crossfit
Egészségmagazin.com   |   2016.10.01.

Mi az a crossfit, és miért bolondul érte mindenki?

Egyre többet hallhatod, vagy olvashatod, hogy a legtöbb helyen crossfit edzésekkel várnak. Itt az ideje tehát, hogy kicsit utánajárjunk, hogy vajon honnan ered, és miből is áll egy ilyen edzés. Olvass tovább, és megmutatjuk ennek az edzésformának a történetét, az előnyeit és hátrányait!

reklám vége

Mire jó a crossfit?

„Feltalálója" Greg Glassman fiatalkorában versenyszerűen tornázott. Kitartóan és rendszeres edzett, de egy nap úgy érezte, ez a fajta edzésforma már nem elég ahhoz, hogy a legjobbak legjobbja legyen. Az aktív sportolás révén mindig akadt egy-egy edzőtársa, akikkel más és más sportokat is kipróbálhatott. Úgy gondolta, ahhoz, hogy tovább fejlődhessen nem elég egyféle sportot gyakorolnia, ennél sokoldalúbb testmozgásra lesz szüksége.

A crossfit célja egészen sokrétű, akárcsak maga a sportág. Nem arra törekszik, hogy egy adott sporthoz a lehető legtöbb képességet és kompetenciát elsajátítsd, hanem hogy egy általános fizikai erőnlétet, és felkészültséget érj el. Ez a fajta edzésmód növeli a 10 alapképességed: hajlékonyság, agilitás, erő, pontosság, kitartás, teljesítmény, koordináció, állóképesség, gyorsaság és egyensúly. Ehhez pedig többféle mozgásformát kombinálnak egy edzésen belül: futás, a torna, a súlyemelés, és változatos intenzitású anaerob mozgásformák. Ahhoz pedig, hogy mérhető legyen a fejlődés, olyan köredzéseket hoztak létre, amelyek távolságokban, időben könnyen ellenőrizhetőek.

Már a 90-es években megkezdte térhódítását Amerikában, de csak a 2000-es évek elején lépte át az ország határait, és ezzel együtt érkezett meg hozzánk is.

A crossfit előnyei

Nézzük először is, hogy mit nyerhetsz ezzel a sporttal:

  • Sosem edzel egyedül

A crossfit lényege, hogy csoportos erőpróbákon veszel részt, és együtt törekedtek arra, hogy az adott feladatot teljesítsétek. És, hogy ez miért is olyan jó? Mert úgy érezheted, együtt győzitek le a korlátaitokat, ráadásul egymást is motiváljátok. A közös célok pedig új barátságokat is szülhetnek. A baráti versengésnek köszönhetően bizonyítottan többre lehetsz képes, hiszen minden edzésen felül kell múlnod a többiek teljesítményét!

  • Sokoldalú leszel

Minden izmodat megmozgatja és erősíti, így aligha lesz "gyenge pontod". Teljes mértékű fizikumjavulást érhetsz el vele, miközben fejleszted a motorikus képességeid, a koncentrációd és kitartásod. Ezek a képességeid pedig nem csak az edzés során, de a hétköznapi kihívásokban is javadra válhatnak.

  • Irány az egészségesebb élet

Köztudott, hogy az általános fittség a hosszú élet titka. Ha megfelelő a fizikumod, és elegendő időt töltesz mozgással, akkor az immunrendszered is ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben. Ha tehát szeretnéd felturbózni az immunrendszered, akkor a crossfit jó választás!

A crossfit hátrányai

Habár a rengeteg előnnyel jár, egy kicsit jobban megvizsgálva ezt a sportot, bizony felszínre jönnek a hátrányai is. A crossfit nem csak egy sport, hanem egy fajta hit, meggyőződés is, ami hihetetlen erővel bír. Egészen egyedi megszállottsághoz vezethet, így idővel aki ezt a sportot űzi, az aligha képes meglátni az árnyoldalát. A meggyőződés persze fontos, hiszen csak akkor lehetsz eredményes, ha hiszel a munkád hatékonyságában, de fontos, hogy ne veszítsd el az ítélőképességed.

Nézzük tehát a kevésbé vonzó oldalát:

  • Könnyen megsérülhetsz

Ahogy már korábban is írtuk, ez a sport a teljes testet igénybe veszi. Éppen ezért teljesen kezdőként hamar komoly sérüléseket lehet szerezni, ha nem tökéletesen végzed a gyakorlatokat. Habár a rajongói kifejezetten elítélik a konditermi edzéseket, mégis ez lehet a kulcs ahhoz, hogy később eredményes lehess ebben a sportban is. Mivel a crossfit is tartalmaz súlyzós elemeket, ezért az edzőteremben elsajátíthatod a helyes fogásokat, és testtartást is, amire egy crossfit edzésen már nincs elegendő idő.

  • A határaid túlzott túllépése

A crossfit lényege, hogy legyőzd önmagad és a korlátaid. Éppen ezért, aki egy ilyen edzésre megy sokszor úgy éli meg, mintha háborúba menne. Nem is véletlen, hiszen a saját képességeid feszegetésére készülsz! A mentális elszántság azonban nem mindig jelenti azt, hogy testileg is készen állsz az adott feladatra, ezért fontos, hogy legyen melletted egy igazán profi edző, aki felismeri, a „túl sok" állapotot és időben leállít!

Összességében elmondhatjuk, hogy a crossfit egy igazán izgalmas kihívás lehet, de csak akkor javíthat valóban az egészségi állapotodon, ha kellő sportmúlttal és tapasztalattal rendelkezel. Valóban segít átlépni a határaidat, de mindig figyeld közben a tested jeleit, hogy vajon bírja-e az adott terhelést. Egy kis tudatossággal és odafigyeléssel ebben a sportban megtalálhatod a kihívást és a sikert is egyben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön