szerelem
Egészségmagazin.com   |   2015.03.22.

Megvan a kémia közöttünk! – De vajon mitől?

Nincs olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg a szeretettség pozitív érzését, ekkor mérhetetlen boldogságérzés tölti el szívünket-lelkünket. Ez az érzés általánosan igaz mindenkire, aki szerelmes lesz, nem tud nem boldog lenni, ha a másik vele foglalkozik. Tudományos kísérletek bizonyították, hogy ennek oka a szervezetünkben, mégpedig a különböző hormonok termelődésében keresendő. Na de mi is történik a testünkben, amikor megbolondít a szerelem? Mik azok az anyagok, amelyek létrehozzák a lila ködöt?

reklám vége

A szerelem tudománya

Egy korábbi kísérlet során Helen Fisher, New York-i antropológus negyven szerelemes hallgató agyi működését vizsgálta meg. Elsődleges célja az volt, hogy kiderítse, mi zajlik le az emberben, milyen agyi területek aktiválódnak egy szerelem során. A kísérletben vizsgált, párkapcsolatuk elején járó diákokat tizenkét percig vizsgálta a kutató, miközben ők kivetített képeket néztek.

Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy mind a nők, mind a férfiak esetében a dopamin termelését befolyásoló agyi terület aktiválódik, tehát ez a hormon aktív résztvevője a szerelmes pillanatoknak. A részletes elemzés során a kutató a hasonlóságok mellett különbségekre is figyelmes lett - a nők esetében az érzelmekért, az emlékekért és a figyelmességért; míg a férfiaknál a szexuális vonzalomért és a vizuális stimulációért felelős területek aktiválódtak.

Egy másik kutatás során a már huzamosabb ideje párkapcsolatban élőket tanulmányozta egy londoni kutatópáros. Az ő vizsgálatuk során új, a Fisher eredményei között nem szereplő hormonok is jelentkeztek. Ez bizonyítja, hogy a szerelem idővel átalakul, más kémiai anyagok vannak hatással a szervezetre.

szerelem

A szerelem során termelődő hormonok

A különböző kísérletek, felmérések és vizsgálatok során kiderült, hogy a szerelem során öt hormon termelődése befolyásolja érzelmeinket, amelyek a kapcsolat különböző fázisaiban máshogy hatnak.

Phenil-etil-amin (PEA), vagy „szerelmi szubsztancia"

Az érzelmek kialakulásának elején jelentkezik. Ez a hormon a kedélyjavító amfetaminhoz hasonló hatású, és ez okozza az elpirulást, a tenyérizzadást, a szaporább szívdobogást, a kellemes eufóriát; valamint ennek hatására termelődik a dopamin is. Ha valaki szerelmes lesz, az agyban megemelkedik a PEA szintje, ami egészen tizennyolc hónapon keresztül magas is marad - amelynek következtében mindig boldogsággal vegyes izgalom keríti hatalmába, ha egy találkozóra vagy randevúra készül.

Dopamin

A központi idegrendszer egyik fontos ingerületátvivő anyaga, amely serkentő és energizáló hatású. Szerepe van a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalomérzésben és a függőség kialakulásában; valamint ez a hormon felelős leginkább az érzelmekért és elősegíti a fokozott figyelem valamint az izgatottság állapotát. Legtöbbször az agy örömközpontjával hozzák összefüggésben, ahol az élvezetet és az örömet stimulálja, motiválja az embert a számára pozitív érzéseket keltő tevékenységekre. A szerelem és a szex kellemes érzete a megemelkedett dopamin termelődésnek köszönhető - ezért nevezhetjük a szerelem hormonjának.

Oxytocin

Ezt a hormont sokan úgy ismerik, mint a szülést beindító és a tejtermelődést serkentő hormont. Azonban ez játszik fontos szerepet az emlékezésben is - ennek az anyagnak köszönhetően születnek meg a szerelmi álmok, valamint ennek hatása miatt vágyunk a gyöngédségre és a testi közelségre. Bár az orgazmus során testünkben oxytocin szabadul fel, amely mind a két félben az eufória érzését kelti, sokszor a fizikai kontaktus nem szükséges a termelődéséhez. Ugyanis a hormon szintjét megemeli az is, ha pusztán teret és időt biztosítunk a másik számára, tehát minél mélyebb egy kapcsolat, minél jobban egymásra hangolódnak a felek, annál pozitívabb érzések jelennek meg - többek között az oxytocinnak köszönhetően.

Endorfin, más néven boldogsághormon

Szintén sokak által ismert kémiai vegyület. Boldogságérzetet okoz, szüléskor a fájdalmak enyhítése végett nagyobb mennyiségben szabadul fel, amelynek köszönhetően a gyermek születése még bensőségesebb pillanattá válik. Szokás a „ragaszkodás szubsztanciájának" nevezni, mert a kapcsolatok stabilitását, biztonságérzetét és nyugalmát eredményezi. Ez az anyag nem csak a testi és lelki fájdalmakat csillapítja, hanem szerepe van a jutalomérzet kialakulásában is.

Szerotonin - mondhatnánk a „normálisság hormon"

Ez a hormon felelős azért, hogy a valóságot érzékeljük, és a normális életre törekszünk. Az alacsony hormonszint következtében kialakulhat depresszió, agresszió és lobbanékonyság. A szerotonin termelődését elősegíthetjük a mozgással, valamint a szerelmi együttléttel - amelyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést biztosítanak.

Az idő múlásával a szerelem is megváltozik

A szerelem során az imént felsorolt hormonok termelődésének intenzitása sokat változik, amely hatással van viselkedésünkre, érzelmeinkre - a kezdeti eufórikus, „felhők között repdeső" időszak elmúlik, és helyébe valami más lép.

A „megtetszést" követően megemelkedik a PEA és a dopamin hormonok termelődése a szervezetünkben, azonban testünk szerotonin szintje csökken - ennek következtében szinte mindig csak a másikra tudunk gondolni. Ezt nevezhetnénk a „lila ködnek", amikor a másikat tökéletesnek látjuk, és minden egyes találkozás az izgalom és a boldogság érzésével tölt el minket. Nem tudjuk teljesen felmérni a valóságot, előfordulhat, hogy olyannak látjuk a másikat amilyen nem. A szervezet tizennyolc hónap után csökkenti e hormonok termelését, általában ekkor kerül válságba a legtöbb kapcsolat, hiszen nehéz túllendülni az érzelmek  és a szerelem változásán. Éppen ezért fontos tudni, hogy ez teljesen normális, a hormonok hatására változnak meg érzéseink, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé szeretnénk a másikat. Ilyenkor más megvilágításba kerül a párunk, az intimitás - nem csak testi értelemben vett közelség - fokozása sokat segíthet a szerelem szeretetté alakulásában. Továbbra is boldogok lehetünk a társunk mellett, csak a kezdeti izgalom átalakul egyfajta nyugalommá.

A szerelem egy viharos, sokszor változékony érzelem, amelyet nagyban befolyásol a különböző hormonok termelődése. A biokémiai háttér megismerése egy más megvilágításba helyezi kapcsolatainkat, hiszen így nem ér váratlanul az idővel bekövetkező változás. Tudatosíthatjuk magunkban, hogy a szerelem nem tűnik el (jó esetben), hanem csupán szeretetté alakul át, amelynek köszönhetően - még évekkel később is - minden reggel örömmel ébredhetünk párunk mellett.Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön