hogyan sportolj hidegben
Egészségmagazin.com   |   2017.01.15.

5 tipp, hogyan sportolj hidegben

Úgy gondolod, hogy a téli hónapokban búcsút kell intened kedvenc szabadtéri sportodnak? Dehogy! Néhány apró trükkel és szabály betartásával a hideg idő nem kell, hogy visszatartson egy kis mozgástól! Olvass tovább, ha érdekelnek a részletek!

reklám vége

A melegebb idő sokakat kicsalogat az otthonukból egy kis mozgásra, de az ősz és a tél beköszöntésével néhányan egy időre búcsút intenek kinti szenvedélyüknek. Ez egyáltalán nem szükséges. Legyen szó, futásról, lovaglásról, kerékpározásról, vagy túrázásról, megfelelő öltözékkel és technikával nem jelenthet rád veszélyt a téli hideg!

5 tipp, hogyan sportolj hidegben

 

1. Öltözz rétegesen!

Fontos, hogy nagyobb figyelmet szentelj az öltözködésedre. Talán azt hiszed, hogy a legjobb, ha magadra veszed a lehető legvastagabb sportdzsekidet, de ez tévhit! Téli szabadtéri sport esetében a legjobb, ha minél kevesebb ruhát viselsz! A réteges öltözködés elvét kell alkalmaznod.

Akkor választottál megfelelő ruhadarabokat, ha kissé fázol, amikor még nem melegedtél be teljesen. Az anyagok terén sem mindegy, hogy mit választasz: a pamut nem ideális ilyenkor, ugyanis az magába szívja a nedvességet, nem pedig elvezeti azt. Ezzel szemben a túl sok szintetikus anyagot tartalmazó darabok sem jók, mert azok elszigetelik a bőröd a külvilágtól, ami izzadáshoz és akár bőrirritációhoz is vezethet.

A kutatások is azt bizonyítják, hogy javulhat a hőérzet, ha a végtagok, valamint a fej fedve van. Érdemes tehát jól szellőző sapkát, valamint lélegező anyagból készült zoknit, kesztyűt, pulcsit és nadrágot beszerezned, ezek ugyanis nagymértékben javíthatják a komfortérzeted. Ha megizzadtál, és már nem mozogsz, akkor a nedves ruhát minél hamarabb vedd le, és ne tartózkodj benne túl sokat kint. Így elkerülheted a megfázást és más betegségeket. Kerékpározás, vagy lovaglás esetében érdemes egy kicsit külön figyelmet szentelned a térdek melegítésére és melegen tartására, hiszen ez a testrészed erősen ki lesz téve az időjárás viszontagságainak, ami megviselheti az ízületeket. Egy pár térdvédő tökéletesen megfelelhet erre a célra.

2. Még fontosabb a bemelegítés!

Hogy miért fontos a bemelegítés? Nem csak télen, de nyáron is kötelező, hogy felkészítsd tested a terhelésre. Bemelegítés alatt megemelkedik a pulzusszámod, magasabb oxigénfelvételre ösztönzöd a tested, növeled a vér áramlását, ami elengedhetetlen az izmok összehúzódásához. Télen, ha lehetőséged adódik, melegíts be már az otthonodban. Ez azért is különösen fontos, mert a hideg hatására az erek összeszűkülnek, lassabbá válik a véráramlás, ami nem kedvez a fizikai munkának. Amikor kiléptél a lakásból, a bemelegítés lehet ez egy tempósabb séta, gazdagítva néhány kar- és csípő körzéssel, vagy egy kis helyben futás: a lényeg, hogy érezd, hogy megemelkedett a pulzusszámod.

 

3. Lélegezz, lélegezz, lélegezz!

A helyes légzőtechnika elsajátítása nem is olyan könnyű feladat. A legtöbb mozgás ciklusokból áll, amikhez alkalmazkodik a légzés is. A téli hónapokban kifejezetten azt javasolják a szakemberek, hogy igyekezz orron át lélegezni, az orrban lévő csillók ugyanis segítenek kiszűrni a szennyező anyagokat, valamint felmelegíteni a rajtuk áthaladó levegőt. Természetesen ez egy hosszú távú, vagy intenzív megterhelés esetén nem sokáig fenntartható, de még ekkor is kerülni kell a kizárólagosan szájon át történő levegő vételt. A legideálisabb, ha szájon és orron át is képes vagy a mély és egyenletes légzésre, ilyenkor tartsd lazán az arcizmaid és az állkapcsodat.

4. A fokozatosság a lényeg

Sokan ott hibáznak, hogy a nyár végével befejezik a szabadtéri edzéseket, és jó pár hónap kihagyás után ismét mozogni kezdenek a hideg időben - mondjuk elmennek síelni, vagy egy szebb napon kimennek futni. A folyamatos átvezetés a hűvös időbe azonban rendkívül fontos, mert csak így teheted ellenállóvá a tested a legszélsőségesebb időjárással szemben. Sportolj rendszeresen, hogy ne szabjon határt a hőmérő higanyszála!

5. Ne feledkezz meg az ivásról!

Az ötödik és egyben egyik legfontosabb teendőd, hogy télen is pótold az elvesztett folyadékmennyiséget. Ilyenkor is izzadsz, párologtatsz, vagyis ugyanúgy veszít a szervezeted a vízkészletéből és az ásványi sókból. Ennek a pótlása pedig nagyon fontos, már csak az ízületek védelmének szempontjából is. Edzés előtt és közben csak kortyolgass, utána azonban bőven bevihetsz a szervezetedbe nagyobb mennyiségben is. A dehidratáltság elkerülése érdekében a pihenőnapokon is ügyelj a magas folyadékbevitelre!

Nincs tehát lehetetlen! Csak a megfelelő eszközökre, ruházatra és módszerekre van szükség, hogy zökkenőmentes és üdítő legyen a téli szabadtéri sportolás. Nem is érdemes kihagyni ezeket a hónapokat, mert rengeteg szép látnivaló, és kaland vár rád a fagyos időben is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön