kondigép nőknek
Egészségmagazin.com   |   2016.08.10.

Top 3 kondigép nőknek

A férfiak és a nők egyenlők, de nem egyformák: más a testfelépítésünk, mások a táplálkozási szokásaink, és mások az igényeink, amikor edzőterembe megyünk. Olvass tovább, mert most megtudhatod, melyik az a top 3 kondigép, amit egy nőnek feltétlenül használnia kell!

reklám vége

Míg régen többnyire férfiak látogatták a konditermeket, manapság már egyre több hölgy vendég is megfordul a termekben. Nem véletlen, hiszen az edzőtermekben mindenki megtalálja a számára ideális mozgásformát, a kondigépek számtalan lehetőséget rejtenek magukban. A legtöbb helyen azonban még mindig elsősorban férfias edzésekre „szakosodnak", és kevés tippet tudnak adni a nőknek, hogyan használják „nőiesen" a kondigépeket...

A nőknek is jó a konditerem!

Te is szkeptikus vagy a konditermekkel kapcsolatban?

Nem vagy egyedül: sok nő gondolja úgy még ma is, hogy az valami macsó-szentély, ahova a csajok jobb, ha be sem teszik a lábukat. Az edzőtermek tesztoszterontól szaglanak, mindenhol dagadt izmú férfiak gyúrnak, akik eleve úgy születtek, hogy ismerik a gépek használatának minden csínját-bínját: egy gyenge, kezdő lánynak esélye sincs felvenni velük a versenyt.

Szerencsére ez ma már nincs így, a konditermek közönsége a legtöbb helyen igen vegyes, és ez a mozgásforma a nőknek is ugyanolyan jó, mint a férfiaknak.

Íme néhány indok, hogy miért van helyük a nőknek is a konditermekben:

  • Ha a fogyás a cél, akkor számtalan kardió gép közül választhatsz, mint például az ellipszis, a szobabicikli, vagy a futópad. Ezek segítségével gyorsan, és kíméletesen szabadulhatsz meg a felesleges kilóktól. Nem számít, hogy esik, vagy fúj a szél, a teremben egészen biztosan leróhatod a jól megszokott kilométereket!
  • Szeretnél egy kis izmot szedni magadra? Választhatsz a szabadsúlyos gyakorlatok és kondigépek hatalmas kínálatából. Kezdőként is megtalálhatod a kihívást, hiszen egészen kis súlyokkal is dolgozhatsz a gépeken.
  • Közösen edzhettek a barátaiddal. Nem véletlen a jó hangulat a konditermekben, ugyanis sokan itt találkoznak munka, vagy suli után a barátokkal, és közösen, aktívan töltik a szabadidejüket.
  • Ha elakadsz, kérhetsz a többiektől segítséget. Legyen szó egy edzőről, vagy néhány ügyesebb srácról (esetleg lányról) a teremben, bátran fordulj hozzájuk, ha úgy érzed nem vagy biztos a dolgodban.

Bár ahhoz kétség sem fér, hogy a kondizás a nőknek is hasznos, az azonban még mindig sok helyre igaz (sajnos), hogy az edzésben nem tesznek különbséget, és a nőknek ugyanazokat a gyakorlatokat, ugyanazokat a kondigépeket ajánlják, mint a férfiaknak.

Mit eddz a teremben?

Ha most lesz az első alkalom, hogy ellátogatsz egy terembe, akkor egészen biztosan találkozni fogsz szabadsúlyokkal, és megannyi kondi- és fitneszgéppel is, amik különböző testtájakat dolgoztatnak meg. Egy-egy izomcsoportra többféle erősítőgép létezik, de mégis mindegyik egy kicsit eltér a másiktól.

A szabadsúlyos gyakorlatok, mint például a guggolás, vagy a fekvenyomás kitűnően formálnak, ráadásul nagyon jó koordinációs képességet is fejlesztenek, viszont megvan az a veszélyük, hogy nagyon könnyű helytelenül csinálni. Márpedig ha rosszul tartod magad, vagy nem jó irányba, vagy nem megfelelő intenzitással csinálod a gyakorlatot, akkor komoly sérüléseket szerezhetsz. Ezért ha ilyen gyakorlatokkal kacérkodsz, érdemes legalább az első alkalommal egy személyi edző segítségét kérned!

Ha szeretnéd ezeket elkerülni, akkor válaszd a kondigépeket, ugyanis ezek segítenek irányban tartani a mozgást. Persze ezek használatában is lehet hibázni, de a legtöbb gépen található kezelési útmutató, ami segít neked, hogy mit és hogyan csinálj.

Nézzük, mik azok a gépek, amelyeket minden nőnek érdemes használnia, ha ellátogat a terembe:

A cikk a reklám után folytatódik

Top 3 kondigép nőknek

1. Erőkeret/guggoló keret

Habár elsőre nem tűnik multifunkcionálisnak, az erőkereten számos gyakorlatot végezhetsz, például fekvenyomást, vagy guggolást.

Ha formás popsira és lábakra vágysz, akkor mindenképp iktasd be az edzéstervedbe ezt a gépet! Nincs más dolgod, mint hogy a vállaidnál támaszd meg a rudat, és állj vállszéles terpeszbe. Eleinte csak gyakorold magát a mozgást, vagyis guggolj párat súly nélkül. Figyelj arra, hogy miközben leguggolsz, a hátad végig maradjon egyenes, a térdeid pedig kifelé nézzenek. Ha már kellőképpen beletanultál, akkor jöhetnek a súlyok. Eleinte kezdj 10 kilóval, és végezz 12 ismétlést belőle, majd pihenj meg egy kicsit. Később lassan emelheted a terhelést, így hamar formás popsid és lábad lehet.

De ha éppen a felsőtesteddel nem vagy megelégedve, feküdj be a keret alá úgy, hogy a vállaid vonalában legyen a rúd, és végezz kitolást.

2. Lábtoló

Ez is egy kitűnő far- és lábizom erősítő gép, ráadásul a használata pofonegyszerű, úgyhogy ez biztosan a kedvenced lesz! Ülj le a székbe (a derekad legyen kellőképpen megtámasztva!), kapaszkodj meg a kezeiddel, és olyan magasan támaszd meg a „falon" a talpaid, hogy a lábaid derékszöget zárjanak be. A farizmaidat megfeszítve úgy told el magad, hogy a feneked ne emelkedjen el a széktől. Szép lassan told el magad, egészen addig, amíg a lábad még nincsen teljesen kinyújtva. Engedd vissza magad szépen lassan. Végezz belőle 3x10 ismétlést.

3. Evezőgép

Ha már elvégezted az első kettő gépen az edzést, akkor jöhet egy kis kar- és háterősítés. Ehhez a legideálisabb az evezőgép, ugyanis ez gyorsan és látványosan formál. Támaszd meg a lábad a falon, és kapaszkodj meg a fogódzkodón. Amíg nem húzol, görbe lehet a hátad, viszont amint behúzod a fogót a hasad és mellkasod magasságába, ügyelj arra, hogy kitold a mellkasod. Majd szép lassan engedd vissza a súlyt. Végezz 2x12 ismétlést.

A konditerem mindenkié, ne aggódj, senki nem fog kinézni: a legtöbb teremben legalább annyi csajt látsz majd, mint pasit. Ha formás alakot szeretnél, tedd félre a kifogásokat és mihamarabb látogass el a legközelebbi konditerembe!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön