stroke
Egészségmagazin.com   |   2017.03.02.

A stroke 80%-ban megelőzhető! Hogyan?

A rettegett stroke bárhol bárkire lesújthat, ezért sokan félnek tőle. A félelem helyett azonban sokkal fontosabb a prevenció: a kutatások szerint egy kis odafigyeléssel a stroke 80%-ban megelőzhető! Az előkészületek mellett a gyors helyzetfelismerés is elengedhetetlen, hogy a már bekövetkezett stroke ne okozzon túl nagy bajt.

reklám vége

A stroke-tól, (ide tartozik az agyvérzés és az agyi érelzáródás) régóta tartanak az emberek és nem alaptalanul. Látszólag váratlanul jön, tönkreteszi egy ember (és családja) életét, majd olyan gyorsan távozik, ahogyan érkezett, fájdalmat és káoszt hagyva maga után. Két fajtája van, mindkettő az agyi erekkel kapcsolatos:

  • az agyi érelzáródáskor az agy bizonyos területeinek vérellátása szűnik meg, így azok elhalnak,
  • agyvérzéskor viszont éppen a túl sok vér okoz hasonló problémát.

Bár sokan még ma is kiszámíthatatlannak tekintik a stroke-ot, a jó hír az: az esetek többségében nemcsak megelőzhető, de ha időben felismered, jó eséllyel át is vészelhető az egész.

Hogyan ismerheted fel a stroke jeleit?

A stroke tipikus tünetei az angol F.A.S.T. (gyors) mozaikszó segítségével jól megjegyezhetők:

  1. Face, vagyis arc: A lebiggyedt száj, vagy furcsán álló arc a stroke jele lehet.
  2. Arms, vagyis karok: ha valaki képtelen egyszerre mindkét kezét felemelni, az szintén stroke-ra utalhat
  3. Speak, vagyis beszéd: Ismételtessünk el az illetővel egy egyszerű mondatot! Ha nem megy neki (miközben addig nem volt gondja ilyesmivel), jó eséllyel kísérő tünetről van szó.
  4. Time, vagyis idő: Ha a tünetek alapján stroke-ra gyanakszunk, nincs vesztegetni való időnk! Azonnal hívjunk mentőt, akkor is, ha az állapota javul és a tünetek látszólag elmúltak: az agyban ugyanis visszafordíthatatlan károsodás mehet végbe.

Hogyan előzhető meg a stroke?

A stroke kockázata 55 éves kor fölött jóval magasabb, mint előtte, ráadásul az idő előrehaladtával folyamatosan nő. Megdöbbentő lehet a tény, de az American Stroke Association szerint a megelőzéshez semmilyen extra erőfeszítést nem kell tenned, elég, ha figyelsz az alábbi dolgokra:

Le a magas vérnyomással!

Sokan csak legyintenek erre, pedig a tartósan magas vérnyomás a stroke egyik legnagyobb szponzora, ezért soha nem szabad félvállról venni.

Dobd el a cigit!

Manapság a csapból is ez a téma folyik, és nem véletlenül. A dohányzás ugyanis - amellett, hogy drága mulatság - a stroke és a lassuló agyfunkció legfőbb okozója.

Tartsd kordában a koleszterined és a vércukrodat

Ha ezek tartósan magas szinten vannak, a véroxigén-szint csökkentésével rontják az agyműködést és a véráramlást.

Maradj aktív!

Mozogj rendszeresen, mozgólépcső helyett rendes lépcsőn menj, ha lekésted a villamost, sétálj! Egy nap tornázz többször is! Ez persze nem csak az elhízás és a stroke kockázata miatt fontos. Egy korábbi cikkünkben olvashatsz arról, hogyan teheted aktívabbá a mindennapjaidat akkor is, ha nincs időd vagy pénzed edzőterembe járni.

Étkezz kiegyensúlyozottan!

Kerüld a túl sok szénhidrátot és zsírt, egyél sok gabonát, halat és a zöldséget. Bagatell tanácsnak tűnik, de az egészség tényleg az egészséges étkezésnél kezdődik.

Figyelj a jelekre!

Nem kell hipochondernek lenned, de ha valami furcsaságot észlelsz magadon, ne félj kivizsgáltatni! Gondolj bele: jobb ma egy fölösleges vizsgálat, mint holnap egy tartós betegség.

Ha betartod ezeket az egyszerű tanácsokat, és eleget alszol, a stroke kockázatát 80%-kal is csökkentheted.

TIA: a stroke előszobája

Ez a rejtélyes betűszó nem valami titkos szervezet rövidítése, hanem a Transitoricus Ischaemias Attack rövidítése, amit magyarul leggyakrabban az agyérgörccsel azonosítanak. Ez a stroke-hoz hasonló tünetekkel jár, vagyis:

  • múló beszéd- és látászavarral,
  • erős fejfájással,
  • az izomerő csökkenésével
  • és szédüléssel.

Leggyakrabban nem tart tovább néhány percnél vagy óránál. A veszélye pedig éppen ebben rejlik! Sokan a tünetek elmúltával el is felejtik a dolgot, a TIA azonban nagyon gyakran a stroke előjele: az agyérgörcsöt az esetek jó részében 1 héten belül komolyabb stroke követi.

Ezért soha ne vedd félvállról! Ha magadon vagy valamelyik családtagodon a TIA tüneteit észleled, azonnal fordulj orvoshoz, mert ilyenkor minden perc számíthat: ha azonban időben lépsz, nemcsak a TIA, de a stroke is megelőzhető.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön