Egészségmagazin.com   |   2017.04.27.

Sportok, amikett zsírégetőnek hittél – de nagyon tévedsz!

Bármilyen mozgást is végzel, a tested hálás lesz érte. Ha azonban a fogyás a célod, jól gondold meg a választásod, mert nem feltétlenül azzal a sporttal érheted el a legjobb eredményt, ami elsőre az eszedbe jut! Olvass tovább, mert néhány meglepő ténnyel szolgálunk a legismertebb "zsírgyilkos" sportokról!

reklám vége

Figyelem, figyelem! A bikini-szezon vészesen közeleg, és ha nem akarsz az utolsó hetekben vért izzadva edzeni a tökéletes alakért, akkor már most el kell kezdened a mozgást! Mindenkinek megvan a maga elképzelése, hogy milyen étrenddel, és melyik sporttal tud a legkönnyebben megszabadulni a felesleges kilóktól, de a legtöbben tévednek! Sok mozgásforma ugyanis hiába tűnik keménynek, és hiába érzed úgy, hogy sokat tettél az álomalakért, bizony a valóságban alig nyír ki egy-két zsírsejtecskét. Ha tényleg gyorsan akarsz sok fölöslegtől megszabadulni, NE ezeket válaszd!

8 népszerű "zsírnemégető" sport:

1. Jóga

A jógában az a nagyszerű, hogy rugalmasabbá tesz, ellazít, segít letenni a lelki terheket. De vajon a plusz kilókra is igaz ez? A sok statikus póz megtartásához ugyan komoly izommunkára van szükség, mégis, a tévhit ellenére nem ez a legjobb sport, ha némi súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni. Mivel a pózok lassan váltják egymást, a pulzusszám nem emelkedik eléggé magasra ahhoz, hogy meginduljon a zsírégetés. Ha neked a jóga a szenvedélyed, a Hatha jógát kell választanod, mert ebben gyorsabban követik egymást a pózok, így az óra is intenzívebb.

2. Nyújtás

A nyújtás elengedhetetlen része az edzéseknek. Rugalmasabbá válhatsz általa, és a megterhelt izmokat is ellazíthatod. Az azonban nem igaz, hogy ezzel könnyen veszthetsz a súlyodból - legalábbis addig, amíg nem egészíted ki néhány kardió elemmel. Ez lehet némi ugrás, vagy forgás is például.

3. Pilates

A jógához hasonlóan a pilates is nagy rajongótáborral büszkélkedhet, különösen azok körében, akik például egy sérülés után szeretnének regenerálódni, vagy csak úgy mozgásra vágynak, különösebb elérendő cél nélkül. A népszerűsége nem véletlen, nagyon jó kis sport, ami segít, hogy rugalmas és izmos legyél, de zsírégetés szempontjából csak a Cardio pilates verzió jó! Ez ugyanis sokkal gyorsabb, és több mint 100 mozdulat kombinációjából áll: itt már tényleg meg kell dolgoztatni a szervezetet.

 

4. Sétálás

Ahhoz, hogy a sétálással jelentőségteljes kalóriát elégethess igazán sokáig kéne gyalogolnod. De nem akkor, ha itt is alkalmazod a változatos intenzitást, valamint, ha tereptárgyakat is beiktatsz. Jöjjön egy kis emelkedő, vagy egy kicsit nehezebb talaj, és hamar érezni fogod, hogy a pulzusszámod is megemelkedik majd.

5. Súlyok emelgetése

Bizony, bizony! Ahhoz, hogy fogyás is járjon az izomnövekedéssel, nem elegendő, hogy egy adott izomcsoportot mozgatsz meg. A szervezet ugyanis nem növeli a pulzust, ha csak egy adott testrész van igénybe véve. Ezt kivédheted azzal, ha összetettebb gyakorlatokat végzel, több ismétlésszámmal, kisebb súlyokkal, valamint ha kevesebb pihenő időt hagysz a gyakorlatok között.

6. Kocogás

Tény és való, hogy a kocogás megemeli a pulzusszámot, ami ugye a kalóriaégetéshez szükséges, de nem túl hatékony, ha végig csak egy tempóban futsz. Időközönként érdemes beiktatnod 1-1 perces sprinteket, mert ez robbanásszerűen hat a szervezetedre és ehhez fog alkalmazkodni az energiafelhasználás is.

7. Felülések

Sajnos sokan hisznek mai napig a lokális zsírégetésben, ezért hajlamosak akár a végtelenségig felüléseket csinálni a laposabb has érdekében. Pedig a lokális zsírégetés NEM létezik! Persze ez nem azt jelenti, hogy lebeszélnénk Téged a felülésekről, mert igenis hasznos, ha például egészségesebb testtartásra vagy kockásabb hasra törekszel. Ha viszont a fogyás a célod, akkor érdemes közéiktatnod némi kardió mozgást is, mint például különféle ugrások.

8. Golf

A golf hazánkban is egyre népszerűbb, nem véletlenül: igazán kellemes szabadtéri sport. Viszont nem különösebben alakformáló. A pályán többnyire kis golfkocsikkal közlekedik az ember, így az ütéseket leszámítva nem túl sok a mozgás közben. Ezt kiküszöbölheted azzal, hogy olyan pályát keresel, ahol sétálhatsz az elemek között: a változatos terep adott, és ha még a táskát is cipeled, akkor máris megvan az erőltetett menet!

Persze minden sport jó valamire: ha csak napi 10 percet mozogsz, már azzal is többet tettél az egészségedért, mintha egész nap az irodában, este pedig a kanapén ülsz. Válaszd azt a sportot, ami szimpatikus, ami során jól érzed magad: ha a fentiekbe szerettél bele, akkor pedig alakítsd úgy, hogy a céljaidban is segítsen!

Kíváncsi vagy melyek a legfogyasztóbb sportok? Olvasd el korábbi cikkünket!

Jó sportolást kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön