Videójátékokkal a szürkeállományért
Egészségmagazin.com   |   2015.05.04.

Videojátékokkal a szürkeállományért

Agyunk jobb és bal agyféltekéje különböző feladatokat lát el. Ezeknek különböző edzettsége meglátszik személyiségünkön, ugyanis emiatt vannak kreatívabb és racionálisabb emberek, ezért ez is közre játszik abban, hogy mindenki egyedi és megismételhetetlen legyen. Egy új vizsgálat szerint a videojátékok megdolgoztatják a szürkeállományt, azonban másképp hatnak a két agyféltekére.

reklám vége

Elmefeladatok

Az emberi agy két, egymással párhuzamos felét nevezzük a jobb és a bal agyféltekének. A két fél más feladatokért felelős, nem azonos módon működnek. A bal agyfélteke irányítja az ember jobb oldalát; a jobb pedig a balt.

A bal a verbális központ, vagyis ez felelős a beszédért, ami csak az emberre jellemző tulajdonság. A beszédközpont az emberek 95 százalékánál itt található, de más helye van az anyanyelvnek, az első és a második tanult nyelveknek. Ennek köszönhetően értjük meg a szavak, a betűk jelentését, az igéket és a neveket. Ellenben a jobb agyfélteke nem felelős a beszédéért, nonverbális, így nem tudja kifejezésre juttatni a gondolatokat. Lényegében a jobb agyfélteke képzeli el a másik által olvasottakat.

A bal agyfélteke felelős az írott nyelvért, a logikáért. Szintén itt találhatjuk a számolási képességek központját is, ugyanis ez a félteke oldja meg a számtani műveleteket. Elemez, logikai feladatokat old meg, végrehajtja a problémamegoldás egyes lépéseit, és kezeli a számítógépet. Ellenben a jobb nem elemez, hanem érzékeli a formákat, mintázatokat, jeleskedik a geometriában és tájékozódik a térben.

A bal műveket szerez, elemez és komponál, a zenét annak racionálisabb oldaláról közelíti meg. A jobb élvezi és felismeri a muzsikát, a szöveget a dallammal együtt jegyzi meg, és pár év múlva is képes felidézni a hallottakat.

A rajztehetsége is eltérő a két agyféltekének. A bal agyfélteke szimbólumokat használ, a jobb a szín- és térlátás terén fejlettebb, aminek köszönhetően felismeri az arcokat, és ez segít a valósághű ábrázolásban is.

A bal racionálisabb, odafigyel az új információkra és azokat feldolgozza, elraktározza. A jobb kreatív, az új, az eddig soha nem látott és hallott dolgokat szereti.

Az időérzékelés, és emiatt a megélés is különböző. A bal agyfélteke a múltban és a jövőben él, érzékeli az idő múlását; azonban a jobb mindig a jelenben van, nincs időérzéke és nem is foglalkozik vele.

A két agyfélteke különböző érzelmeket dolgoz fel, másokért felelősek. A bal felel az öntudatért és az éntudatért; a jobb ehhez képest érzelemgazdagabb, erősebbek az érzelmi reakciói, átéli a boldogságot és a megelégedettséget, valamint kiváló a humorérzéke.

Ezek alapján láthatjuk, hogy a két agyfélteke nagyon különböző, azonban szükség van az együttműködésükre, bármilyen hétköznapi tevékenység kivitelezése során elengedhetetlen az összhang. Például immunrendszerünk is akkor tud a leghatékonyabban működni, ha az agy optimálisan működik. Ha javítani szeretnénk az egészségi állapotunkon, akkor figyelmet kell szentelnünk az agyféltekék fejlesztésére és összehangolására. Egy új vizsgálat alapján megállapították, hogy a videojátékok használata fejleszti - bár részben eltérően - az agyféltekéket.

Virtuális edzés

A Dezhong Yao által vezetett kutatócsoport összesen 30 amatőr és 27 profi videojátékos agyát vizsgálta, a kettő közti különbséget kutatva. Az MRI vizsgálatok középpontjában az inzuláris kéreg volt, amely a felfogásért, a motoros és kognitív funkciókért felelős.

A kutatás kimutatta, hogy minden játékos számára fizikai kihívást jelent, ha akció videojátékkal játszik, ugyanis a szem- és a kéz koordinációja, valamint a reakcióidő is fejlődik közben. Azonban eddig több bizonyíték is volt azzal kapcsolatban, hogy a regionális vagy nemzetközi bajnokok jobb kognitív képességekkel rendelkeznek. Ezt be is bizonyította a kutatás eredménye, amely szerint a profi játékosok agyában jobb funkcionális kapcsolatok voltak, mint az amatőrökében.

Ezek a kiemelkedő eltérések főként a bal agyféltekében (tehát a logikus és racionális gondolkodásért felelősben) voltak észrevehetőek. Mindez megmagyarázza, hogy a kiemelkedő játékosok miért oldják meg a jobban a játékban található problémákat, mint a kezdők. A szakértők szerint a problémák megoldásán túl a szürkeállományuk is nagyobb, mint az amatőröké, ezáltal hatékonyabb adatfeldolgozásra képesek.

Láthatjuk tehát, hogy nem feltétlenül okoz problémát, ha valaki gyakran játszik videojátékokkal, ugyanis ennek köszönhetően fejlődhetnek a kompetenciái.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön