reggeli edzés
Egészségmagazin.com   |   2015.10.17.

Segítség, reggeli edzés! Hogyan maradj motivált téli reggeleken?

Hajnal van, még sötét, odakint minden hideg és nyirkos. Szól az ébresztő, ideje lenne reggeli edzésre menni, de te inkább úgy döntesz, hogy ma jobban járnál még egy óra alvással. Kinyomod az ébresztőt, és elégedetten fordulsz a másik oldaladra... majd egy óra múlva ugyanolyan fáradtan kelsz. Ismerős? Akkor olvass tovább és eláruljuk, hogyan küzdheted le a reggeli lustaságot!

reklám vége

Ha még egyszer sem sikerült rávenni magad, hogy hajnalban kidugd a lábad a takaró alól, jobb, ha tudod; akik már kipróbálták a reggeli edzést tudják, hogy a fizikai megterhelés ellenére rengeteg energiával tölt fel egy kemény nap előtt.

Miért jó a reggeli edzés?

A korai sikerélmény nem csak a kedélyállapotodon fog javítani. A mozgás hatására az oxigéndús vér az egész testedet feltölti, ami munka során nagyon jól fog jönni. Felgyorsul az anyagcseréd, ez pedig a fogyáshoz és méregtelenítéshez elengedhetetlen. Napközben pedig már nem kell azon gondolkodnod, hogy a sűrű teendőid között mikor szakíts időt a testmozgásra.

A reggeli edzéssel rögtön ledolgozod a reggelit! És a többit...

A hajnali mozgás hátránya, hogy jóval korábban kell felkelned, hogy meg is reggelizhess előtte, mert mint tudjuk, a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ám egy friss tanulmány szerint talán mégis alhatsz pár perccel tovább!

A tanulmány során azt vizsgálták, hogy van-e kapcsolat az evés ideje és a mozgás között. Három csoportot hoztak létre fiatal férfiakból. Az egyik csoport a reggeli edzés után evett, a másik csapat egy kiadós étkezés után ment mozogni, a harmadik pedig egyáltalán nem végzett semmilyen testmozgást.

A kutatásból kiderült, hogy azok, akik előbb mozogtak, mint ettek, kevésbé voltak hajlamosak a túlevésre, ezáltal pedig az elhízásra. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan megteheted, hogy előbb edzel, és utána a munkahelyeden reggelizel, vagyis kicsit később kelhetsz !

Ettől függetlenül érdemes reggeli edzés előtt enni egy kevés rostot, hogy legyen energiád is. Így pedig könnyebb lesz betartani a napi ötszöri, kisebb adagokban történő étkezést is.

5 tipp, hogy könnyebben kelj a reggeli edzéshez:

1. Tedd távolabb az ébresztőórát az ágyadtól!

Nevetségesen egyszerű gondolat nem? Mégis beválik! Ha nem közvetlenül az ágyad mellé teszed az órát, kénytelen leszel felkelni az ágyból (ami ugye a legnehezebb feladat). Ha pedig megmozdultál már, nem is olyan nehéz elkezdeni készülődni és indulhat is a reggeli edzés.

2. Eddz egy barátoddal!

A közös cél segít abban, hogy ne add fel olyan könnyen. Ha megbeszéltek előre egy időpontot, amikor találkoztok a teremben, vagy akár a parkban, nem fogod lemondani, hiszen vár rád valaki. Bevonhatod akár a párodat is: együtt megnézni a napfelkeltét futás közben, és aktívan indítani a napot, a reggeli edzés igazi energiabomba, bármilyen nehéz nap is áll előtted, könnyedén veszed majd az akadályokat.

3. Szerezz barátokat az edzőteremben!

Ne félj ismerkedni a teremben. A hasonló érdeklődési kör biztosan jó hangulatú beszélgetéseket hoz majd, ráadásul megoszthatjátok egymással edzési szokásaitok is. Ha pedig egy családiasabb hangulatú terembe jársz, sokkal nagyobb kedvvel mész reggel is, hiszen tudod: „hajnalodik, kiugrasz az ágyból, a barátod már vár reád".

4. A reggeli edzés megkönnyítéséhez készíts tervet!

A tervezésben az a jó, hogy miközben kitűzöd a célokat magad elé, egy rendszert építesz a mindennapjaidba. Már vasárnap este gondold végig, hogy melyek lesznek a héten a reggeli edzésnapok, és igazítsd ehhez a többi programodat.

Ne felejtsd el ezeket leírni, és kitűzni egy jól látható helyre, ezzel is emlékeztetve magad a heti céljaidra.

reggeli edzés

5. Csinálj egy listát kedvenc zenéiddel!

A reggeli edzés sokkal könnyebb zene ritmusára. A zene hangulata nagyon jó ütemet, kedvet adhat a mozgáshoz, ezért készíts a zenelejátszódon egy külön mappát azoknak a daloknak, amik motiválóként hatnak rád edzés közben! Ha egymás után a kedvenc dallamaid szólalnak meg a füledben, sokkal kitartóbb leszel és nem mellesleg a hangulatod is jobb lesz egész nap!

6. Készítsd ki előre a ruháid!

Az edzés előtti napon érdemes mind a munkába szánt, mind az edzésen használandó ruháidat összekészítened. Ha nem húzod az időt a ruhaválogatással, és időben el tudsz indulni, nem maradsz le az edzésről sem.

7. Jutalmazd magad!

Ha pedig mindent megtettél, amit elterveztél ne felejtsd el megjutalmazni magad. Ez rendkívül fontos, hiszen így még inkább motivált leszel. Legyen az bármi, egy mozi a barátokkal, egy új ruha, vagy egy kis csokoládé, bátran engedd meg magadnak, hiszen megdolgoztál érte!

Ha nem félsz kipróbálni a tippeket, meglátod hamar akár az egész életviteledben komoly változás következhet be. A munkahelyeden mindenki elirigyli majd a lendületedet és a szellemi fittségedet!

Kedvet kaptál? Akkor ne habozz! Hívd fel a barátodat és beszéljétek meg, hogy mikor és hol találkoztok. Nincs más teendőd ezután csak követni a 7 egyszerű tippet, és biztosan sikerülni fog!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön