egészséges reggeli
Egészségmagazin.com   |   2015.03.10.

Egészséges reggeli mindenekelőtt

Mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, hogy valójában milyen is az egészséges táplálkozás? Az internetnek köszönhetően weboldalak sokasága foglalkozik a kérdéssel és számos ellentmondásos cikket olvashatunk róla.

reklám vége

Reggeli egyetértés

Reggelizz, mint egy király! Az olvasmányok nagy része ezzel a felhívással nem vitatkozik, de már mi is megtapasztalhattuk a reggeli fontosságát. Az ébredő szervezetnek ilyenkor van a legnagyobb szüksége az energiapótlásra, mert csak így tudjuk igazán felébreszteni szervezetünket és nem a reggeli kávéval. Közérzetünknek és testünknek is akkor teszünk jót, ha időben felkelünk, hogy ne kelljen kapkodni, korán reggel stresszelve ezzel szervezetünket, illetve bőségesen reggelizünk. Persze nem mindegy, hogy mit. A különböző reklámokból mindig azt halljuk, hogy az ilyen-olyan reggeliző pehely és müzli milyen egészséges, ami igaz is, de a legtöbb tele van cukorral és ízfokozóval, ami egyáltalán nem egészséges és csak ideig-óráig biztosítja a megfelelő energiát. Éppen ezért vásárláskor ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne legyen benne cukor, az édes ízt pótolhatjuk szárított gyümölcsök vagy méz használatával.

Parányi kitérő a méz alkotóelemeiről

Energiabombaként hat szervezetünkre a reggeli mézfogyasztás, ugyanis hozzávetőlegesen 190 tápanyagot tartalmaz, aminosavakat, többféle ásványi anyagot, vitaminokat, enzimeket, szőlő és gyümölcscukrot.

Több ok, amiért ajánlott mézet fogyasztanunk

Azért fogyasszuk, mert a méznek olyan a molekulaszerkezete, hogy nem kell testünknek azon fáradoznia, hogy átalakítsa, hanem rögtön be tud épülni szervezetünkbe. Hihetetlenül nagy a kalóriaértéke, ezért gyorsítóként hat a korán kelés miatt még fáradt sejtjeinkre. Mivel nagyon gyorsan felszívódik, ezért szinte azonnal érezzük hatását, ugyanis serkentőleg hat az endorfintermelésre. Nincs is annál jobb, mint energikusan és vidáman kezdeni a napot! A vitaminok mellett egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy baktériumölő, és ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor immunrendszerünkre, egészségügyi állapotunkra is jótékony hatással lesz. Ha abszolút nem fér bele életünkbe a nyugodt reggelizés, legalább azzal segítsük szervezetünket, hogy egy kanál mézet adunk neki indulás előtt.

Öt perces reggeliző tippek

Ha a natúr ízeket kedveljük inkább, akkor egy teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, mézes teával vagy kakaóval tökéletes kezdést biztosít. Egy szendvics összedobása is csak pár percet vesz igénybe és sokkal nagyobb élvezettel fogjuk elfogyasztani, mintha készen vásároltuk volna. Vékonyan megkenhetjük pici vajjal vagy margarinnal, rá egy szelet vékony sovány sonkaszelet, salátalevél, zöldségek. Ha szeretjük a hagymát és bevállalósak vagyunk, néhány vörös vagy lilahagyma csíkkal megbolondíthatjuk szendvicsünket. A kellemetlenségek elkerülése végett pedig rágcsáljunk petrezselyem vagy mentalevelet. Nagy sláger még a zabpehely, amit magában gyümölcsökkel, tejben, joghurtban is fogyaszthatunk, de zabkásának elkészítve egy kis mézzel vagy lekvárral isteni csemege. Amennyiben este elkészítjük a kását, reggel már csak a falatozásra lesz gondunk. Éljünk egészségesen, már reggel turbózzuk fel szervezetünket; reggelizzünk minden nap!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön