kifogások a mozgás elkerülésére
Egészségmagazin.com   |   2015.03.20.

Kifogások a mozgás elkerüléséhez

Számos cikkünk szólt már arról, hogy miért jó a mozgás, miért van rá szükség élettani szempontokból. Számoltunk kalóriákkal, számba vettük a szabadtéri lehetőségeket, illetve leírtuk, hogy miképpen kerülhetjük el az ülőmunka ártalmait. Most viszont arra fogunk rátérni, hogy miért történhet az, hogy a legtöbb ember ezekkel tisztában van, tudja, hogy mi lenne neki a jó, mégsem kezd el semmit sem tenni egészsége megőrzésért.

reklám vége

Kifogás: „nincs pénzem"

Főleg télen lehet nagy akadálya annak, ha nincs a pénztárcánkban elég összeg ahhoz, hogy egy edzőteremre félretegyünk a havi keresetünkből. Lássuk be, manapság egy jó edzőteremben egy havi bérleti díj akár 10.000 Ft felett is lehet, ha személyi edzőt is igényelnénk, az óránként további pár ezer forinttal rövidíthet meg minket. Sokak számára ez az összeg nehézséget jelent.

A kifogás kezelése

Ahhoz, hogy ezt beleilleszthessük a havi kiadásaink közé, ne költségként, hanem befektetésként kezeljük. Ugyanis a mozgással számos betegség elkerülhető, megelőzhető, a megfelelő immunrendszer nem kíván pár havonta több ezres gyógyszerkiadást. Hiszen aki nem mozog, az jó eséllyel lesz sűrűbben beteg.

Ha alapvetően nem szoktunk betegek lenni, kezeljük ezt az összeget rezsiként. Ha otthon vagyunk, fűtünk, eszünk, használjuk az áramot és a vizet. Edzőteremben viszont fűtenek helyettünk és ha az edzés végén ott letusolunk, máris spóroltunk a vízen is. A havi 10.000 Ft-os összeg máris lecsökken kicsit.

Ha továbbra is fent áll a kifogás, hogy lesz-e rá elég pénzünk, spóroljunk egyéb kiadásainkkal. Ritkítsuk meg a heti menük rendelését, főzzünk otthon, kevesebbet járjunk szórakozni és a ruhatárunk felújításával is várjunk addig, amíg igazán formába nem kerülünk. A legfontosabb, a bérletet a hónap elején vegyük meg, így biztosan nem úszik el a mozgásra szánt keret. Keressünk egy olyan termet, amit meg tudunk magunknak engedni, még akkor is, ha az nem pont a legújabb, legmodernebb és mindennel felszerelt létesítménybe szól.

Vagy egyszerűen csak nézzük meg, milyen ingyenes lehetőségek vannak a közelünkben, akár kültéri kondiparkok, akár futópályák terén.

Kifogás: „nincs időm"

Ez a kifogás az életünk számos területén is jelentkezik. Hajt a főnök, az ügyfelek, a párkapcsolatra is időt kell fordítani, a háztartásról már ne is beszéljünk. Mindezeken felül magunkra is kell szánni időt a kiégés elkerülésére. Este holtfáradtan kerülünk be az ágyba, és már csak arra van energiánk, hogy megnézzük az esti híradót, vagy bekapcsoljunk egy filmet. Ilyenkor felmerül a kérdés: „Tudom, hogy mozogni kellene, akkor több energiám lenne, de mikor tegyem?"

A kifogás kezelése

Ilyenkor célszerű reggelente kicsit korábban kelni, kocogni egyet a közeli utcákban, esetleg otthoni gyakorlatokat végezni, komolyabb edzéseket pedig a hétvégére tenni. Ha ezekkel kezdjük el a mozgást, energikusabbak maradunk estére, a reggeli mozgással a napunk is hatékonyabb lesz, így egy kis életmódbeli változtatással máris tudunk magunkat időt és energiát is szakítani a sűrűbb sportolásra a munkanap végén is.

...és a kifogás volt, nincs!

A legjobb kifogás a mozgás elkerüléséhez: „nem tudom, hogyan kezdjek hozzá"

Ezzel a kifogással csak egy nagy baj van: Ha így állunk hozzá, sosem fogjuk elkezdeni, majd holnap, mondjuk magunkban, de a holnap sosem jön el. Nézegetjük a lehetőségeket, edzőtermeket, már kívülről ismerjük térképről az erdei ösvényeket és a futópályákat, megvettük a felszerelést is, ami csak áll a szekrényben. Jó hír, hogy az első lépést már megtettük, már csak tényleg el kell kezdenünk.

A megoldás

Tudjuk, hogy ez a legnehezebb, de a bátortalanságot győzzük le. Ehhez edzőterembe menjünk először és ne magunktól kezdjünk el mozogni otthon, ugyanis az edzőtermek légköre különösen motiváló. Nézzünk ki egy termet, ténferegjünk ott 10 percig, kérjük meg a személyzetet, hogy mutassák meg a létesítményt. Nézzük meg az órarendet és ha már ott vagyunk, vegyük meg gyorsan a bérletet is és iratkozzunk fel egy órára, valamint beszélgessünk egy személyi edzővel. Ő segíteni, bátorítani fog és ha elmeséljük neki, miért szeretnénk mozogni, olyan mozgásformát fog ajánlani, ami pont hozzánk való. Így akár már rögtön másnap kezdhetjük is az edzést. Adjunk magunkat két hetet, és ha ez alatt az idő alatt nehezebb is elindulni, ne adjuk fel, tartsunk ki, még akkor is, ha legszívesebben beülnénk helyette egy moziba, vagy vár ránk az otthonunk. Kb. 2 hét után már sajnálni fogjuk, hogy miért nem hamarabb kezdtük el.

Tetszett a cikk és ismersz olyat, aki kifogásokat gyárt a mozgás elkerülésére? Oszd meg vele még ma!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön