nincs idő sportolni
Egészségmagazin.com   |   2015.08.16.

13 tipp, hogyan maradj fitt, ha nincs időd sportolni

Munka, család, barátok, szórakozás; miért csak 24 órából áll a nap, amikor mi annyi, de annyi mindent szeretnénk belesűríteni! És sokszor előfordul, hogy pont a sport, az egészséges testmozgás marad ki a mindennapjainkból. Most összegyűjtöttünk neked 13 tippet, hogyan maradhatsz fitt akkor is, ha a sport már végképp nem fér bele az életedbe!

reklám vége

Igen, tudjuk, hogy sokszor előfordul, hogy nem tudsz elég időt szánni a sportolásra, de még így is van rá lehetőség, hogy egészséges és fitt életmódot folytass egy pár egyszerű ötlet betartásával!

A következő tippeknek akkor veheted hasznát, ha viszonylag egészséges vagy, vagyis nincs komolyabb egészségügyi problémád (diabétesz, szívprobléma vagy túlsúly).

Ha nincs elég időd, hogy edzőterembe menj, legalább az alábbi tanácsokat fogadd meg, és energikus maradhatsz anélkül, hogy extra időt szánnál a sportolásra!

A fittség megőrzésének két útja van, ha nincs időd sportolni. Fontos tudnod, hogy ezek az utak nem vagy-vagy alapon működnek, hanem mindkettőből szemezgetned kell az egészséges élethez!

Az egyes számú út: egészséges szokások

1. Végy egy lépésszámláló készüléket!

Rengeteg, csuklóra rögzíthető verzió kapható már, de ha nem akarsz rá költeni, a telefonodra is tölthetsz ilyen alkalmazást.

Ez jelzi majd, hogy mennyit mozogsz naponta. Ahhoz, hogy egészséges maradj, az orvosok szerint naponta legalább 10 000 lépést kell megtenned. Ha azt látod pár nap mérés után, hogy nincs meg a napi limit,, akkor keress arra módot, hogy növeld a lépéseid számát! Például ha tömegközlekedéssel jársz munkába és haza, akkor szállj le 1-2 megállóval a cél előtt, és sétálj! Lift helyett lépcsőzz, esetleg menj ki a kedvesed elé a kapuba, amikor hazaért!

2. Sétálj gyorsabban!

Ha éppen vásárolsz, és boltok között járkálsz, kutyát sétáltatsz, vagy a munkahelyedre mész, gyorsítsd a lépteid. Ezáltal több kalóriát égetsz, gyorsítod a szívritmusod, és nem utolsó sorban időt is spórolsz.

3. Pattanj fel!

Az ülőmunkát végzők a krónikus hátfájást, és más betegségeket kockáztatnak nap, mint nap.
Állva 33 százalékkal több energiát égetsz el, és ha időnként egy kicsit körbesétálsz mondjuk az irodában, akkor kinyújtóztatod az izmaid és javítod a tartásod is.

Sok munkahelyen már arra is van lehetőség, hogy állva dolgozz; érdemes kipróbálni!

Ha a ti irodátok nem ilyen, állj fel félóránként és tegyél egy kört (vagy menj ki a konyhába és igyál egy pohár vizet - kettő az egyben megoldás!)

4. Mozdulj!

Szoktasd magad ezekhez a kisebb mozdulatokhoz: nyújtózkodás, szemforgatás, fejkörzés és csuklókörzés, több állás, tévézés vagy telefonálás közben láb és karmozgatás/körzés. Sok kis mozdulat sokra megy, ezek mind-mind segítenek elégetni pár kalóriát és fellendíteni az anyagcserédet. Kutatások igazolják, hogy van kapcsolat a kisebb izommozgatások, az anyagcsere és a súly kontrollálása között.

5. Lélegezz mélyen!

Dőlj hátra, és végy mély lélegzetet, töltsd meg a mellkasod levegővel, aztán fújd ki. Ismételd 2 percen keresztül akár a munkahelyeden, az autóban, vagy otthon is vacsorakészítés közben, lefekvés előtt.

6. Égess kalóriát takarítással!

Brit kutatók állítják, hogy azok a hölgyek, akik heti 2 és fél órát takarítanak, pontosan ugyanannyit mozognak, amennyi az orvosok által javallott hetente. Takarítani úgyis kell, tehát fogd fel testmozgásként a felmosást, sikálást, portörlést, porszívózást, sepregetést, kertészkedést, ablak- vagy autómosást!

Ha egy kis játékosságot is viszel bele, mondjuk hangos zenére táncolsz porszívózás közben, máris kipipálhatsz egy könnyű aerobic-edzést.

7. Irány a szabadba!

Lehet, hogy nem annyira szeretsz sportolni, egyik sportág sem fog meg, de ha a barátaiddal, vagy a kutyáddal kimész a lakásból, máris sokkal szórakoztatóbb!

Menjetek el frizbizni, labdázni vagy baseballozni, tollasozni. Ha játéknak fogod fel a testmozgást, akkor nem úgy gondolsz rá, mint a szigorú sportolásra, és máris több kedved lesz hozzá.

8. Nincs kutyád? Szerezz egyet kölcsönbe!

Ha nincs saját kutyád, akkor időről időre kölcsön kérhetsz mástól is egyet egy kis sétára. Ha van a környezetedben idősebb kutyatulajdonos, az még jobb, hiszen az idősebbek nehezebben mozognak, és lehet, hogy nem tudják kielégíteni a kutya mozgásigényét. Fussatok versenyt a kutyussal és mindketten fittebbek lesztek!

A kettes számú út: egészséges étkezési szokások

9. Kerüld a cukros és feldolgozott ételeket.

Mellőzd a gyorskaját, hiszen ezek az üres kalóriák nem táplálják az immunrendszeredet, az izomnövelést sem segítik, és sokkal több mozgásra van szükség az elégetésükhöz.

10. Egyél gyümölcsöt legalább naponta 2x.

A gyümölcsökben is van természetes cukor, de rostokban is gazdagok, amelyek segítenek az emésztőrendszer rendben tartásában. Ha úgy érzed, nagyon kívánsz valami cukrosat, csak kapj be pár falat gyümölcsöt! Hidd el, hogy csak szokás kérdése, hogy az édesség iránti vágyadat csokival vagy almával enyhíted.

11. Fele-fele az egészségért!

Alakítsd úgy az étkezéseidet, hogy mindegyik legalább 50% zöldséget is tartalmazzon. Válassz mindenféle színű zöldséget, így biztosíthatod, hogy mindenféle vitaminból és ásványi anyagból megkapd a szükségletednek valót.

12. Egyél többször, kevesebbet!

A kisebb adagok segítenek abban, hogy ne legyél nagyon éhes napközben, és ne falj be egyszerre sokat. Csökkentsd a reggeli, az ebéd és a vacsora adagját, és iktass be nagyobb, egészséges nassolásokat étkezések között. Ha nincs időd sportolni, akkor ezek a kisebb adagok nagyon jól jönnek! Ne addig egyél, amíg úgy érzed, hogy tele vagy, hanem állj meg még előtte.

13. Végül, de nem utolsósorban: igyál nagyon sok vizet (lásd 3 pont)!

Ennek az áldásos hatásait nem lehet elégszer leírni és hangsúlyozni. Tisztítja, átmossa a szervezetet, megszabadít a méreganyagoktól, és hidratál is.

Természetesen a sportolás sosem árt, de ha ezeket a tippeket betartod, akkor már jó úton vagy egy egészséges életmód és fitt test felé!

Küldd el ezt a cikket kollégáidnak, barátaidnak és tegyetek együtt az egészségesebb életért!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön