aktív élet, sportos életmód
Egészségmagazin.com   |   2015.12.03.

Útmutató az aktív élethez – szülőként is!

Egész nap robotolsz, este még vár a házimunka, segítesz a gyerekeknek a házi feladatokban, előkészíted a másnapi ebédet és uzsonnát, és semmi energiád nem marad a nap végére? A sportos életmód már csak kósza vágyálom? Íme 5 tipp, hogyan élj aktív életet - szülőként is!

reklám vége

Vannak gyerekeid? Igen? Akkor egészen biztos, hogy te is a legjobbat akarod nekik mindenben. Minden szülő azt szeretné, ha gyermekei aktív, boldog és egészséges felnőttekké válnának. Talán azt sem kell bemutatnunk azonban, hogy mennyire nehéz a mindennapos munkát, a családot és az aktív életvitelt összeegyeztetni. Nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen! Ráadásul a jó példa ragadós, így az egészséges gyerekek felé az első lépés, ha te is aktív és egészséges életet élsz.

„A sport fontos, a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, vegyél csak szépen részt a tornaórákon" - mondja sok szülő gyermekének, miközben maga az egész napi munkától és házimunkától hullafáradtan zuttyan le a kanapéra esténként. Pedig a gyerekek nem a szavakból, hanem a példákból tanulnak igazán: ha azt látják, hogy nem élsz aktív életet, őket sem vonzzák majd az ilyesfajta tevékenységek.

5 tuti tipp, hogyan legyen aktív az egész család:

1. tipp aktív családoknak: szervezz szabadtéri programokat!

aktív élet, sportos életmód

Kültéri programokra nyilvánvalóan a nyár a legalkalmasabb évszak, legyen szó úszásról, egy erdei kirándulásról, vagy egy kiadós nyáresti sétáról.

A többi évszakban sem kell azonban lemondanotok a közös pillanatokról, amiket az egész család a szabadban tölt! Tavasszal és ősszel szervezzetek bringatúrákat, egy kiadós tekerés garantáltan elfárasztja az egész családot.

Mostanában azonban egyre inkább érezzük: közeleg a tél. Ilyenkor sem kell kétségbe esned, hamarosan lehet majd szánkózni, síelni, vagy világra szóló hógolyó-csatákat szervezni, de a séta és a kirándulás ilyenkor is bármikor bevethető, csak alaposan öltözzetek fel!

2. tipp aktív családoknak: járjatok együtt edzőterembe!

aktív élet, sportos életmód

Természetesen szem előtt kell tartanod a gyerekek korának megfelelő szükségleteket, nyilván nem kell tízévesen súlyos tárcsákkal fekve nyomni, de amíg Anyu izzad az ellipszisen, vagy a kardio-biciklin, addig a gyerekek is lefoglalhatják magukat a futópadon vagy a medicinlabdákkal. Több olyan fitnesz terem is létezik már, ami közös aerobic vagy jógaórákat kínál szülőknek és csemetéiknek: járjatok közösen edzeni!

Így gyermeked számára kiskorától természetes lesz, hogy a mozgás és a sport elengedhetetlen része a mindennapoknak és később sem kell majd könyörögni neki, hogy mozduljon ki a számítógép elől.

3. tipp aktív családoknak: rendezd újra a nappalit!

aktív élet, sportos életmód

Persze már önmagában a kanapé arrébbhúzása, és a szekrények rendezgetése sem utolsó sport, de mi nem egészen erre gondoltunk. Sokkal inkább arra, hogy a huszonegyedik század családjának nappalija a lustaság temploma! Egy kényelmes kanapé, süppedős fotelek, nagyképernyős tévé, videojáték, egy polcnyi DVD... Ezek nem éppen az aktív életvitelre sarkallnak.

Szerezz be néhány otthoni eszközt, amivel a lakásban is lehet tornázni, mozogni és alakítsatok ki egy napi, vagy heti tévézési limitet, aminek túllépéséért akár extra mozgás is lehet a „büntetés"!

És ha már videojátékok: érdemes beszerezni egy Kinectet vagy Wii-t, amivel együtt játszhat és sportolhat a család! Számtalan olyan játékot találsz már, ami tetőtől-talpig átmozgat, és még szórakoztató is.

4. tipp aktív családoknak: legyen szórakozás a házimunka!

aktív élet, sportos életmód

Mégis ki érzi úgy, hogy szórakoztató a kád kisúrolása vagy a mosogatás egy vasárnapi ebéd után? Vélhetően igen kevesen. Mindennel könnyebb azonban megbirkózni csapatban. Ahelyett, hogy külön tevékenységekre bontanátok a házimunkát, és mindenkinek jutna valami egyedül elvégzendő feladat, próbáljátok meg inkább „csapatjátékká" tenni azt! Még versenyezhettek is!

Hetente cserélődhetnek a családtagok között bizonyos feladatok (pl. porszívózás, portörlés), amiknek az idejét is mérhetitek: így verseny és nem nyűg lesz a házimunka.

Unalmas a teregetés és a vasalás? Hallgassatok zenét és táncoljatok! Pikk-pakk elmegy majd az idő, ha a gyerekek ugrálva segítenek hajtogatni. Egy csapásra Disney-rajzfilmbe csöppenhettek. Lehet, hogy nem lesz olyan szép, nem fog minden úgy csillogni, mint amikor egyedül csináltad, de garantáltan szórakoztatóbb lesz!

Zene-tipp: keress rá a youtube-on a Mrs. Doubtfire „Looks like a lady" című betétdalára, vagy a Hófehérke „Munkadal"-ára, ezeket kifejezetten ilyen családi takarításra találták ki:). Tekerd fel a hangerőt és rázd a csípőd!

5. tipp aktív családoknak: tervezzétek meg a menüt együtt!

aktív élet, sportos életmód

Ez a tanácsunk nem kifejezetten a mozgással kapcsolatos, de jól ismert tény, hogy a táplálkozás legalább akkora szerepet játszik az egészséges életmódban, mint a sport. Azok a családok pedig, akik egészségesen táplálkoznak, nagyobb eséllyel követik egyéb tevékenységek esetében is az egészséges utat. Ha van rá lehetőség, akkor a gyerekekkel együtt menjetek a piacra, így nemcsak alaposan megismerik a zöldségeket és gyümölcsöket, de segíthetnek a vacsora kiválasztásában is, tehát nagyobb eséllyel el is fogyasztják majd azt.

Ne csak beszélj az egészséges életmódról és a rendszeres testmozgásról: járj elől jó példával!

Ki mondta, hogy szülőként ne élhetnél aktív életet?

Tetszett a cikk? Oszd meg más szülőkkel is, és dolgozzatok ki együtt család-megmozgató programokat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön