Spinning
Egészségmagazin.com   |   2015.06.30.

Spinning - a városi nők favoritja

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, hogy mi is a spinning, akkor azt mondhatjuk, hogy az aerobik edzőteremben végezhető zenés, kerékpáros változata. Az angol szó jelentése: pörgés, forgás.

reklám vége

Hívei szerint egyenesen csodatévő mozgásforma: egy kiváló kardió edzés, mely fejleszti a testet és a lelket. Zsírégetésben is nagyszerű eredményeket hoz, hisz 700-800 kalóriát is eléget óránként.

A spinningben együtt tekernek

A spinninget ne keverjük össze a szobakerékpározással! Általában 10-20 fő van együtt, és mindenki tekeri a saját speciális teremkerékpárját. Egy órán keresztül szól a zene, és az edző instrukcióit követve folyik a képzeletbeli száguldás hegyeken és völgyeken keresztül. A program nagyon változatos: a bemelegítésül szolgáló pár perces, kis ellenállású és közepes fordulatszámú pedálozás után nagy sebességű sprintek, közepes sebességű tekerés és lassú fordulatszámú hegymászás váltakozik. Kerékpározni ülve és állva is kell, a súlypont áthelyezésével, karhajlítás variációkkal és karkombinációkkal tetszőlegesen variálható.

Gyereknek nem ajánlott

A kerékpározás elkezdhető, sőt nagyon is ajánlott már kisgyermekkorban is, ám a spinningedzés nem javasolt gyermekeknek. Ennek egyik oka az, hogy a spinning kerékpár lendkereke szabadon futó, így fokozott figyelmet igényel a résztvevőktől a balesetek megelőzésének érdekében. A gyermekek nem tudják felmérni a spinning kerékpár veszélyeit. A másik ok, amiért nem ajánlott gyerekeknek, hogy az ülés legalsó pozíciója a 150 centiméteres magassághoz illeszkedik.

Miért szeretik?

A spinninghez nem kell kerékpáros előképzettség, nem függünk az időjárástól, és nem kell benzingőzt szívni. Azt is mondják, hogy a teremben végezhető mozgásformák közül a leghatékonyabb zsírégető sport. Nem csoda, hogy elsősorban a hölgyek körében kedvelt, hisz ők azok, aki leginkább küzdenek a plusz kilókkal, és rossz helyen lévő zsírpárnákkal. Kortól és nemtől függetlenül bárki űzheti.

A kerékpározás az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik: ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe. Ennek eredményeként erősödik a szív, hatékonyabb lesz a vér oxigénszállító képessége. Fejleszti a tüdőkapacitást is. Az intenzív mozgás fokozott izzadást eredményez, így a méregtelenítés is gyorsan beindul a szervezetben.

A spinning óriási előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt látványos javulást eredményez. A pulzusmérő órák segítségével a fejlődés mérhetővé válik, és ez is tovább motiválja a sportolókat.
A spinning, akárcsak a kerékpározás egy egész életen át űzhető szabadidősport.

Betartandó szabályok

Mivel egy órás intenzív mozgásról van szó, így vannak fontos szabályok, amelyekkel elkerülhetők a kellemetlen kísérő tünetek és a sérülések.

Legalább 1 liter folyadék legyen kéznél, mert nagyon intenzív az izzadás. A folyadékvesztést feltétlenül pótolni kell már edzés közben is.

Keménytalpú cipőben kell tekerni, mert a kerékpározás során a testsúly jórészt a lábra nehezedik. Puha talpú cipő esetén a lábboltozatban erős fájdalom jelentkezhet, ami akár talpi íngyulladást is okozhat.
A karok és vállak lazítására is figyelni kell, mert ha nagyon ránehezedünk a kormányra, másnap erős váll- és csuklófájdalmak jelentkezhetnek.

Még egy fontos dolog: mint minden sportnál itt is a fokozatosság elvén kell előrehaladni. Ne okozzon csalódást, ha az első edzést nem bírja valaki. Ha kitartó, 5-6 alkalom után nagyon élvezetessé válik ez az intenzív mozgásforma, és a hétköznapi terhelések - mint például a lépcsőzés, vagy kocogás a busz után - szinte meg sem kottyannak. Heti 3-4 alkalom szükséges, hogy a megszerzett edzettségi szintet meg lehessen őrizni.

Amire nagyon oda kell figyelni, az edzés után jelentkező farkasétvágy. Mivel óránként akár 700-800 kalória is eléghet, amelynek jelentős része szénhidrát, így a spinning után erős éhségérzet jelentkezhet. Kell egy kis önfegyelem, hogy ezt le lehessen győzni.

Kinek köszönhetjük a spinninget?

Johnny G., vagyis Jonathan Goldberg amerikai triatlon versenyző fejlesztette ki a spinning egyedi edzésmódszerét. Johnny egy éjszakai országúti edzés során majdnem életét vesztette, és ekkor eldöntötte, hogy egy biztonságosabb, mégis elég hatékony módszert választ az országúti kerékpározás helyett. Tervezett magának egy szobakerékpárhoz hasonló bringát és kidolgozott egy új edzésmódot. A saját edzése céljából készített kerékpárt később szabadalmaztatta. A biciklit az egyedülálló felépítése és a láncmeghajtású lendkereke tette különlegessé.

Magyarországon 2000 óta létezik a spinning, és számos fitneszterem és wellness szálloda kínálatában megtalálható.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön