erőemelés
Egészségmagazin.com   |   2015.07.20.

Erőemelés: A legerősebbek sportja

Az erőemelés alapvetően más, mint a testépítés. Bár mindkét sportot súlyzóval végzik, a célok nagyon különbözőek. A testépítés esztétikai sport, ahol a tökéletes, izmoktól duzzadó alkat elérése a cél. Az erőemelésnél a teljesített súly nagysága a lényeg.

reklám vége

Az erőemelésben is fontos az izomépítés, de elsősorban azért, hogy a gyakorlatokban minél jobban tudjanak teljesíteni. Ez nem testszobrászat!A látványos külső helyett itt a megemelt súlyok alapján rangsorolják a versenyzőket.

A kezdők alapozása eleinte nem sokban különbözik a testépítőkétől. De már az elején el lehet kezdeni fejleszteni olyan alapképességeket, amik az egyes technikákhoz kellenek. Így például a hajlékonyság a fekvenyomás hidalási technikájának egyik alap pillére.

Az erőemelők edzésterve három fő gyakorlat köré csoportosul: fekve nyomás, guggolás, felhúzás. De ahány versenyző, annyi edzésterv. A sikeres erőemelők többsége a rotálás elvét alkalmazák: mindig kicsit változtat a gyakorlatokon. Más az ismétlések száma, vagy épp a kiegészítő eszközön módosít. Így az izmok nem szoknak bele a napi rutinba. Az alapozó időszakban jellemző a változatosság a gyakorlatok és kiegészítők terén is. Aztán ahogy közeledik a verseny, fokozatosan elhagyják a kiegészítőket, és csak a versenygyakorlatra koncentrálnak.

Az erőállóképesség fejlesztése

A kezdőknek, miután megtanulták a gyakorlatok helyes végre hajtását, érdemes kondicionálni a izomzatot. Ez sokkal fontosabb, mint a maximális erőbedobás.

Fekvenyomás - A fekvenyomás technikájának fejlesztésére sokféle gyakorlat létezik. Az a lényeg, hogy minden izom egyenletesen fejlődjön. A versenyen derül ki, hogy van-e elég ereje a gyakorlatok végrehaktására.

A kudarc hátterében sok minden lehet: a nem megfelelő edzés technika, rossz nyomási technika, vagy épp a dekoncentráltság.

Felhúzás - Megkülönböztetünk hagyományos és sumó felhúzást. A hagyomámyos a hosszú karú versenyzőknek kedvez inkább, míg a sumó technika a rövidebb karú, de erős comb- és farizommal rendelkező versenyzőknek előnyös. Nagyon fontos a tartás. A görbe hát akadályozhatja a gyakorlat sikeres befejezését.

Guggolás - A guggolás jellegétől és testalkattól függően sokféle gyakorlat létezik. Guggolást lehet széles terpeszben sumó vagy finn technikával, illetve szűk- és normál technikával végrehajtani. A széles állás főleg erős láb- és farizommal rendelkező versenyzőknek kedvez, a szűk guggolás pedig az erős hátú versenyzőknek. A leggyakoribb hiba a görbe hát a felállási szakaszban. Kritikus lehet a boka merevsége is. Vannak kifejezetten súlyemelő cipők, amelyek sokat javíthatnak a boka és a lábfej helyzetén.

Erőemelés: A legerősebbek versenyei

A Nemzetközi Erőemelő Szövetség (IPF) elismeri az összes erőemelő eredményt, melyeket bármely versenyen az IPF versenyszabályzata szerint értek el. Az erőemelés versenyek nemenként testsúly és életkor szerinti csoportokban zajlanak. A versenyzőknek minden fogásnemben három kísérlete van. A legjobb eredmények számítanak bele a versenyző összesített eredményébe.

Egy súlycsoport győztese az a versenyző lesz, aki a legmagasabb összesített eredményt éri el. Ha két vagy több versenyző azonos eredményt ér el, a kisebb testsúlysúlyú versenyző megelőzi a nehezebbet.
A versenyszerű erőemelés nem engedélyezhető a 14. életév betöltése előtt!

Mit ehet egy erőemelő?

Az étkezés során az izomfejlesztés támogatása az elsődleges szempont.

A három óránkénti étkezés a legideálisabb - vagyis napi nap akár 6-8 alkalommal! A gyakori étkezés folyamatos fehérje, szénhidrát és esszenciális zsírbevitelt jelent. Alapszabály, hogy egy adag fehérjére legalább másfél-kétszeres mennyiségű szénhidrát jusson egy kisebb adag esszenciális zsírmennyiséggel együtt. A sűrű étkezések miatt az egyszerre elfogyasztott mennyiség viszonylag kevés, ami alacsonyabb vércukorszintet és folyamatos aminosavszintet eredményez a vérben, ami egyértelműen kedvez a soványabb izomzat kialakulásának.

A fehérje a lényeg!

Az izmok fejlődéséhez naponta testsúly-kilogrammonként legalább 2 gramm fehérjét kell fogyasztani - vagyis egy 80 kilós versenyző esetén 160 gramm fehérjét jelent. Ezt kell elosztani az étkezések számával.

A legfőbb fehérjeforrást az állati eredetű sovány húsok jelentik. A szárnyasok, a sovány marhahús, valamint a halak. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert omega3 zsírsavakat is tartalmaznak. A fehérjebevitel legyen minél változatosabb!

A versenyző nem használhat tiltott teljesítményfokozó szereket, készítményeket és módszereket, továbbá köteles alávetni magát a doppingvizsgálatoknak.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön