edzés, egészséges test
Egészségmagazin.com   |   2015.09.27.

Egészséges test edzés nélkül? Az amerikaiak feltalálták!

Az edzés köztudottan boldoggá és egészségessé tesz, csak ne lenne olyan fárasztó! Az amerikai tudósok azonban egy olyan hormont fedeztek fel, amely képes lemásolni az edzés testedre gyakorolt hatásait. Emeld fel az állad a padlóról, és olvasd tovább a részletekért!

reklám vége

Már rég nem titok, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy fitt legyél, és az egészséged is hosszú ideig megőrizd. A szakértők szerint mindenkinek legalább heti 5 alkalommal kellene mozognia, és minden edzésnek minimum húsz percig kéne tartania, hogy a legjobb végkifejletet érd el. Manapság a piacot elöntik a jobbnál jobb szolgáltatások, a hatékonyabbnál hatékonyabb alakformálást és eredményt ígérő edzésformák és tervek, és azt lehet látni, hogy mindenki azután áhítozik, hogy a leghatásosabb, ám legkevesebb energiabefektetést igénylő utat megtalálja.

Szép új világ?

Most képzelj el egy világot, ahol nem kell edzened ahhoz, hogy formában tartsd magad...

Kicsit túlzásnak hangzik? Pedig úgy látszik, nem az. Valamikor a következő három évben, a CohBar Inc., egy biotechnológiával foglalkozó kaliforniai cég azt tervezi, hogy klinikai kísérleteket fog végezni embereken, és azt az újonnan felfedezett hormont fogja tesztelni rajtuk, amely képes lemásolni az edzés pozitív hatásait. Ez a hormon, amelyet a USC Leonard Davis Gerontológiai Iskola (nem káromkodni akartunk, a gerontológia az öregkor tudománya) kutatói fedeztek fel, jelenleg a már említett amerikai cég szellemi tulajdona. A hormont egyelőre "MOTS-c" - nek nevezték el.

Az eddigi laboratóriumi kísérleteket egereken végezték, amik olyan, magas zsírtartalmú étrendet követtek, ami tipikusan egy nyugati étrendnek felel meg. A kutatók, akik a kísérletet végezték, azt állítják, hogy a mechanizmus, ami ehhez az ígéretes és lenyűgöző jelenséghez szükséges, nem csak az egerekben, hanem minden emlősben jelen van. Ez a gyűjtőnév pedig az embereket is magába foglalja.

Amiért ez a felfedezés sok figyelmet érdemel, az az, hogy a hormon sokat tudna segíteni az egészségtudatos egyéneknek, és a helytelenül táplálkozóknak egyaránt. A laboratóriumi egereknek, amelyeket magas zsírtartalmú étrendet követve etettek, a MOTS-c hormon segítségével normalizálódott az anyagcseréjük, helyreállt az inzulinszintjük, és a kísérlet még a súlygyarapodást is megelőzte. Az inzulintermelés normalizálódása különösen fontos, mert ennek eltérései általában súlyproblémákra utalnak, és cukorbetegséghez is vezethetnek.

Hogyan működnek a hormonok?

A hormonok és egyéb, az élő szervezet által termelt anyagok látják el a jelátvitel feladatát, ezáltal különböző fizikai reakciókat váltanak ki a testben. Az eddigi kutatások alapján úgy gondolják, hogy a MOTS-c hormon a sejtek mitokondriumának DNS-ébe van kódolva. (Mitokondrium = energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske.) Más hormonok a sejtmagok DNS-ébe, tehát a sejtek irányító központjaiba vannak kódolva. Azzal, hogy felfedezték ezt az új hormont, a sejtek mitokondriuma teljesen új megvilágításba kerül; immár úgy is lehet tekinteni rá, mint egy anyagcserét is szabályozó dologra.

Míg a többi hormon szabályozza a sejtnövekedést, stimulálja a gyomorműködést vagy elősegíti a vörösvérsejt termelést, a MOTS-c hormon fő tevékenységi köre az izomszövetekre való odafigyelés, és az inzulinszint szabályozása. Ez a hormon nem csak a magas zsírtartalmú étrend okozta súlynövekedést győzi le, hanem ellensúlyozza az inzulinrezisztanciát, amit a nyugatinak nevezett étrend okoz.

Mi az az inzulin és miért fontos?

Az inzulin a hasnyálmirigyben található béta-sejtek által termelt hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt. Az inzulinrezisztancia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek, a máj, a perifériás szövetek vagyis az agy, izomszövet, és zsírszövet inzulin jelenlétében a normálisnál kisebb mennyiségű glükózt képesek csak felvenni, aminek az a végkifejlete, hogy a rendes biológiai válasz megszületéséhez jóval magasabb, kóros mennyiségű inzulin mennyiségre van szükség.

A MOTS-c hormon felfedezésének köszönhetően a közeljövőben nagymértékű előrelépés várható a túlsúly és a diabétesz hatékony kezelésének területén. Ám amíg ez az előrelépés megtörténik, törekednünk kell az alacsony zsírtartalmú étrend betartására és a rendszeres mozgásra.

És mi a helyzet az irizinnel?

A múltkori cikkben már írtunk arról, hogy az edzés során egy úgynevezett boldogsághormon, az irizin szabadul fel; ennek köszönheted a sport utáni feldobottságot.

Arról nem szól a kutatás, hogy vajon a MOTS-c hormon és az irizin termelése összefügg-e, és ha feltalálják az új, sportmentes sportot, ami segít alakod megőrzésében, akkor vajon a mozgás okozta örömöt is érezni fogod-e.

Ezért az egészségmagazin tippje továbbra is az, hogy étkezz változatosan, sportolj rendszeresen; így megőrizheted egészségedet, formálhatod alakodat és az edzések után garantáltan boldogabb is leszel!Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön