, akkor igazán hangulatos kikapcsolódás lehet! Vidd magaddal a társaságot is, sétáljatok, nevessetek nagyokat, és felejtsétek el a tévét! Az ünnep az együtt töltött időről szól...

Az intenzívebb séta ráadásul megemeli a pulzusod, ami a szükséges zsírégetéshez, hogy az új év ne azzal kezdődjön, hogyan szabadulhatnál meg a karácsonyi vacsora okozta párnácskáktól.

Eleinte, ha még nem vagy formában, elegendő edzésnek számít a séta is, később pedig elkezdheted kiegészíteni más feladatokkal.

  • Futás

Klasszikus, mégis nagyon jó választás azoknak a hölgyeknek, akik combra, fenéktájékra híznak. A futás gyönyörűen formálja a vádlit, a combokat, és a feneket. Kezdj 10 perc sétával, majd kezdj el futni, amíg csak bírod, majd a végén ismét 10 perc gyaloglás. Eleinte lehet, csak pár percig tudsz futni, de tűzz ki magadnak egy célt, hogy hová szeretnél eljutni, és próbáld mindig eszerint feszegetni a határaidat.

  • Hasprés kicsit másképp

Ebben a gyakorlatban az a jó, hogy egyszerre több területet formálhatsz vele. Feküdj hanyatt, a kezeidet fond át a tarkód alatt, a térdeidet pedig húzd fel derékszögig. Érintsd össze az ellentétes könyököd és térded úgy, hogy a szabad lábadat kinyújtod egyenes a talaj fölé. Majd cseréld ki a kezeid és lábad. Végezz ebből 2x20 gyakorlatot, majd pihenj meg. A hastájékot és a combod is erősítheted ezzel a gyakorlattal, úgyhogy kár lenne kihagynod. Ráadásul közben nyugodtan nézheted a Télapu sokadik epizódját!

  • 4 ütemű fekvőtámasz

Ezt a gyakorlatot inkább ne evés után végezd. Várd meg, amíg megemészted az ebédet, és lehetőleg küldd el a családot moziba, vagy más programra, mert nem fogod értékelni a nézőközönséget. De semmiféleképpen ne hagyd ki a 4 ütemű fekvőtámaszt az ünnepi programból, mert nagyon hatékony edzésforma!

Miközben a gyors helyzetváltoztatás fenntartja a pulzusszámod, az izmaid is erősíted. Zárt állásban kezdj, majd ugorj terpeszállásba oldalsó középtartásban, vissza zártállásba, ezután guggolj le, a kezeidet tedd a vállad alá, ugorj ki hátra fekvőtámaszba, vissza guggolásba és fel zártállásba.

Ha a fenti pár tippet betartod, akkor biztos nem kell fogyókúrás fogadkozással kezdeni az új évet, hiszen már decemberben megalapozod a 2016-os fittségedet!

Ezekkel a tippekkel kívánunk kellemes pihenést az Ünnepekre, és jó edzést az Új Évre!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön