reggeli edzés
Egészségmagazin.com   |   2016.10.12.

Edzés reggeli előtt? Egészségesebb, mint gondolnád!

Ha edzésről van szó, jó, ha rendelkezel elegendő energiával. Ezt leginkább energiadús étkezésekkel tudod elérni, amit a mozgás előtti időszakban érdemes bevinni. De mi a helyzet akkor, ha reggel szeretnél edzeni? Egy új kutatás szerint nem feltétlenül ajánlott órákkal az edzés előtt reggelizned. Olvass tovább és megtudhatod, mi a számodra legmegfelelőbb edzés- és étkezésforma!

reklám vége

A legtöbb edző és sporttáplálkozási tanácsadó szerint fontos, hogy bármely napszakról is van szó, a testmozgás előtt pár órával mindenképp étkezz. A reggeli edzés esetében ez azt jelenti, hogy órákkal korábban kell kelned, hogy elég idő telhessen el a reggeli és a sport között. Most azonban ez a klasszikus elmélet megdőlni látszik: egy új kísérlet szerint, ha reggeli edzésről van szó, jobb, ha előbb mozogsz, és aztán eszel. Viszlát, hajnali kelés!

A kutatás bebizonyította, hogy nem csak alvásból jut neked több, de még a kalóriákat is nagyobb mértékben égetheted, ha éhgyomorra mozogsz. Akár 20%-kal megnövelheted a zsírégetés mértékét azokhoz a személyekhez képest, akik a reggeli edzés előtt esznek!

A reggeli edzés egészségesebb, mint gondolnád!

A Northumbriai Egyetem kutatócsoportja 12 férfi közreműködésével végezte a kísérletet. Mindegyikőjük azonos edzéstervet követett, a különbség csupán annyi volt, hogy a csoport egyik fele a reggeli edzés előtt, míg a másik edzés után fogyasztotta el a reggelijét. A testmozgás után a kísérlet mindkét csoportja csokoládés tejturmixot kapott, amelyek pótolták az edzés során elhasznált energiát. Ezt követően azonos pihenési idő elteltével arra kérték a résztvevőket, hogy ebédre tésztaételekből fogyasszanak annyit, amennyitől jóllakott érzésük lesz. A vizsgálatot végző tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik edzés után ették meg reggelijüket, jóval kevesebb étellel is jóllakottnak érezték magukat, mint a csoport másik fele. Erre pedig egészen egyszerű a magyarázat: akik edzés után ettek, később tapasztalták az éhségérzetet, mivel még nem ürült ki szervezetükből a reggeliből nyert energia. És ez még nem minden! A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a reggeli előtt edzők csoportja a testmozgás alatt 20%-kal több kalóriát égetett el, mint a kísérletben résztvevő többi személy. Ennek oka, hogy a szervezet nem az elfogyasztott ételből, hanem a test tartalékaiból nyerte az energiát. Mindezeken felül sokkal jobban is teljesítettek a reggeli előtt edzők.

Mire figyelj oda, ha reggeli előtt edzel?

Ha tehát az a célod, hogy minél több feleslegtől megszabadulj, akkor ez lehet a számodra ideális fogyási módszer. Azért fontos, hogy mindezt tudatosan tedd, ehhez pedig két dologra mindenféleképpen oda kell figyelned:

1. Napközben egyél energiadús ételeket!

Nem ok nélkül ajánlják a sporttáplálkozási tanácsadók, hogy étkezz edzés előtt, hiszen így kellő energiához jut a szervezeted, ami a testmozgáshoz szükséges. Ezt azonban megoldhatod úgy is, hogy a nap többi részében szénhidrátban és fehérjében gazdag ételeket fogyasztasz, így megfelelő tartalékkal rendelkezik a szervezeted a reggeli edzéshez is. Fontos, hogy jóval tudatosabban étkezz, mint valaha, mert más különben akár az egészségedet is veszélyeztetheted.

2. A reggeli edzés ne essen túl késői időpontra

Ez azért nagyon fontos, mert ha későn kezdesz neki a testmozgásnak, akkor a reggeli is későbbre tolódik, ezzel egy időben pedig megnő az étkezés nélkül töltött idő, ami hirtelen vércukorszint csökkenéshez vezethet. Fontos tehát, hogy a kora reggeli időpontokban kezdj neki a mozgásnak, így nem csúszol az étkezésekkel.

Ugyan egészen meglepő eredményeket kaptak a kutatók a vizsgálat során, de fontos leszögezni, hogy a kísérlet eredménye csak rövid ideig tartó tesztelés tapasztalatait összegzi. Az talán egy másik kutatás témája lehet, hogy milyen hosszú távú hatással lehet a reggeli edzés az emberi szervezetre.

Akár ez a felfedezés villanyoz fel, akár egy másik új edzésmódszerbe szeretsz bele, mindig gondold végig, hogy a te céljaidhoz és életmódodhoz melyik típusú illik hozzád. Ha számodra gondot okoz a túl korai kelés, ugyanakkor oda tudsz figyelni a napközbeni helyes táplálkozásra, akkor érdemes kipróbálnod a reggeli előtti edzést. A testmozgás előtti reggelizést pedig azoknak ajánljuk, akiknek kellemetlen a túlzott erőfeszítés étkezés előtt, de a korai ébredés nem probléma. Nincsen tehát mindenkinek tökéletesen megfelelő „recept" a testmozgásra és az étkezésre, ezért érdemes kitapasztalnod, hogy neked melyik a legmegfelelőbb.

Ha pedig megtaláltad, nem marad más, minthogy kitarts a céljaid mellett és mindent megtegyél a siker érdekében!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön