mozgás
Egészségmagazin.com   |   2017.02.25.

Mit tegyél, ha nem fér bele a mozgás a mindennapjaidba?

Tudod, hogy mennyit kell naponta mozognod, hogy megőrizhesd fittséged és egészséged? Nos, erre elég sok elmélet létezik. Az egyik legújabb szerint legalább 10 ezer lépést kell megtenned minden egyes nap. De mi a helyzet akkor, ha erre nincs lehetőséged? Ne aggódj, van megoldás!

reklám vége

Egy Oregon állami Egyetem kutatása szerint csak az amerikai emberek mintegy 15 %-a képes legalább 10 000 lépést megtenni minden egyes nap, a maradék 85 százalék számára ez kivitelezhetetlen. Van, aki a munkájából kifolyólag nem tudja megoldani, másokon pedig a lustaság fog ki, vagy az életmódjukba nem képesek beilleszteni. Pedig számtalan egészségügyi problémát előzhetsz meg ezzel az egészen egyszerű tanáccsal, és ma már minden okostelefonban és -karkötőben van lépésszámláló, ami számol helyetted.

A vizsgálat azonban arra is fényt derített, hogy nem kizárólag a megtett lépések száma a lényeges, hanem annak tempója is. Kiderült ugyanis, hogy azok, akik 5-7 ezer lépést tesznek meg, de jóval gyorsabb tempóban, mint a megszokott, hasonlóképpen csökkenthetik a különféle megbetegedések megjelenésének rizikófaktorát, mint például a magas vérnyomás-, vagy koleszterinszint. Sőt, ők könnyebben szabadulnak meg a plusz kilóktól is. Sétálni tehát mind esztétikai, mind egészségügyi okokból megéri.

Elfoglalt vagy és nem megy a 10 000 lépés?

Tudjuk, hogy a feszített munkarend következtében nem mindenki teheti meg, hogy félórákat, órákat töltsön testmozgással. A szakemberek javaslata szerint minden héten legalább 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy legalább 75 perc aktív anaerob mozgásra lenne szüksége minden felnőtt szervezetének. A mérsékelt intenzitású mozgásformák közé sorolható például a sétálás, a jóga, az alacsonyabb tempójú biciklizés, de akár a kertészeti munkák is, mint például a fűnyírás. Bizony, akár az otthon körüli munkák is minősülhetnek testmozgásnak! Az intenzív anaerob mozgásformák közé sorolhatóak például a futás, a gyorsabb tempójú kerékpározás, ugrókötelezés. Számtalan variáció létezik tehát, hogy mindennap mozoghass egy keveset.

Ha időszűkében vagy, akkor, íme, néhány lehetséges variáns, amik segítségével kiválthatod a szükséges napi 10 ezer lépést.

3 rapid mozgásforma, ami segít a mindennapokban

 

1. Futás

Ez eléggé magától értetődő, talán az egyik legnépszerűbb sport. A futás gyorsan megemeli a pulzusszámot, sőt, magasan is tartja, így kitűnő mozgásforma a fogyni vágyóknak, vagy azoknak, akik szeretnének bűntudat nélkül falatozni. 4 kilométer közepes tempójú futás már kiváltja a napi 10 ezer lépést. Nagy hátránya azonban, hogy nem megfelelő öltözet esetén a téli futás rejt némi veszélyt magában. A rossz minőségű cipő pedig minden évszakban tartós deformációhoz vezethet. Ha tehát a futást választod, akkor válassz minőségi ergonomikus termékeket, amikkel kényelmesebbé és biztonságosabbá teheted a testmozgást, és figyelj oda a téli sportolás szabályaira!

 

2. Kerékpározás

Habár ez is szabadtéri mozgásforma, ami télen kevésbé népszerű, de ne feledd, hogy megfelelő felkészüléssel biztonságosan tekerhetsz a téli hónapokban is. A réteges öltözködés ennél a sportnál is nagyon fontos. A térdek védelmére különösen nagy figyelmet kell fordítanod, ugyanis az ízületek nagy terhelésnek és hidegnek vannak kitéve ilyenkor. A téli tekeréshez mindenképp javaslunk egy arcmaszkot, ami nem csak az autókból kipöfögő mérgező gázok ellen nyújt védelmet, hanem a hideg levegő belégzésével szemben is. A kerekekre ilyenkor érdemes mélyebben bordázott gumit tenned, ami biztosabb tapadást ad. A reggeli és esti órákban pedig mindenképp tekerj óvatosabban, lassabban, ugyanis ilyenkor könnyen fedheti az aszfaltot jég, vagy csúszós hódara. Ha nem akarod bevállalni a téli időben a bringázást, választhatsz szobakerékpárt is, vagy elmehetsz egy spinning edzésre, így az otthon vagy a terem melegében és biztonságában falhatod a kilométereket.

3. Hagyd le a liftet!

Ha minden kötél szakad, és semmi edzés nem fér bele, akkor egész egyszerűen csak változtass a napi rutinodon. Válaszd a lépcsőt a lift helyett, sétálj le egy buszmegállót reggel, vagy menj biciklivel a közértbe. Teljesen mindegy mit választasz, a lényeg, hogy kissé módosítsd a rutint úgy, hogy több mozgás legyen a hétköznapi teendőidben. Ne csak kényelmesen sétálj vagy lépcsőzz, hanem pörgesd fel egy kicsit a tempót: versenyezz a lifttel, vagy próbáld meg utolérni a buszt a piros lámpánál! Meglátod, mennyi energiával tölt majd fel ez a kis pluszmozgás!

Az egészséges élethez kell a napi 10 000 lépés, de senki nem mondta, hogy ezt csak sétálással teljesítheted. A szakemberek javaslata az, hogy inkább napi rendszerességgel végezz alacsonyabb intenzitású, de hosszabb ideig tartó testmozgást, mint ritkábban magasabb intenzitásút. Tervezd meg előre a heted, ez sokat segít neked majd abban, hogy betarthasd, amit elhatároztál magadban!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön