sport, mozgásos rekráció
Egészségmagazin.com   |   2015.05.16.

Minek is nevezzük a mozgást?

Előző cikkünkben bevezettük olvasóinkat abba, hogy mi van a rekreáció fogalma mögött. Most abban nyújtunk segítséget, hogy mikor számít sportnak és mikor mozgásos rekreációnak az a tevékenység, amit épp végzünk.

reklám vége

Mozgásos rekreáció

A mozgásos rekreáció célja az egészség megőrzése, fejlesztése, a testi-lelki jólét megteremtése, s az alkalmazott módszereket ennek a célnak az elérése érdekében végezzük.

A mozgásos rekreáció tehát olyan gyakorlatok végrehajtásából álló tevékenység, melynek célja az egészségünk megőrzése és fejlesztése, teljesítő- és munkavégző képességünk helyreállítása és szükség szerint annak növelése. Ez azt jelenti, hogy a sport mind a mozgásos, mind a szellemi rekreáció egy meghatározott részterületét, a rekreációs edzést és a hobby sport kategóriát fedi le közvetlenül, hiszen a szükséges képességek fejlesztése ebben a kategóriában valósul meg tervszerűen, az egészség oldaláról közelítve és kényszer nélkül megvalósítva.

A mozgásos rekreációt a versenysporttól az különbözteti meg, hogy célja nem az öröklött adottságok felső határáig történő teljesítményfokozás, hanem a jó közérzet, az egészséges állapot és kikapcsolódás elérése.

Ebbe a kategóriába tartozik az összes rekreációs mozgásforma, amit kizárólag kikapcsolódás és a mozgás szeretete miatt választunk, de nincs jelen a tervszerűség, a rekreációs edzés betartása. A tevékenységek intenzitása, terjedelme és gyakorisága nem indít be feltétlen olyan állapotot, amely hatására az edzettségünk változhatna. Célja lehet a fáradt izmok átmozgatása, szellemi és testi kikapcsolódás, felüdülés, mely ugyancsak az egészségi állapot megőrzését segíti elő. Egy túra, egy kerékpározás a boltig, úszás a strandon, esetleg egy baráti focimeccs a haverokkal.

Rekreációs edzés

A lehetőleg gyermekkortól, szabadidőben, folyamatosan és rendszeresen, heti 3-5ször, 10-40 percen át a maximális pulzus 85-65%-ának megfelelő ingererősséggel az egészsége érdekében végzett, döntő mértékben aerob állóképességi jellegű, olyan mozgások végzését értjük, amelyeknek alapvető célja a testi, lelki felfrissülés, aktív pihenés útján az egészség megőrzése és fejlesztése. A rekreációs edzéshez is szükséges a tudatos és tervszerű pedagógiai folyamat ismerete és alkalmazása, amihez célszerű személyi edző segítéségét kérnünk. Ilyen mozgások lehet a gyaloglás, kocogás, futás, kerékpározás, úszás, sífutás, aerobik, gimnasztika.

Hobby-sport

Azokat nevezzük hobby-sportnak, amelyek minden olyan mérsékelt terjedelmű és terhelésű edzéssel és versenyzéssel járnak. Céljuk és eredményük is a jó közérzet, az egészség fejlesztése, csúcsteljesítményre való törekvés nélkül. Ilyenek pl. a városi futóversenyek, a Balaton átúszás, a munkahelyi bajnokságok, stb.

Ide tartoznak olyan sportágak is, melyek extrémitásuk-, vagy újdonságuk miatt nem rendelkeznek népes táborral, ezért nem használjuk a tömegsport kifejezést.

Sportedzés

Az öröklött adottságoknak megfelelő legmagasabb, sportágspecifikus versenyteljesítmény elérését nevezzük valóban sportedzésnek. A sportedzés az a tudatos és tervszerű pedagógiai folyamat, amelynek célja - az egészség károsodása és a személyiség torzulása nélkül - a kondícionális képességeknek, a taktikai és szakelméleti tudásnak, a pszichikai tulajdonságoknak, az öröklött adottságok által meghatározott lehetőségeken belüli, lehető legmagasabb színvonalra emelése, és ezzel a lehető legmagasabb relatív és abszolút sportteljesítmény elérése a választott sportágban.

Itt a teljesítőképességünk maximalizálása a cél, amit versenyszerűen űzünk. Az élsport egyértelműen ide tartozik, amivel együtt járnak komoly elvárások, lemondások és folyamatos edzés. Jellemzően ezt a sportolók munkának tekintik, tehát ez már rég nem tartozik bele az ő rekreációs tevékenységeik közé.

Kiegészítő tevékenységek

A rekreáció és a sportedzés mellett is szükség van olyan kiegészítő tevékenységekre is, amelyek felerősítik, fokozzák a választott mozgást. Ilyen például a masszírozás, szauna, kvarcolás, elektroterápia, célszerű táplálkozás, regeneráló edzés, stb.

Ide tartoznak még a különböző relaxiációs technikák is, pl. aromaterápia, zeneterápia, meditáció, légzőgyakorlatok, autogén tréning, Jacobson-féle progresszív izomlazítás, jóga, stb.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön