legfogyasztóbb sportok
Egészségmagazin.com   |   2015.06.23.

A legfogyasztóbb sportok

Nem csak az erőnléted miatt sportolnál, hanem néhány kilótól is meg akarsz szabadulni? Akkor nem mindegy milyen sportba kezdesz. Az a cél, hogy a zsírbontás mielőbb beinduljon, és minél intenzívebb legyen.

reklám vége

A hízásra hajlamos emberek tudják, hogy milyen könnyen felugranak a plusz kilók, ám a ledolgozásuk micsoda nehézségekkel jár. Pedig nem bonyolult dolog megérteni, hogy mit tegyünk azért, hogy ne kísérje végig az életünket a mérleggel vívott küzdelem: annyi energiát vigyünk be, amit a szervezet képes elégetni. Ha többet, és kalóriadúsabbat eszünk, akkor pedig mozogjunk. A mozgás az, amivel a többlet energiát legkönnyebben le tudjuk dolgozni.

Íme a legfogyasztóbb sportok toplistája:

Séta vagy futás

Kondíciótól függetlenül eredményes a gyors tempójú séta. Ezt ne tévesszük össze a „sietős" gyaloglással. Olyan tempót kell elérni, ami közben már nem kényelmes beszélgetni. A gyaloglásból aztán fokozatosan át lehet térni a futásra. Ez a mozgásforma mindenkinek javasolt, akinek nincsenek szív- és érrendszeri vagy ízületi problémái.

legfogyasztóbb sportok

Úszás

Akinek ízületi problémái, gerincbántalmai vannak, annak az úszás ideális lehet. Az úszás hatékony mozgásforma, a legfogyasztóbb sportok egyik, hiszen a legtöbb izomcsoportot egyszerre mozgatja meg. Ráadásul kicsi a sérülés- és a túlterhelés veszélye. Úszás során a szervezet oxigénfelvétele és felhasználása egyensúlyban van, így javul a tüdő-, szív- és keringési rendszer teljesítőképessége. Vízben könnyebb a hőleadás, és kevesebb az izzadás. A víz ellenállása miatt intenzívebb munka végezhető, mint a talajon. Gyorsúszással óránként 550-750 közötti kalóriamennyiséget égethetünk el. A nyugodt tempójú mellúszás óránként 270-300 kalóriát jelent.

Irány a konditerem?

Csak óvatosan! Sokakat elvarázsolnak a konditermek csodatévő gépei, ám ezek többsége inkább izomépítésre alkalmas. Akit vonz ez a közösségi edzés-forma, mindenképpen kérje személyi edző közreműködését. A jó szakember összeállít egy olyan edzéstervet, ami az egyén alkatához, erőnlétéhez igazodik. A bevitt energia ismeretében pontosan ki tudja számolni, hogy milyen gyakorlatokat kell végezni.

Kerékpározás szobában és szabadban

Ha van egy szobakerékpárunk, akár tévézés közben is hatékonyan mozoghatunk! Egy 1 órás alacsony intenzitású szobakerékpározás kb. 300 kalóriát igényel. Ez első hallásra nem túl sok, de fogyókúra szempontjából nagyon kedvező, mivel az elvesztett energia nagy része a zsírokból származik. A nagy népszerűségnek örvendő edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra, vagyis a spinning során akár 700-800 kalóriát is elégethetünk. Ám ennek jelentős része szénhidrát. Nem csoda, hogy szinte kínzó éhségérzettel társul.

A kerékpározást persze legjobb a szabadban végezni. Rajtunk múlik, hogy mennyi időt szánunk rá! Szerencsés dolog, ha kerékpárral tudunk munkába járni. De ha van lehetőségünk a nap végén, szép környezetben letekerni egy órát, azt semmiképpen nem érezzük önsanyargatásnak. Ez az a mozgásforma, amit a leghosszabban lehet végezni, így zsírégetés szempontjából kiemelt jelentőségű. Egy óra tempós kerékpározás akár 5-600 kalóriát is igényelhet, ami 60-70 gramm zsír elégetésének felel meg.

A biciklizés ezzel dobogós helyezést ért el a legfogyasztóbb sportok versenyében.

Fogyasztó oxigén

Egyre több híve van az oxigéntornának, amely statikus pózokkal összekötött speciális légzési gyakorlatok sorozata. Nem tartalmaz nehéz tornagyakorlatokat, és nem igényel diétát sem. Bárki tudja csinálni kortól, testsúlytól és egészségi állapottól függetlenül. Rendkívül hatékony, ezért került be a legfogyasztóbb sportok toplistánkba. 15 perc oxigéntornával kb. annyi kalóriát égetünk el mint 1 órányi futással.

Az oxigéntorna segítségével mélyebben szívjuk be a levegőt, így több oxigén kerül a szervezetünkbe. Egy erőteljes levegővétel és kifújás után széndioxid marad a szervezetben. Ezt az állapotot kell tartani 8-10 másodpercig. Az oxigén hiánya aktivizálja a szervezetünket, így a következő légvételből az oxigén 98%-a hasznosul. A levegő kifújása után különféle pozíciókat veszünk fel, megfeszülnek az izmok, s ezáltal az oxigén pont azokra a helyekre áramlik, ahol szükség van rá. Építi a sejteket, fejleszti a belső izmok rugalmasságát, fokozza az anyagcserét.

Reggel vagy este?

Minden szempontból jobb a reggeli edzés, mert az egész napos teljesítményünkre kihat. Délutánra, estére fáradtabbak vagyunk, és a fejünk is tele van az aznapi eseményekkel. Ráadásul az esti edzés könnyen okozhat alvási zavarokat. A magas energiaszint miatt ez érthető is.

A sportolás többletterhelést jelent a szervezetünknek. Soha ne felejtsük el a bemelegítést, és ügyeljünk a fokozatosságra. És mindig figyeljünk a folyadékpótlásra. Bármit sportoljunk is, mindig legyen kéznél egy flakon víz.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön