sport idősebb korban
Egészségmagazin.com   |   2015.07.30.

Nyugdíjasan is sportosan, avagy mit sportoljanak az idősek?

A rendszeres sportolás fontossága vitathatatlan, és nincs ez másként idősebb korban sem. Amennyiben nem vesszük félvállról a testmozgást, megfelelően tudjuk ellensúlyozni szervezetünk képességeinek csökkenését, mely a kor előrehaladtával természetes jelenség. Emellett pedig csökkenti a betegségek kialakulásának veszélyét is, de azokra is jótékonyan hat, akik már valamilyen betegséggel küzdenek. A fizikai aktivitásnak köszönhetően nem csupán a fizikai teljesítmény növekszik, hanem a szellemi is.

reklám vége

Fontos tudnivaló, hogy minden életkorban tapasztalhatóak a sport jótékony hatásai, viszont a hatvanadik életévünk felett még lényegesebb, hogy rendszeresen mozogjunk, hiszen ezzel megfelelő szinten tarthatjuk a képességeinket. A szív egészségének megőrzése érdekében is ajánlott idősebb korban testmozgást végezni. De vajon milyen sportot tanácsos választani az idősebb személyeknek?

Úszás

Mindenkinek ismerős az a kép, amikor idősebb férfiak és nők úsznak akár a strandon, akár az uszodában. Az úszás az egyik olyan sport, melyet kifejezetten javasolnak idősebb korban is. Nagyon előnyös, hiszen közben nem lehet elesni, mely idősebb korban sajnos nagyon gyakran előfordul. Emellett az ízületekre is pozitívan hat, valamint a csontritkulás kialakulásának veszélyét is csökkenti.

Asztalitenisz

A pingpong néven is ismert játék egy nagyszerű kardióedzéssel ér fel. Amennyiben tehát valaki az asztalitenisz mellett dönt idősebb korában, jót tesz a szívével. De emellett egészséges a tüdőre, valamint a vérkeringésre is. Ez a sport lehetővé teszi, hogy szórakoztató legyen a testmozgás, és még szellemi aktivitást is megkövetel a játékostól. Ennek köszönhetően az agyat is mindig meg tudja dolgoztatni.

Golf

A golfot kimondottan ajánlják idősebbeknek, hiszen azok is bátran belekezdhetnek, akik már régóta nem sportoltak. Nem kell futni, egyáltalán nem megerőltető az idősebbeknek sem, mégis, aki golfozik, mozog egy keveset. Éppen ezért is ajánlják különösen az időseknek. A szellemi aktivitásra is pozitív hatást gyakorol, hiszen a játék közben igencsak sokat kell gondolkodni.

Gyaloglás

Ez az egyik legegyszerűbb mozgásforma, melyet az idősebbek is bátran választhatnak, és számos előnyös tulajdonsága is van. Nagyon egyszerűen űzhető sport, hiszen felszerelésre sincs szükség hozzá. Amellett, hogy a gyaloglással kitartóbbak leszünk, ahogyan a legtöbb sporttal, a vérkeringésünkre is jótékony hatást gyakorol, valamint a kondíciónkat is javítja.

Edzőterem

Akinek jó az állóképessége, és úgy érzi, hogy egy nagyobb aktivitást igénylő sportot is szívesen kipróbálna, azok részére egy edzőterem számtalan lehetőséget kínál. Van, aki idősebb korában is örömmel belevágna egy újabb sportba is, mint amilyen például a zumba vagy az aerobik.

A testmozgást tehát idősebb korban sem kell mellőznünk, csupán meg kell találnunk azt a sportot, mely nem jelent túlterhelést a számunkra. Az állóképességet, valamint az egészségügyi állapotot mindenképpen figyelembe kell venni, és ezután választani mozgásformát. Ez ügyben kérhetjük orvosunk tanácsát is. Lényeges tudnivaló, hogy a megfelelő állóképesség fenntartása érdekében nem csupán időnként kell mozogni, illetve nem elegendő mindössze heti egy alkalommal testedzéssel foglalkozni. A hangsúly az egyén számára ideális sport megválasztásán és a rendszerességen van. A mozgás bármelyik formája mellett is döntünk, jót teszünk vele szervezetünknek, hiszen a testmozgás erősíti az immunrendszert.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön