küzdőjátékok
Egészségmagazin.com   |   2015.04.14.

Küzdőjátékok

Korábbi cikkünkben néhány mondatban már szót kaptak a küzdőjátékok, azonban pozitív hatásaik igen jelentősek, így most külön cikkben adunk egy kis bevezetést ezek alkalmazására. Az alábbiak segítésével akár családban, iskolában, barátok között, gyerekek és felnőttek egyaránt megtapasztalhatják a küzdőjátékok fejlesztő szerepét.

reklám vége

Küzdőjátékok jelentősége

  • Kreativitás, változatosság.
  • A küzdősportokban és a küzdőjátékokban rejlő pedagógiai lehetőségek.
  • Személyiségfejlesztő hatások.
  • Önvédelem, illetve küzdősportok az iskolai testnevelés részévé váltak.
  • Sportági sokszínűség.
  • Csekély az eszköz- és szerigény.
  • Szabályaik gyorsan és könnyen elsajátíthatók.
  • Küzdelem mellett szabályok betartásával önkontroll gyakorlása.
  • Folyamatos alkalmazkodási készségek fejlesztése.
  • Feszültségoldás.
  • Felkészítenek a küzdősportokra.

A küzdőjátékok lehetnek páros küzdelmek (húzással, tolással, birkózással), együttes küzdelmek, vagy csapat küzdelmek. Lényeges, hogy ne legyen nagy súly- és korkülönbség a játékosok között (max. 2 év és 5 kg.)

Küzdőjátékok

Adj király, katonát!

Jellemzői: csoportos küzdőjáték, tetszőleges korosztály, tetszőleges létszám
Eszközök: nincs szükség eszközökre
Játékszabály: A játékosok két egyenlő pártra oszlanak. A két legerősebb, legügyesebb gyerek válogassa össze a két csoportot. Egymástól húsz méterre állnak föl, két sorban, egymásnak szembefordulva. A sorban állók erősen megfogják egymás kezét. Az egyik sorból kiválik egy játékos, s közeledik az ellenfél sorához. A következő párbeszédet folytatja az ellenséges csapat vezetőjével:

- Adj, király, katonát!
- Nem adok!
- Ha nem adsz, szakítok!
- Szakíts, ha tudsz!

Erre nekiszalad az összekapaszkodott sornak, lehetőleg olyan helyen, ahol két gyöngébb legény fogott kezet. Ha sikerül a láncot elszakítania, magával viszi azt a két játékost, akiknél a lánc elszakadt. Ha nem sikerül a szakítás, ha fönnakad az összekapcsolt kezeken, akkor ő is ott marad fogolynak.

Ha foglyok az egyik játékmód szerint nem állnak be a foglyul ejtők láncába, úgy a játék rangsorolás jellegű: ki marad benn tovább.

Körkihúzó

Jellemzők: csoportos játék egyéni feladattal, leginkább iskolai játék gyerekeknek
Eszközök: nincs szükség eszközökre
Játék leírása: helyezkedjen mindenki hason fekvésbe, természetesen kör alakzatban és fogják meg a mellettük lévő alkarját. Jó erősen kapaszkodjanak össze. Tanár kezdheti a kihúzást a körből, ami annyit jelent, hogy a kiválasztott gyereket a lábánál fogva kell elhúznia. Miután sikerült a kör bezárul és most már a gyerek próbál valakit kihúzni. Egyre több lesz a kihúzó és így egyre könnyebb végrehajtani a játékot.
Cél: minél rövidebb idő alatt szétválasztani a kört.

Kötélhúzás

Jellemzők: csoportos játék, bármilyen korosztálynak
Eszközök: vastag kötél, csoport létszámától függően 10-20 méteres, kréta
Játék leírása: A játékosok két egyenlő pártra oszlanak, lehetőleg azonos fizikumú játékosok legyenek egy csapatban. A kötél két végére felsorakoznak a játékosok, a kötelet libasorban megfogják úgy, hogy mindkét csapat egyenlő távolságban legyen a kötél közepétől.

Középre felrajzolunk egy vonalat, a cél az, hogy az egyik csapat a vonalon túlra húzza a másik csapatot.

Grundbírkózás

Jellemzők: egyéni játék, bármilyen korosztálynak. Ellenfelek azonos kor- és súlycsoportban legyenek
Eszközök: kréta, ruházat: csatos nadrág, mezítláb, férfiak meztelen felsőtesttel, nők polóban
Játék leírása: Az ellenfelet ki kell tolni az 5 méter átmérőjű felrajzolt körből, vagy kiemelve meg kell tartani. Földre vinni az ellenfelet szabálytalan és tilos! Ütés, rúgás tilos! Küzdési idő egyenes kiesés esetén 2 perc, körmérkőzés esetén 1 perc.

Várfoglalás

Jellemzők: csapatjáték, korosztály: gyermekek, vegyes neműek.
Eszközök: megfelelő helyszín
Játék leírása: Két egyforma létszámú gyermekcsapat küzd valamilyen kijelölt hely, például magasabb partrész, szalmakazal elfoglalásáért. Szabályai szerint lökni, földre rántani, húzni lehet, csak ütni nem. A játékból a két vállra fektetettek, a foglyok esnek ki, a hatalmas dulakodás, hempergés, birkózás közben hangosan kiabálták: „Enyim a vár, kutya tatár!"

Hydro-ZORB csata

Jellemzők: egyéni játék, tetszőleges nem és korosztály, extrém feladat
Eszközök: 2 db. hydro ZORB (légpárnás gömb), kötél, vízpart (állóvíz), bólyák, vagy oszlopok a tetszőlegesen kijelölt pálya két végén
Játék leírása: A ZORB belsejébe kell bemászni, ahol apró lyukak biztosítják a levegőt és a víz áramlását akadálytalanul. A csata előtt kerülnek a ZORB-ok felfújásra. Mindkét ZORB-ba egy-egy ellenfél kerül, a feladat az, hogy a játékost az ő térfelén lévő bólyán túlra terelje ellenfele. Az nyer, akinek sikerül.

Szabályok nem ismertek, hiszen a gömb védi a játékost a sérülésektől. Mivel fárasztó sport, ezért nem ajánlott több menet egymás után. Ha valaki nem bírja, a ZORB-hoz kötött kötél segítségével partra húzható.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön