hormon, boldogsághormon, irizin
Egészségmagazin.com   |   2015.09.12.

Hurrá! Az irizin létezik! De mi az?

Évtizedes tudományos vita végére tettek pontot amerikai kutatók, amikor kimondták, hogy a különféle sporttevékenységek során termelődő boldogsághormon, az irizin valóban létezik. Ennek létezését eddig ugyanis többen vitatták, de most eldőlt, a hormon tényleg megtalálható a vérünkben, és hozzájárul ahhoz, hogy egy kiadós edzés közben és után jól érezzük magunkat. Olvass tovább, és megtudod, mitől olyan jó a sport!

reklám vége

Veled is előfordult már, hogy sportolás után különösen feldobott voltál? Régóta „köztudott", hogy sport közben boldogsághormon termelődik a szervezetben, amitől jól érzed magad, de a valóságban ennek a közismert „ténynek" nem tudták bebizonyítani a tudományos hátterét. Most azonban végre hivatalos és tudományosan is megalapozott igazság: a sport boldogabbá tesz!

Új kutatás, nagyobb hatékonyság

A Dana-Farber Rákkutató Intézet kutatása során Bruce Spiegelman, a vizsgálat vezetője a helyszínelős sorozatokból is jól ismert tömegspektrometria segítségével kereste az irizint az edzés után levett mintákban. A vizsgálat során a kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy a hormon, ami serkenti a zsírsejtek energiaátadását, minden mintában megtalálható. Az aerob intervallum edzést követően az irizin hormon koncentrációja nagymértékben megnövekedett az amúgy mozgásszegény életmódot folytató alanyok esetében.

Ezek az eredmények a csoport egy korábbi kutatásának következtetéseit is megerősítették, amik arról szóltak, hogy az irizin nevű boldogsághormon termelését emberekben elsősorban az állóképességi edzések szabályozzák.

...És mégis létezik az irizin!

Az elmúlt időszakban az irizin nevű boldogsághormon nagy figyelmet kapott a tudományos diskurzusokban, ugyanis bizonyos körök még a létezését is vitatták.

Az irizin hormont ugyanis 2012-ben fedezték fel, amikor a tudósok azt kutatták, hogy miért maradunk egészségesek, ha rendszeresen edzünk. Úgy gondolták, az újonnan felfedezett hormon, az irizin a titok nyitja; egerekkel végzett kísérletek során az állatok szervezetében megnövelt irizin mennyiség ugyanis javított vérképükön és anyagcseréjükön. Más tudósok azonban vitatták, hogy ez a hormon egyáltalán létezne...

Még mindig nem teljesen tisztázott, hogy emberek esetében milyen jellegű edzés emeli az irizin szintet, de a kutatási adatok alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a nagy intenzitású edzések különösen hatékonyak.

Mark Febbraio professzor, a Garvan Intézet Orvosi Kutatóközpont Sejt- és Molekuláris Anyagcsere Laboratórium Diabétesz és Anyagcsere osztályának vezetője elmondta, hogy az új kutatás során használt újfajta tömegspektrometria a korábbinál sokkal megbízhatóbb, és hatékonyabb volt az irizin szintjének mérése szempontjából.

A vizsgálat során a tudósok kétséget kizáróan bizonyították, hogy az irizin valóban létezik.
„Ez véget vet a találgatásoknak" - nyilatkozta Febbraio professzor, aki egyébként nem vett részt a kutatásban.

Úton az újfajta gyógyszerek felé

Febbraio szerint az irizin létezésének megerősítése kiemelkedően fontos lépés anyagcsere-betegségekkel és elhízással küzdő emberek számára nyújtott terápiás eljárások kifejlesztésének irányába.

Elképzelhető, hogy a kutatási eredmények alapján lehetségessé válik olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek azokat az utakat célozzák, amiket az irizin aktivál. Így lehetővé válna a testmozgásnak a testsúlyra gyakorolt hatását előidézni fizikai aktivitás nélkül is, ez pedig különösen azok számára lenne fontos, akik egészségügyi okokból nem sportolhatnak.

A tudós ugyanakkor szkeptikus is, és óva int mindenkit attól, hogy az irizinre valamiféle csodagyógyszerként tekintsünk; ez egy leegyszerűsítő megközelítés lenne.

Jelenleg a legfontosabbnak azt tartják a tudósok, hogy megállapítsák az irizin pontos működését az emberi szervezetben, különös tekintettel annak kapcsolatára a barna és bézs zsírszövethez, valamint az energiafelhasználáshoz.

Amint azt Febbraio elmondta, ez egy újabb példa arra, hogy az edzés különféle pozitív hatásokkal bír az általános egészségre és jó közérzetre nézve. Az elkövetkező kutatások feladata, hogy rávilágítsanak az irizin pontos biológiai szerepére az emberi szervezetben.

Íme most már tudományosan bizonyított, hogy az edzés boldoggá tesz; oszd meg ezt az örömhírt másokkal is és utána menj el edzeni :) !



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön