futás
Egészségmagazin.com   |   2015.05.30.

Fuss az egészségért!

A futás mindenki által ismert tevékenység, hiszen már gyerekkorunkban megismerjük a fogócska nevettető hatását, vagy éppen a testnevelés órák tizenkét perces felmérőjének nehézségeit. A jó idő beköszöntével egyre több futóverseny kerül megrendezésre, és emiatt érdemes a futás élettani hatásairól szólni.

reklám vége

A futás elterjedése

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a futás illetve a kocogás. Ennek egyik oka a praktikussága, hiszen szinte semmilyen felszerelést nem igényel, csupán a megfelelő futócipőre van szükség. Ez egy bárhol végezhető mozgásforma, hiszen minden terep kiváló lehetőség a megerősödésre és az edzésre.

A futás mellett szól továbbá, hogy nem kötött életkorhoz, hiszen gyermek és felnőtt, fiatal és idős számára egyaránt élvezetes dolog lehet. Bármilyen edzettségi fokon találhatunk könnyed és kihívásokkal teli távolságot, szintkülönbséget - ilyen értelemben mindig van lehetőség valami újat megismerni, és így változatossá tenni az edzést.

Sokan a súlyfelesleg lepasszolása miatt kezdenek bele a futásba, de ezen felül megannyi pozitív hatása van ennek a mozgásformának - hiszen hozzájárul a testi-lelki jólét fenntartásához.

A futás „biológiája"

Amikor "edzeni kezdünk", a szokatlan fizikai megterhelés még zavaró mértékű stressznek teszi ki a szervezetünket, ez azonban nem tart sokáig. A kocogás vagy futás közben beálló nyugalmi tudatműködés és a felszabaduló örömhormonok által létrejövő könnyű, kellemes állapot és a vidám hangulat könnyen legyűri ezt a problémát.

A futás közben az ún. endogén opioid rendszer lép működésbe - ami lényegében egy fájdalomcsillapítóhoz hasonló hatást vált ki. Emiatt ha nagyobb mennyiséget futunk is, könnyen megfeledkezünk arról, hogy a elzsibbad a talpunk vagy, hogy megfájdul a vádlink - mert ilyenkor az agyban felszabaduló opioid vegyület biokémiai változást hoz létre a test belső világában.

A csontritkulás (erről egy korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz) megelőzésében is remek a futás, hisz a csontok és az izmok megmozgatása csökkenti a betegség kialakulását, sőt a kor előrehaladtával a váz gyengülését is késlelteti.

A szabadtéri futás nemcsak átmozgat, de a jó levegő, az oxigéndús környezet le is fáraszt valamilyen szinten. Tudományos kutatások is bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen futottak pár kört minden nap, sokkal hamarabb elaludtak, sőt álmuk mélyebbnek és pihentetőbbnek is bizonyult.

Testünk motorja, a szív is hálás minden megtett méterért, hisz a futás egyrészt csökkenti a koleszterinszintet, másrészt megdobogtatja a szívet, ami így jobban bírja az igénybevételt.

A futás pszichológiája

Minden ciklikusan ismétlődő mozgás sajátos élettani változást eredményez az egész testben, még az agyban is. A futás lelkileg is hatással van ránk, „pszichológiai" pozitív változásokat eredményez.

Ennek hatására megnő az önbecsülésünk, hiszen ilyenkor képesek vagyunk legyőzni a fásultságot, a lustaságot. Éppen ezért aki beváltja a saját magának tett ígéretét, és valóban lefut néhány métert (vagy kilométert), az megérdemel egy vállveregetést.

A futás hatására felszabadult állapotba kerülhetünk. Ebben a „módosult tudatállapotban" fogékonyabbá válunk olyan külső és belső ingerekre, amelyeket máskor talán alig veszünk észre.

A mozgás közben saját testi folyamatainkra terelődik a figyelmünk, a belül lezajló folyamatokra összpontosítunk, ezáltal olyan szervi történésekre is felfigyelhetünk, ami egyébként megszokottnak tűnik. Jobban észleljük az izmaink feszülését-lazulását, szívünk dobbanásait vagy az orrunkba, tüdőnkbe áramló levegő útját.

Ilyenkor könnyebben tudunk a belső gondolati világunk felé fordulni, ezért rég elfeledett kedves emlékek vagy fantáziaképek is előkerülhetnek a „mélyről". Akár gondjaink megoldására is ötleteket kaphatunk ebben a különlegesen felszabadult állapotban.

Az egyik legjobb mozgásforma tehát a futás, ami mind biológiailag, mind pszichológiailag jó hatással van szervezetünkre. Érdemes tehát nekilátni, és megfelelő felkészülést követően akár futóversenyen is megmérettetni magunkat, hiszen most már szinte minden hétvégén megrendezésre kerülnek, úgyhogy bátran válogathatunk közöttük. A hazai versenyek listája megtalálható az alábbi linken: http://futoversenyek.hu/



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön