küzdősport vagy harcművészet
Egészségmagazin.com   |   2015.03.31.

Küzdősport vagy harcművészet?

Sok esetben a harcművészetet és a küzdősportot ugyanazon jelentésben használják, azonban közöttük vannak különbségek. Ha azok ágaik megfigyeljük, két fő irányvonalat tudunk megkülönböztetni, melyeket bizonyos szempontok alapján lehet csoportosítani. Néha a két forma összefonódik, például a karate-t, vagy a kick-boxot lehet mindkét értelemben véve gyakorolni. Az alábbiakban igyekszünk röviden összefoglalni, hogy mi is az alapvető különbség közöttük.

reklám vége

Történelmi háttér

A harcművészetek bölcsője Ázsia. Megalapításuk a korai kínai és indiai harcművészetek keveredésével magyarázható az i.e. 6 századtól, mikor kiterjedt kereskedelem folyt a népek között a Selyemút beutazásával. Az Ázsiában kialakult harcművészetek terjesztése a tanár-tanítvány rendszer kulturális hagyományait követte. A diákok egy oktató alatt edzenek szigorú hierarchikus rendben, akit mesterként, tanárként vagy mentorként is nevezhetünk. Minden népcsoportnak megvan az ősi harcászata, harcmodora. Bizonyos népcsoportok fennmaradása azon múlt, hogy mennyire tudják megvédeni magukat. Számtalan elmélet és történet szól a harcművészetek kialakulásáról, történelméről. Ezért nem lehet pontosan megállapítani a valós történelmi háttért, hiszen különböző stílusoknak különböző fejlődése és történelme lehetséges. Nagy valószínűsséggel a Shaolin Kung-fu szerteágazó alapját alkotja szinte kivétel nélkül a ma létező összes harcművészetnek.

A harcművészet

A harcművészetnek spirituális vonatkozása van. Művelőjének az ellenfél legyőzésén kívül további „feladatai" is vannak, mégpedig olyan felsőbbrendű célok, melyek túlmutatnak a testi képességeken. A harcművészetben nem elsősorban a győzelem számít, hanem az, hogy annak űzése milyen formában, mennyire „művészien", szépen zajlik. Így sokszor e verseny győztese nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő a nyertes is egyben. A harcművész az ember ősi védekező és támadó ösztöneit felhasználja fel és ötvözi művészi elemekkel. Továbbá különböző kulturális alapokat sem nélkülöz.

Ismertebb harcművészeti ágak:

Brazil Jiu-Jitsu/Gracie Jiu-Jitsu, Capoeira, Aikido, Kendó, Taekwondo, Szumo, Shaolin Kungfu

A küzdősport

A küzdősport letisztult forma, nem tartalmaz kulturális vonásokat, és csak a testi értelemben vett harcot fejleszti. Itt nem a művészi érték számít, hanem a verseny, a győzelem, a hatékony védelem és támadás a szabályok figyelembe vételével.

Ágai:

Birkózás, Cselgáncs, Ökölvívás, Pankráció, Thai-Boksz, Defendo

Küzdőjátékok

„Küzdőjátéknak tekinthetünk minden olyan antagonisztikus játékot, ahol az ellenfelek (párok vagy csapatok) puszta kézzel vagy valamilyen eszközzel, felszereléssel (pl. bot, kötél, öv) közvetlen vagy közvetett kontaktusban egymással érintkezve (folyamatos érintkezés, pillanatnyi érintés) test- test elleni küzdelemben az adott szabályok szerint a győzelem elérése érdekében viaskodnak" (MORVAY-SEY, 2008).

A K-1 küzdősport vagy harcművészet?

A K-1 kakkuktojásnak számít, igen népszerű, ezért erről külön adunk pár információt.
A Karate, a Kick box, a Taek won do és a Kung fu voltak azok a harcművészeti ágak, amelyeket ötvözve a K-1 elindult hódító útjára.

Adott év folyamán, 5 kontinens K-1 harcosai küzdenek azért, hogy bekerülve a legjobbak közé részt vehessenek a Tokyo-ban megrendezett K1 World Grand Prixen, ami minden év decemberében kerül megrendezésre. A K-1 népszerűsége Japánban és világszerte rohamosan nő.

A K-1 szabályok nem engedélyezik a könyök használatát, valamint a birkózó technikák alkalmazását és a grapplinget, vagyis a földharcot. 8 súlycsoport létezik, de a K-1 - főleg a média és annak kereskedelmi vonzata miatt - előnyben részesíti a 70-75 kg-os középsúlyt és a +93 kg-os nehézsúlyt. A küzdő felek védőfelszerelése szabványos boxkesztyűből, ágyékvédőből és fogvédőből áll. Az egyedi mérkőzések 3x3 vagy 5x3 percből állnak. A bajnokságokon a menetek 3x3 percesek. A mérkőzések pontozásos rendszerben folynak. Ha nem születik győztes, akkor egy extra menet alatt döntik el, ki a jobb. Ekkor az előző menetekben nyújtott teljesítményt nem veszik figyelembe. Ha ekkor sincs döntés, akkor még egy ráadás menet következik, amely után az egész mérkőzést tekintve a versenyzők között a legkisebb különbség is döntő erővel bír.

Pontozásnál az alábbi prioritási sorrendet veszik figyelembe a bírák:

  • leütések száma
  • az ellenfélben okozott "kár" nagysága
  • tiszta találatok száma
  • támadásban nyújtott agresszivitás mértéke, foka

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön