Miért fontos az aktív pihenés
Egészségmagazin   |   2021.08.26.

Miért fontos az aktív pihenés?

Az aktív pihenés a mai rohanó világban egyre szükségesebbé válik mindannyiunknak. A sokszor monoton hétköznapok közben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az (egyik) legfontosabb dologról: a saját egészségünkről. Pedig ha szeretnénk fenntartani a jó mentális és fizikai állapotokunkat, és elébe menni a testi vagy lelki betegségek kialakulásának, nagyon fontos, hogy fordítsunk időt a rendszeres kikapcsolódásra, feltöltődésre is.

reklám vége

Milyen formái léteznek a kikapcsolódásnak?

A pihenés lehet passzív és aktív. A különbség ott húzódik, hogy a passzív pihenés mentes bármilyen fizikai aktivitástól - ide nem értve a legalapvetőbb mozgásformákat, mint a sétálás. Így az olvasás vagy filmnézés mellett, egy tárlat- vagy múzeumlátogatást is a passzív pihenési formák közé sorolunk.

Az aktív pihenés ezzel szemben már mindig feltételez valamilyen tevőlegességet. Egy kirándulás már nem tekinthető hétköznapi mozgásformának, hiszen nehezebb terepen, hosszabb távon sétálunk. Annak, hogy milyen aktív pihenési formát választunk, kis túlzással csak a képzeletünk szabhat határt. Végezhetjük egyedül vagy csapatban; földön, vízen vagy levegőben; otthon a négy fal között, teremben vagy kint a szabadban egyaránt.

Miért fontos az aktív pihenés?

Sajnos mind hajlamosak vagyunk időről időre belefásulni a monoton, szürke hétköznapokba. Néha úgy érezzük, hogy alig maradt erőnk a nap végére. Legszívesebben csak elfeküdnénk a kanapén, sorozatokat néznénk, majd egy jó nagyot aludnánk.

Nem állítjuk, hogy bizonyos esetekben nem lehet szükségünk az ilyen passzív feltöltődési formákra, azonban legtöbbször valójában mentális, pszichés fáradtság áll a háttérben. Ha például egész nap egy számítógép előtt dolgozunk, akkor is érezhetjük ezt a fajta fáradtságot. Gondoljunk bele azonban, mi olyat tettünk egész nap, amitől fizikálisan elfáradtunk volna? Valószínűleg nem sok mindent, ezért hiába érezzük a fáradtságot, valójában lehet, hogy sokkal inkább fásultak vagyunk.

Ekkor pedig nem is tehetünk jobbat magunkkal, mintsem egy kis aktív időtöltéssel kiszakadni ebből az állapotból, kiereszteni a gőzt, kikapcsolódni, megnyugodni és feltöltődni. Legyen ez futás, úszás, egy mozgalmas óra a fitnesz teremben vagy egy jó foci a barátokkal. Nemcsak sportokra kell gondolni, bár talán ezekkel tudunk a legrövidebb idő alatt a legjobban feltöltődni. Egy futást bármikor beiktathatunk a hétköznapi menetrendünkbe, hiszen kis túlzással egy futócipőn kívül másra nem is lesz szükségünk hozzá.

Milyen aktív pihenési formát érdemes választanunk?

A sport természetesen csak egy a számtalan lehetőség közül. A kirándulás, városnézés, sőt, egy nagyobb séta is kellemesen kikapcsolhat és feltölthet. Míg sportolásnál ezt a hatást elsősorban olyan biológialag igazolható folyamatoknak köszönhetjük, mint a testmozgás következtében termelődő endorfin és dopamin, addig egy városnézés vagy túrázás során a környezetváltás, az új tájak, adott esetben emberek és kultúrák megismerése gyakorol ránk pozitív hatást.

Akik a munkájukból adódóan keveset mozognak, mert például szellemi vagy irodai munkát végeznek, számukra különösen fontos, hogy időről időre aktívan is kikapcsolódjanak. Akik pedig napközben fizikai munkát végeznek, lehet, hogy nap végén inkább vágynak a passzív kikapcsolódási formákra, mint az olvasás vagy a filmnézés.
Ha van valamilyen rendszeresen űzött hobbink, például esténként szeretünk futni járni, akkor időről időre érdemes kipróbálni más mozgásformákat is. Egy-egy hétvégi kerékpártúra, squash valamelyik barátunkkal, ismerősünkkel, vagy csak egy kirándulás a közeli hegyekben.

Fontos, hogy találjunk valamilyen hobbit, hogy időről időre feltöltődjünk, elengedjük a felgyülemlett feszültséget és újult erővel állhassunk a hétköznapok kihívásai elé. Hiszen mind ismerjük a mondást. amely szerint, ép testben ép lélek. Nagyon fontos a testi-lelki egyensúly megtalálása és fenntartása, amelyhez a különböző aktív pihenési, sportolási formák jelentik az egyik legjobb lehetőséget számunkra.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön