alkoholos ital
Egészségmagazin.com   |   2016.11.08.

Mennyit kell mozognod egy alkoholos ital után?

Odafigyelsz az egészséges életmódra, szorgalmasan számolod a kalóriákat és csak szombat esténként lazítasz, amikor legurul egy-két alkoholos ital? Vigyázz, mert a hűvös sörben, vagy a finom koktélban sokkal több kalória lehet, mint gondolnád...

reklám vége

Komoly terveid vannak a jövődet illetően? Megvan a cél, hogy menyit szeretnél leadni, és már azt is kitaláltad, hogy milyen diétával szeretnéd ezt elérni? De mi a helyzet akkor, ha bármilyen szigorúan is tartod magad az új étrendedhez, egyszerűen nem sikerül megszabadulni a kilóktól? Lehet, hogy a szórakozási szokásaidban van a hiba...

Melyik alkoholos ital hizlal?

Erre a kérdésre a legtöbb embernek az első válasza a sör. Ez nem véletlen, hiszen mindenki találkozott már életében legalább egyszer úgynevezett "sörhasú" emberrel. A férfiak legkedvesebb itala lényegében folyékony kenyér, legalábbis ha az alap összetevőjét nézzük. Annak tehát, aki szeretné egy kicsit szűkebben fogni a derekán a centit, a sör kifejezetten kerülendő ital.

De térjünk egy kicsit a nőiesebb itókák irányába: ha úgy gondolod, hogy a sör elkerülésével a hizlaló italoktól is megszabadultál, akkor sajnos nagyon is tévedsz! Egy jó hangulatú csajos este alkalmával egészen biztosan megjelennek a bárpulton a finomabbnál finomabb likőrök, amelyek bizony komoly ellenfelei a szigorú zsír-, és szénhidrátmentes diétának. Olyannyira, hogy kalória tartalmát tekintve jelentősen felülmúlja a sört. Szénhidrát-, zsír- és energiatartalma is roppant magas, így ez az ital, amiből egyet sem kéne megengedned magadnak a diéta alatt.

Ha kerülnöd kell a likőröket, és rövidezni sem akarsz egész este, akkor nem marad más, mint a cukorszirupos koktélok, vagy a bor. Előbbinél egyértelmű a hizlaló hatás, és utóbbi sem a legjobb döntés: ugyan a bor közel sem olyan magas kalóriatartalmú, mint krémes "társa", mégis magas a cukortartalma, így ez sem szerencsés fogyókúra esetén. Ha azonban választanod kell a likőr és a bor között, inkább az utóbbit ajánljuk, mert a vörös változatából mértékkel fogyasztva akár még egészségedet is megóvhatod!

Miért hizlal az alkohol?

A tiszta alkohol maga közel annyi kalóriát tartalmaz, mint 1 gramm zsír, így tehát érthető, hogy a gyártás alatt hozzá társuló cukor, és zsír mennyisége nem javít a helyzeten. Az alkoholos ital ráadásul többnyire este kerül elfogyasztásra, amikor már amúgy is lassabb a szervezet anyagcseréje. A mérték nélküli fogyasztás azonban bármelyik napszakban zsírt fog felhalmozni a nem kívánt területeken.

Persze nem feltétlen kell lemondanod egy jó hangulatú éjszakáról, csupán tartsd szem előtt a mértékletességet, és sose indulj el éhgyomorral iszogatni. És ezt nem csak a karcsú derekad megóvásának érdekében ajánljuk, hanem azért is, hogy ezt a csodás alakot mindig magabiztosan és meglehetős józansággal uralhasd.

 

Milyen mozgással egészítsd ki a mindennapokat egy-egy parti után?

Sokan arra esküsznek, hogy az átmulatott éjszaka után egy nagyobb kör a parkban elegendő arra, hogy lemozogja a bevitt kalóriamennyiséget. Mi inkább a rendszeres kardió- és erőnléti mozgásokat szeretjük, amivel a mindennapokban is gyorsabb anyagcserére kényszerítheted a tested, ezzel pedig kontrollálhatod a raktározott zsír mennyiségét. Ha azonban mindenképp késztetést érzel arra, hogy egy kis plusz mozgást végezz, akkor egy sétával egybekötött laza kocogást javasolt, amivel felpezsdítheted a vérkeringésed, és beindíthatod a méregtelenítő folyamatokat. Az izzadással hamar megszabadulhatsz a salakanyagoktól, és ha ügyelsz a plusz folyadékbevitelre, akkor a másnaposságodon is gyorsan túl lehetsz.

A legideálisabb, ha mindennap végzel legalább fél óra testmozgást, és csak hetente egy alkalommal fogyasztasz egy-egy italt például a következő listából: rum, brandy, gyümölcspálinka, tequila, konyak, vagy akár vodka. Szórakozás előtt mindenképp étkezz kiadósan, és végig gondoskodj az elegendő vízbevitelről.

Másnap pedig irány a park, és sétálj egy nagyot a friss levegőn ahelyett, hogy otthon punnyadnál. Nem fogod megbánni!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön