sportsérülés elkerülése
Egészségmagazin.com   |   2017.05.23.

Így birkózz meg a sportsérülésekkel: 4+5 tipp, hogy leküzdd a fájdalmat!

Sportolni mindenképpen ajánlott, hiszen egészséges. De mi a helyzet akkor, ha valamilyen sérülés történik? Mik az erre utaló jelek, és hogyan kell őket kezelni? Akár hobbi szinten, vagy aktívan sportolsz, érdemes tovább olvasnod, mert lehet, te sem veszed észre tested jelzését baj esetén.

reklám vége

A mozgás számtalan izmot és ízületet vesz igénybe, amiket ha nem készítesz fel megfelelően, akkor szinte elkerülhetetlen a sérülés. Ahhoz, hogy tudd, milyen gyógymódot kell alkalmaznod, ismerned kell a kiváltó okokat is.

Valószínűleg a legtöbb sportolónak ismerős az érzés, amikor hirtelen fájdalom nyilall valamelyik testrészébe. Hogy sérülés történt-e, az legtöbbször hamar kiderül. Előfordul azonban, hogy csak a mozgást követő néhány napon, vagy héten, esetleg hónapokon belül jelentkeznek az első tünetek, amelyek arra utalnak, hogy baj van. Az ilyen jellegű problémákat sportártalmaknak nevezzük, amiket megszüntetni kicsit nehezebb. Ez akkor fordulhat elő, ha például egy adott sportág egy bizonyos testrészt terhel folyamatosan, ami pedig később idült fájdalomhoz vezet.

Ha te sem szeretnél tartós fájdalommal együtt élni, akkor néhány dologra oda kell figyelned, amik segítenek neked ebben.

4 tipp a sportsérülés elkerülésére

1. A bemelegítés sokkal fontosabb, mint hinnéd!

A legtöbb sérülést felületes bemelegítés előz meg. Sok sportoló nincs tisztában azzal, hogy mennyire fontos szerepe van annak, hogy felkészítsék a szervezetüket. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy elegendő időt szánj a bemelegítésre. Ez idő alatt ugyanis megemelkedik a pulzusszámod, ami több oxigéndús vért szállít az izmokhoz, az ízületek pedig felkészülnek a munkára. Később az edzés során is ajánlott, hogy fokozatosan növeld az izmok terhelését, hogy elkerüld az izomhúzódásokat.

2. A ruházat ne csak csinos, hanem praktikus is legyen!

Amikor kiválasztod a ruhádat az edzéshez, fontos, hogy az előnyös kinézet mellett praktikus is legyen az adott darab. Mielőtt azt hinnéd, hogy csak a futás esetén fontos a jó cipő- és ruhaválasztás, tévedsz! Nem véletlenül kapható a legtöbb sporthoz speciális öltözék, amik hiányában nagyobb eséllyel következhet be baleset. Ezen tehát nem érdemes spórolni.

3. Sporteszközökből is a legjobbat!

Ha pedig a tökéletes ruházatnál tartunk, akkor nem ugorhatjuk át azt sem, hogy ugyanúgy fontos a jó választás a sporteszközök terén is. Sok sportsérülés vezethető vissza arra, hogy nem megfelelő eszközt használtak. Egy silány minőségű teniszütő például hosszú távon erős fájdalomhoz vezethet, az agyonhasznált, megrongálódott eszközök pedig akár önmagukban is okozhatnak kisebb-nagyobb sérüléseket.

4. Az időjárás

A szabadtéri sportok különösen élvezetesek lehetnek, de nem akkor, amikor az időjárás kedvezőtlen. Sokakat egy kis eső és szél sem tántorít el a mozgástól, pedig érdemes lenne újra mérlegelniük a kérdést, mert igencsak komoly sérüléseket kockáztatnak ezzel. A veszélyt ilyenkor nem feltétlen csak a csúszós utak jelentik, hanem maga a csapadék is. Az átázott ruhák alatt például az ízületek könnyen megfázhatnak.

Mi a teendő sportsérülés esetén?

A gyógymód természetesen a sérülés jellegétől és mértékétől függ. Röviden szeretnénk kitérni a súlyosabb sérülésekre, mint például a csonttörés, vagy ficam: ilyen esetekben ne próbáld otthon ellátni magad, menj el orvoshoz! Az is fontos, hogy az orvos által előírt gyógyulási időt betartsd - bármennyire is mennél már vissza edzeni - és védd a szervezeted az újabb balesetektől. Akkor sem javasolt újrakezdeni a mozgást, ha ugyan már nincs látható sérülés, de a gyógyulási idő még nem járt le, hiszen a megbolygatott szövetek még javában regenerálódnak ilyenkor.

A kisebb sportsérülés esetén már nehezebb megállapítani, hogy pontosan mikortól lehet újra sportolni. A gyógyulási idő kezeléstől és egyéntől is függ, de van néhány alapszabály, amiket mindenkinek érdemes szem előtt tartania.

1. A legtöbb sérülés nem igényel orvosi ellátást, csupán pihentetésre van szükség. Azonban ha a tünetek pár napon belül nem múlnak el, vagy esetleg súlyosbodnak, akkor ezt nem szabad halogatni, irány a doki!

2. A gyógyulás nem akkor ment végbe, amikortól már a fájdalom nem jelentkezik. Ahhoz, hogy a gond ne újulhasson ki, hagyni kell egy kevés időt arra, hogy az adott terület megerősödjön.

3. A baleset utáni első edzéseken mindenképp kímélő gyakorlatokat kell végezni, hogy a test újra hozzászokjon a mozgáshoz.

4. Az a szövet, ami már egyszer sérült, sajnos később is nagyobb eséllyel van kitéve hasonló traumának, így érdemes a jövőben különös figyelmet szentelni neki.

5. Ne rövidítsd le a rehabilitációs időt, mert egy akut probléma is maradandó károsodássá fejlődhet.

Habár a sportolás nem veszélytelen, optimális esetben azonban javít az egészségügyi állapotodon, nem pedig ront. Ha mégis bekövetkezik a baj, akkor sem szabad, hogy türelmetlen legyél, és figyelmen kívül hagyd a sérülést. Tekintsd ezt szabadságnak: pihenj, töltődj fel, erősödj meg és hamarosan újult erővel vághatsz bele az edzésekbe!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön