p90x
Egészségmagazin.com   |   2017.03.16.

Rejtélyes fitness trendek nyomában: a P90X edzés

Elképesztő tempóban születnek az új fitness trendek. Az egyik közülük az itthon is egyre népszerűbb P90X edzésprogram, ami első látásra egyszerűnek tűnik, mégis sokan adják fel már az első időszakban. Utánajártunk, hogy mi teszi ezt az edzésformát különlegessé, mi a sikerének a titka, és kitérünk arra is, hogy kiknek ajánlott mégis.

reklám vége

 

Mese a P90X edzésről...

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy férfi, aki nagyot álmodott. Vágyott egy olyan edzésformára, ami rövid idő alatt, látványos eredményeket hoz, amiben a határ a csillagos ég. A "mesénk hőse", Tony Horton, aki 1958-ban született Amerikában, és 1981 óta aktív tagja a fitness világának. Ő dolgozta ki korábban a P90X elődjét is, a P90-et - de ez még eléggé kezdetleges volt, nem is igazán terjedt el. Ez azonban nem tántorította el, tovább tökéletesítette az elméletet, és 2004-ben megalkotta a P90X-et, ami viszont hihetetlen sikernek örvend azóta is.

Aki belevág ebbe az edzésbe, arra kőkemény munka, és rengeteg áldozat vár, ugyanakkor a végén elnyeri jutalmát, akárcsak a legszebb mesékben. A program végére szinte hihetetlen módon alakul át a test kondíciója.

Ezt bizonyítja számtalan követője is, akik mára már nem csak a kilókkal, de a lustasággal is leszámoltak.

Mi az a P90X?

Nevéből adódóan talán már sejted, hogy a program 90 napból, egészen pontosan 13 hétből áll. Ezidő alatt 12, egészen különböző edzés fajtával találkozhatsz. A sokszínűség nem véletlen, ezzel próbálja ugyanis kiküszöbölni az úgynevezett platókat, vagyis azt, hogy bizonyos izmok fejlődése stagnáljon. A változatos edzések lehetővé teszik, hogy az izmok ne szokhassanak hozzá egy adott mozgásformához, így pedig folyamatos legyen a fejlődésük.

A 13 hetet 3 fázisra bontotta, amikből az első kettőben folyamatosan új gyakorlatokat tanít, míg a harmadikban ezeket kombinálja. A terhelés így folyamatos lesz, a kihívás pedig állandó.

A gyakorlatok között találhatóak izomépítő feladatok, amikor szabadsúlyokkal kell dolgoznod, a kardió jellegű edzéseknél pedig találkozhatsz a jógával, vagy akár a kempoval is. Minden héten legalább 6 napon kell edzened, azonban a P90X esetében a hetedik napon sem érdemes lustálkodnod, ilyenkor javasolt a nyújtás, hogy a rugalmasságod növeld.

 

A P90X-nél is fontos a diéta!

Sajnos rossz hírünk van azok számára, akik úgy gondolják, ennél az edzéstervnél nem kell diétát tartaniuk, mert ez bizony itt is fontos! Nehezíti a helyzetet, hogy a Tony Horton által megálmodott étrend hazánkban nehezen megoldható, számtalan hozzávalót itthon nem tudsz egyszerűen beszerezni. Vannak azonban alternatív lehetőségek, amikkel a különleges hozzávalókat kiválthatod. Hogy az étrended maximálisan illeszkedjen a P90X edzéstervhez, úgy kell kialakítanod, amivel az 1. fázis alatt minél több zsírt tudsz elégetni, ugyanakkor támogatod vele az izomnövekedésed is. A 2. fázis ételeinek az állóképességed, és az izomzatod erősödését kell segítenie, míg a 3. fázisban a hajrázás mellett a regenerálódást is támogatnia kell.

Miért nagy kihívás a P90x edzés?

Cikkünk elején említettük, hogy a gyakorlatokat megnézve igazán vonzónak, és megvalósíthatónak tűnik ez az edzésterv. Mégis sokan elbuknak a teljesítése közben.

Ennek az egyik oka az, hogy ez a program nem kezdőknek való, kell hozzá némi sportos múlt: a lelkes amatőrök többsége a nagy megterhelés és szigorú szabályok miatt hamar elveszíti a lelkesedését. Emellett a P90X nagyon időigényes, és kevesen rendelkeznek ennyi ráérő szabadidővel. Komoly kitartás és elkötelezettség kell ahhoz, hogy valaki végigvigye a 90 napos programot, és betartsa az edzést még azokon a napokon is, amikor például az éjszakába nyúlnak az irodai teendők.

Miért jó mégis a P90X?

Lássuk, csak mit tudunk eddig: extrém munka, macerás diéta vár arra, aki bele akar vágni a P90X edzésbe. De akkor mégis miért tenne ilyet bárki is? Nos, az előnyei elég meggyőzőek: nyerhetsz vele egy szuper vonzó, szálkás izomzatú testet, egy magabiztosabb és erősebb személyiséget, valamint egy új, egészségesebb életet. És ha jobban belegondolsz, csak 90 nap az egész... A P90x edzésprogram minden izmot átmozgat és fejleszt a testeden, így nem kell a miatt aggódnod, hogy egyes területek túledzettek, míg mások aluledzettek lesznek. Bónuszként pedig ott lesz az érzés, amivel semmi nem versenyezhet: megcsináltad! Olyan löketet kap az önbizalmad, ami még a szuperizmos fenekednél is vonzóbbá tesz a másik nem szemében.

Minden nehézsége ellenére mi azt javasoljuk, hogy próbáld ki. Ha te is lelkes és elszánt sportoló vagy, a P90X-szel olyan korlátokat is átlépsz majd, amelyek kőbe vésettnek tűnhettek eddig. Ha úgy érzed fordulóponthoz ért az életed, és gyökeres változásra van szükséged, akkor itt a lehetőség, hogy változtass! Csupán 90 nap választ el a külsőre és belsőre is harmonikus, egészséges és vonzó énedtől.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön