edzés, sport-tipp, sport
Egészségmagazin.com   |   2016.01.08.

8 szokatlan sport-tipp az egyhangúság leküzdésére

Minden edzés ugyanúgy zajlik, és már unod? Vagy az utóbbi időben visszaesett a teljesítményed, és nem tudod, hogyan hozd vissza a régi lelkesedést? Nem kell aggódnod! A legjobbakkal is előfordult már hasonló, és hihetetlen ötletekkel álltak elő, hogy minél hamarabb túl legyenek rajta. Olvass tovább és meg tudhatod nekik mi segített - neked is beválhatnak!

reklám vége

Ha sokáig csinálod ugyanazt a dolgot, előbb-utóbb előfordulhat, hogy kiégsz, ráunsz. Igen, még akkor is, ha azt a dolgot nagyon-nagyon szereted. Így van ez a munkával, a hobbiddal és a sporttal egyaránt.

De jó, ha tudod, hogy nem te vagy az egyetlen, aki szembesül ezzel a problémával: előtted sokan jártak már hasonló cipőben. És sokan, sokféle megoldással rukkoltak már elő, amik elsőre szokatlannak tűnhetnek, de nekik beváltak!

8 szokatlan sport-tipp az egyhangúság leküzdésére

1. sport-tipp: Dobd el a cipődet!

Lehet, hogy első hallásra furcsán hangzik, de bizonyíték van rá, hogy a cipő nélküli edzés tényleg hasznos!

Ez az ötlet 2009-ben került be igazán a köztudatba, amikor megjelent a „Born to run" című könyv, ami magyar nyelvre fordítva annyit jelent: futásra születve. A „Mezítláb Torontóban" nevű csoport foglalkozott behatóbban a témával, és arra jutottak, hogy a cipő nélküli edzés különösen ajánlott azoknak, akik hajlamosak az edzés közbeni sérülésekre.

Hogyan segíthet ez a problémájukon?

A túl szoros cipő gátolja megfelelő véráramlást, ami egy kőkemény edzés során visszavehet teljesítményedből. A cipő eldobásával egyértelműen jobb lesz a véráram! Ráadásul ha mezítláb edzel, erősíted a lábfejed izmait és csontjait is egyben, így számos fájdalmas betegséget megelőzhetsz.

Ha valaha előfordult már, hogy egy-egy edzés után a cipődet levéve sajgott az egész lábfejed, akkor érdemes kipróbálnod a cipő nélküli edzést!

2. sport-tipp: Igyál meg egy csésze kávét

Kávészerelmesek figyelem! Jó hírünk van: egy csésze kávé edzés előtt nem csak fel fog pörgetni, de még az edzés alatti zsírégetést is fokozza!

Ráadásul segít elkerülni az edzés okozta izomfájdalmakat, vagy fáradtságot, így sokkal kitartóbb és sikeresebb leszel edzés közben. Persze azért ne ess túlzásba! Úgy fél-egy órával az edzés előtt bőven elég, ha egyetlen csésze kávét iszol.

3. sport-tipp: Kiabálj mantrákat edzés közben!

Itt most nem a buddhista fohászokra gondolunk, mantra bármi lehet: egy szó, vagy mondat, amiből erőt meríthetsz. Egy nehezebb súly emelésekor, vagy amikor már közeledsz a holtpontodhoz, és úgy érzed, feladod, kiabáld, hogy „Meg tudom csinálni!" vagy azt, hogy „Erős vagyok!".

Ezek a mondatok elsőre lehet, hogy közhelynek tűnnek, de segítenek fenntartani a motivációd, vagy elviselni az esetleges kimerültséget, fájdalmat.

4. sport-tipp: Válts pirosra!

Az egyértelmű, hogy a színek hatnak a hangulatodra, de azt tudtad, hogy edzés közben is doppingolhatnak? A piros szín erőt sugároz, és ösztönöz határaid átlépésére. Csempész egy kis pirosat az edzőruhádba, a falakra, vagy bárhova máshova, és vágj bele kőkeményen!

5. sport-tipp: Hozz magaddal még egy embert!

Nem számít, mit sportoltok, végig egymást fogjátok motiválni, ha közösen mozogtok. A barátokkal történő edzés előnye, hogy:

  • nem mondod le az edzést, hiszen tudod várnak téged
  • a csapatszellem húzni fog, hogy minél többre legyél képes
  • Ráadásul „két legyet ütsz egy csapásra": egyszerre találkozhatsz a barátaiddal és tehetsz azért, hogy fittebb legyél.

6. sport-tipp: Jutalmazd magad csokival

Nincs is jobb egy nehéz edzés után, mint megenni egy finom csokit, ugye?

A legtöbben nem ajánlják, mert úgy gondolják, hogy elhízáshoz vezethet, pedig a minőségi csokoládé kifejezetten hasznos edzés után. A benne lévő antioxidánsok, kalcium és proteinek segítenek az izmok regenerálódásában, sőt, egy indianai egyetem tanulmánya szerint azok, akik csokoládét esznek, kitartóbbak az edzés során, mint azok, akik sportitalokat fogyasztanak az edzés alatt. Úgyhogy itt az ideje, hogy a csokira ne csak mint káros ételre gondolj, hanem mint egy doppingszerre is. Persze azért fontos, hogy ne vidd túlzásba!

7. sport-tipp: Iktass be némi kardió mozgást a reggeledbe

A reggeli étkezés nagyon fontos, de sokan nem tudják, hogy az ébredés utáni kardió mozgás még ennél is lényegesebb! Szakértők szerint a reggeli kardió mozgás, mint az aerobik, rákényszeríti a testet arra, hogy az energiát a zsírrétegből nyerje ki.

8. sport-tipp: Ne erőltesd az izzadást!

Téves elgondolás, hogy az izzadás egyenlő lenne a fogyással - ha ez ilyen egyszerű lenne, elég lenne sorban állni a szaunáknál. Valójában a pulzusszámnak van kapcsolata a zsírégetéssel, így a legfontosabb, hogy edzés során ezt az értéket tartsd magasan. A gyakorlatok között maximum fél perc pihenőt hagyj magadnak, így elérheted előbb a célod.

Ha már elérted a holtpontodat, ugyan mit veszíthetsz? Vesd be a fentiek egyikét, vagy akár mindegyiket és ne add fel!

Van olyan tipp, amit te is kipróbáltál? Esetleg olyan, ami meglepett? Oszd meg kommentben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön