bor
Egészségmagazin.com   |   2017.09.27.

Védd az agyad, igyál bort!

Ugye te is szeretnéd megőrizni elméd épségét, frissességét, még idős korodban is?! Nos, a legújabb kutatások szerint egy pohár finom bor, vagy a nyári hűs fröccs segíthet ebben! A legújabb kutatások szerint az alkohol és borfogyasztás valóban segít a neuronok védelmében. Részletekért olvass tovább!

reklám vége

Valószínűleg már korábban hallhattál arról, hogy napi egy pohár vörösbor például kiváló vérképző. Egy madridi kutató hitt abban, hogy a bor jótékony hatásait még nem ismerjük teljesen, ezért vizsgálatokat indított, hogy kiderítse, miben lehet még testünk hasznára. Az eredmények igazán meglepőek, hiszen azt bizonyítják, hogy akár megelőzhetőek vele a különböző neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór, vagy a Parkinson-kór.

Miért nem jöttek rá korábban a borfogyasztás pozitív hatásaira?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mindezekre mért nem jöttek rá hamarabb, ha már korábban is sokat vizsgálták a bor hatásait. A válasz a kutatás módszerének egyediségében van. Az eddigi vizsgálatok mind magát a bort vették górcső alá, a mostani azonban egészen más szemszögből közelítette meg a kérdést. A kutatás vezetője a bornak a bélrendszeren történő áthaladása után megmaradt összetevőit vizsgálta, amit az alanyok vizeletéből nyert ki. Megvizsgált mérsékelt és rendszeresen bort fogyasztó embereket is, és arra a következtetésre jutott, hogy a neuronok stresszre történő elhalásának megelőzésében komoly szerepet játszanak a bor metabolitok, vagyis a bélrendszeren már áthaladt összetevők. Önmagában tehát a borfogyasztás segíthet neked abban, hogy az agyad neuronjai ellenállóbbak legyenek a stressz okozta károsodásokkal szemben. És ha belegondolunk, hogy ha bort iszol, akkor eleve kevésbé leszel stresszes, akkor tekinthetjük úgy, hogy kettős hatású csodaszerről van szó;).

Természetesen az emésztéstől és az étkezési szokásoktól függően egyénenként eltérőek lehetnek az eredmények.

Több bor = magasabb védelem?

Természetesen nem! Akármennyire is bizonyított, hogy a bor kortyolgatása az egészségre jótékonyan hathat, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gyakori és túl nagy mennyiségben történő fogyasztása pont az ellenkező hatást válthatja ki. Összességében tehát a mértékletesség a kulcsa mindennek.

A kutatás vezetője szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a változatos, kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen a hosszú és panaszmentes élethez. Nem ellenzi a különböző mesterséges vitaminokat sem, csupán arra igyekszik ösztönözni az embereket, hogy fogyasszanak mindenből keveset, hogy a nyomelemek lehetőleg természetes úton jussanak a szervezetükbe.

Az alkohol a tanulásban is segíthet?

Ezt a kérdés boncolgatta egy másik vizsgálat: a kutatásban résztvevő 88 személynek egy szótanulási feladatot adtak, majd véletlenszerűen két csoportra osztották őket. A résztvevőknek választaniuk kellett, hogy annyit isznak, amennyi jólesik, vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Fontos részlete a vizsgálatnak, hogy a legtöbb résztvevő, aki ivott, nem haladta meg a négy egység alkoholt. Másnap újra meg kellett csinálniuk a feladatot, és megdöbbentő volt az eredmény. Összességében sokkal jobban emlékeztek a tanultakra azok, akik a tanulás után alkoholt fogyasztottak, mint azok, akik nem. Természetesen az iszogatás nem volt mellékhatásoktól mentes, de az alkohol kifejezetten pozitívan hatott az emlékező képességükre.

Ezek a tények különösen meglepőek lehetnek annak tudatában, hogy egy átmulatott éjszaka után néha különösen nehezen emlékezünk vissza az este részleteire, de a magyarázat talán pont ebben rejlik. Az alkohol ugyanis blokkolja a rövidtávú memóriát, így az agynak több forrása van arra, hogy a nemrégiben megismert információkat a hosszú távú memóriába helyezze át.

Összességében tehát az alkohol-, vagy azon belül a borfogyasztás hasznos is lehet, amíg mértékkel és felelősséggel fogyasztod. Keskeny a határvonal aközött, amíg még előnyösen hat, és aközött amikor már káros a szervezetedre, ezért mindig figyeld a tested jelzéseit, ne mulass az egészséged rovására!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön