oxitocin, szerelem, alkohol
Egészségmagazin.com   |   2015.11.01.

Szerelemhormon van az alkoholban?

Érezted már úgy, hogy amikor szerelmes vagy, jót szexeltél, vagy esetleg csak megölelsz valakit, akit nagyon szeretsz, az ugyanolyan mámorító érzéseket vált ki belőled, mint amikor egy fárasztó nap után megiszol egy pohárral a kedvenc borodból? Egy új kutatás eredményei szerint a „szerelemhormon" oxitocinnak és az alkoholnak nagyon hasonló hatásai vannak az emberi agyra.

reklám vége

Amiktől eldobod az agyad

Az oxitocin az a hormon a szervezetben, ami összefüggésbe hozható a szerelemmel, a szeretettel, az öleléssel, sőt, az orgazmussal is: gyakorlatilag minden igazán intim érzéssel vagy történéssel. Ezeken túlmenően az anyai kötődés kialakulásában is szerepet játszik, nem is beszélve a partnereinkkel kapcsolatban adott romantikus válaszreakciókról.

Minden egyes alkalommal, amikor valamilyen intim pillanatnak köszönhetően egy nagyobb oxitocin hullám önti el a szervezetet, a hormon egyszerűen elnyomja az agy bizonyos részeinek (prefrontális kéreg és a limbikus agykérgi körök) működését, melyek a stresszre és a gátlásokkal kapcsolatos szorongásra adott reakciókat szabályozzák.

Ismerősen hangzik? Te is hajlamos vagy levetkőzni a gátlásaidat néhány pohár ital hatására, vagy te is érzed, hogy kevésbé vagy stresszes, ha azokkal lehetsz, akiket szeretsz? Pontosan ezek az érzések vezettek ahhoz az ötlethez a Birmingham-i Egyetem kutatóinak fejében, hogy megvizsgálják az oxitocin és az alkohol között fennálló esetleges hasonlóságokat.

Mit művel a „szerelemhormon" az agyadban?

Dr. Ian Mitchell, a kutatásban résztvevő egyik tudós elmondta: úgy gondolták, hogy ezen a területen megéri vizsgálódni, így a már meglévő kutatási eredményeket is összevontak annak érdekében, hogy megvizsgálhassák az oxitocin és az alkohol hatásait az agyra, melynek során hihetetlen mértékű hasonlóság mutatkozott a két vegyület között.

A kutatás során az orron és szájon át beadott oxitocin, valamint az akut alkoholfogyasztás közötti hasonlóságokat helyezték a főszerepbe. A hatások pedig közel azonosak voltak. Annak ellenére, hogy a két vegyület az agy különböző területeit célozza meg, mégis azonos hatással van a GABA (egy gátló neurotranszmitter) átadására a prefrontális kéregben és a limbikus rendszerben. Ezek az agyi területek felelősek azért, ahogyan a stresszt és a szorongást érzékeljük, különös tekintettel a közösségi helyzetekre, mint amilyen például egy állásinterjú, vagy amikor rávesszük magukat, hogy elhívjunk valakit randizni. Az oxitocinhoz és az alkoholhoz hasonló vegyületeknek köszönhetően ezeket a helyzeteket kevésbé érezzük ijesztőnek.

Nem csak a szerelem vak...

Ébredtél már úgy egy vasárnap reggel, hogy homályos, vagy akár egészen kínos emlékképekkel volt tele a fejed az előző éjszakával kapcsolatban? Akkor te is tudod, hogy az alkohol nem csodaszer - ahogyan az oxitocin sem az.

A kutatás „mellékhatása", hogy a pozitív hatások hasonlóságának felfedezése mellett kimutatta a két szer káros hatásainak hasonlóságát is. Mindkét vegyület agresszívebbé, irigyebbé, és szociálisan kevésbé befogadóvá képes tenni az embereket, főleg azokkal szemben, akik az ő társadalmi csoportján kívül helyezkednek el. Ezen túlmenően a félelem- és szorongásérzet csökkentésével olyan helyzetekbe hozhatnak minket, amivel akár saját magunkra jelentünk veszélyt, akár fizikai, akár lelki értelemben. Az éremnek tehát mindkét oldala megegyezik: ahogyan az ital és a szerelem képes minket oldottabbá, felszabadultabbá tenni, ugyanúgy forrásai lehetnek különféle sérüléseknek is.

A fő szabály tehát ugyanaz az alkohol és a szerelem esetében: csak mértékkel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön