intervall edzés
Egészségmagazin.com   |   2017.04.19.

Intervall edzés: azoknak, akik igazi teljesítményre vágynak…

A változatosság teszi izgalmassá és széppé az életet, sőt még akár a testedet is! Ismerkedj meg az intervall edzésprogrammal, ami változékony és rendkívül hatékony a zsírégetés terén. Ez egy olyan edzésforma, ami segít abban, hogy teljesen kitold a határaidat, és megszabadulj a komfortzónádtól! Bár mindenkire jó hatással van, mégis van néhány alapszabálya, amit ismerned kell, ha belevágsz!

reklám vége

Az intervall, vagyis szakaszos edzés lényegére már a neve is tökéletesen utal. Egy ilyen edzés szakaszokra bontható, amik folyamatosan váltják egymást intenzitásuk szerint. Bár egyszerűnek hangzik, de a valóságban komoly kihívás elé állítja a szervezeted! A látványos eredmény viszont nem marad el.

Hogy könnyen megértsd, hogy miben rejlik a titka, nézzünk egy példát. A futást például a legtöbben úgy tartják számon, mint a leginkább zsírégető sportot. Anaerob mozgásforma, vagyis valóban tökéletes, ha némi zsírpárnától szeretnél megszabadulni, de a huzamosabb ideig, egyenletes tempóban történő futás valójában nem vezet hosszú távú teljesítményjavuláshoz. Segít, hogy ledobj némi felesleget, az erőnléted egy bizonyos szint után már nem fejlődik tovább, és bekövetkezik a stagnálás.

Ha a mozgással kapcsolatban olyan távlati céljaid vannak, mint például az állóképességed és kitartásod fejlesztése, vagy még több kilónak akarsz búcsút inteni, akkor a szimpla futásnál többre lesz szükséged! Ismerkedj meg az intervall edzéssel, mert bizony ez lesz a te felmentőd... és átkod:)!

Bármiből lehet intervall edzés!

Semmilyen izgalmas misztikum nem áll az intervall edzés sikere mögött. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a váltakozó terhelés rákényszeríti a szervezeted arra, hogy több oxigént vegyen fel, amit a tüdőd kapacitásának növelésével ér el. Ezen felül a tested javít a szénhidrát-anyagcseréjén is, vagyis könnyebben használja fel a raktározott energiaforrásokat, ez pedig zöld utat jelent egy vonzóbb és vékonyabb testalkathoz. Lényegében a határaid feszegetésével tágítja azokat. Szinte bármelyik sportot kiegészítheted intervall típusú mozgással. Egyes esetekben a súlyok mértékére vonatkozik a folyamatos váltás, míg máshol a tempóra.

Egy másik izgalmas tény, hogy az intervall edzést folytatók gyakran tapasztalják, hogy sokkal kevesebbszer kell megküzdeniük az izomláz okozta fájdalmakkal. Ennek oka az, hogy náluk folyamatosan növekszik a tejsav okozta fájdalom ingerküszöbe. Lényegében tehát keményebben edzenek, mégis egyre kevésbé lesznek hajlamosak az izomlázra.

Az intervall edzés mindenkinek ajánlott, de nem mindenkinek való

Ahogy az előbb is olvashattad, az intervall edzés mindenképp hasznos számodra, de nem éppen a kezdőknek javasolt edzésforma. Hirtelen és intenzíven terheli meg a szervezetet, ami megfelelő felkészültség hiányában akár veszélyes is lehet. Figyelned kell, és folyamatosan kontroll alatt kell tartanod a pulzusszámod, ami nem könnyű, és alapos előre tervezés igényel.
Kezdetben érdemes egy edző segítségét kérni!

Sokan abba a hibába esnek, hogy úgy gondolják, akkor érik el a maximális hatást, ha a végleteket váltakoztatják, például futás közben a maximális erejű sprintet lassú séta vált fel. A valóságban viszont onnan tudhatod, hogy a megtaláltad a megfelelő tempót, ha például a negyedik ismétlés során is hasonló erő- és energiabefektetéssel tudod végig csinálni a terheléses szakaszt, ami a fenti példánál nem biztos, hogy beválik. A pihenőidőszakban ne akard görcsösen megerőltetni magad, mivel az az edzés kárára megy majd.

A bemelegítés fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. Ha erre a mozgásformára adod a fejed, szinte elengedhetetlen, hogy legalább 15 percet szánj az alapos bemelegítésre. Ez idő alatt felkészíted az ízületeidet, és izmaidat a terhelésre, és a pulzusszámod is megemelkedik, így elkerülheted a hirtelen megterhelést.

Hogyan vágj bele az intervall edzésbe?

Döntöttél? Szeretnéd megváltoztatni az életed, és kitágítani a határaidat? Íme, néhány tipp, hogy gond nélkül ki hozd magadból a maximumot:

  • Szerezz be kényelmes, és a sporthoz illő öltözéket! Sokat lendít majd a kitartásodon, ha a ruhád nem hátráltat majd.
  • Bármilyen sportba is építed bele, ne csak intervall edzésből álljon a programod. Heti 4 sportnap esetében például bőven elég, ha abból kettőt építesz fel eszerint.
  • Jelentős túlsúly esetén a kezdetek kezdetén ne ezt a mozgásformát válaszd! Fokozatosan építsd be az edzéstervedbe!
  • Ne akarj azonnal rekordokat megdönteni. Az intervall edzés sikere a kitartásban rejlik, így néhány alkalom után ne várj látványos eredményeket.

Mi azért is szeretjük annyira az intervall edzést, mert lényegében bármilyen sportban alkalmazható, és lendületesebbé, izgalmasabbá változtatja a testmozgást. Általa saját magad bajnoka lehetsz, nem is beszélve a vonzó külsőről, amit elérhetsz vele.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön