agyfejlődés
Egészségmagazin.com   |   2017.12.29.

Hogyan fejlődik a kisbabák agya? Izgalmas kutatás a kezdetektől

Vannak a tudósaink előtt még homályos területek: ilyen az óceánok mélye, és az agy fejlődése is, különösen a gyerekeknél. Mindegyikről vannak információink, de ezidáig még nem volt megfelelő berendezés, aminek segítségével a meg nem született magzatok agyát tudták volna vizsgálni. De már ezt is megoldották, így nyomon követhetjük, hogyan fejlődik a gyermekek agya az anyaméhben!

reklám vége

Mik a szokásos vizsgálatok a terhesség alatt?

Nagyon sok vizsgálaton kell keresztül mennie egy várandós nőnek és babájának, mire végre egymás szemébe nézhetnek. Most nem térünk ki a milliónyi vérvételre, vizeletvizsgálatra, vérnyomásmérésre, mérlegelésre, csak a nagyobb technikai felkészültséget igénylő vizsgálatokon szaladunk végig:

  • Ultrahangos vizsgálatok: leginkább a magzat anatómiai elváltozásait vizsgálják
  • Kromoszóma vizsgálat: ezt leggyakrabban akkor végzik, ha volt már a családban olyan, aki fejlődési rendellenességgel, vagy szellemi fogyatékossággal jött világra, vagy ha a várandós kismama betöltötte már a 35. életévét
  • Biokémiai és molekuláris genetikai vizsgálatok: ezekhez magzati szövetminta kell, kockázatos vizsgálatok, ezért csak indokolt esetben, vagy a szülő kifejezett kérésére végzik el.

A fenti vizsgálatokat természetesen nagy odafigyeléssel és körültekintéssel végzik, de a most kifejlesztett vizsgálat azért is szenzációs, mert nem szükséges hozzá a mintavétel, sem más „brutális" beavatkozás.

Magzati MRI az agy fejlődésének feltérképezésére

Az említett új vizsgálati módszer tulajdonképpen egy nagyon nagy felbontású MRI technika, aminek segítségével már az anyaméhben követni tudják a magzatok agyának fejlődését. Ezt a technikát a King's College London, Imperial College London és az Oxfordi egyetem közösen alkotta meg, az EU kutatási tanácsának 15 millió eurós támogatásával.

Azoknak, akik nem láttak soha egyetlen Vészhelyzetet, Grace klinikát, vagy dr. House epizódot, eláruljuk, hogy az MRI képeket úgy kell elképzelni, mintha felszeletelték volna az ember adott testrészét vagy szervét igazán apró szeletekre, és azokat fényképezték volna le kívülről és belülről egyaránt.

Maga az MRI eddig sem volt ismeretlen, azonban eddig kisbabáknál nem alkalmazták. Egyrészt nem tudták megoldani azt, hogy az alany mozdulatlanul maradjon, másrészt a felbontás sem volt elég jó a pici agyacskák vizsgálatához. A kutatóknak először meg kellett tanulni megtartani a magzatot az MRI gépben, és a beolvasás hatékonyságát is meg kellett növelni: ha maga a magzat teljes testhossza 15-20 centiméter, az agya még kisebb, mint egy baseball labda.

Miért fontos téma az agy fejlődése a gyerekeknél?

A vizsgálat célja elsősorban az, hogy megértsék, hogyan fejlődik ki az agyunk milliárdnyi idegsejtje, mi a fejlődés normális menete, és mi vezet olyan rendellenességekhez, mint az autizmus, vagy az agyi bénulás. Ennek érdekében több százezer, magas felbontású MRI képet készítenek, és elemeznek, sőt, a képeket és adatokat szabadon felhasználhatóvá teszik a tudóstársadalom számára, hogy segítsék ezzel egymás munkáját. A végső cél egy olyan, részletes térkép elkészítése, ami bemutatja az agyi idegsejtek milliárdjait és a fejlődésüket is. Fontos kérdésnek tartják azt is, hogy mi történik az aggyal, ha idő előtt születik, illetve hogy mi alakul másképp, ha például autista a gyermek.

Az agykutatás jövője

Jelen pillanatban még csak 40 újszülöttnél alkalmazták ezt a vizsgálati módszert, a tudósok olyan várandós anyukákat keresnek, akik szívesen részt vennének az ilyen kutatásban. Azt mondják, ez teljesen veszélytelen vizsgálat, hiszen nincs sugárzás, vagy röntgensugár, ami a magzatot és az anyukát érné, a készülékek csupán mágneses mezők és rádióhullámok segítségével dolgoznak. A tudósoknak szükségük van sok-sok vállalkozó kedvű várandós nőre, hiszen ahhoz, hogy átfogó vizsgálatot tudjanak végezni, szükség van egészséges, és az abnormális agyi fejlődésnek a képeire is.

Itthon még nem tudunk arról, hogy kismamákat toboroznának a vizsgálathoz, de ha hallunk ilyenről, feltétlenül szólunk, mert ez egy igazán izgalmas kutatási terület!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön