edzés utazás alatt
Egészségmagazin.com   |   2016.04.09.

Hogyan maradhatsz fitt, ha utazol?

Sok utazással jár a munkád? Vagy csak szeretnéd fitt formádat megőrizni akkor is, ha nyaralni mész? Akár kisebb, akár nagyobb útról van szó, nehéz megtartani a mindennapi rutint, és betartani az edzéstervet az otthonunktól távol, de összeírtunk neked pár tippet, amivel az utazás alatt is fitt maradhatsz!

reklám vége

A hatékony edzés titka

Akár fogyni akarsz, akár erősebb, edzettebb, izmosabb lenni, ahhoz, hogy eredményt érj el vele, rendszeresen be kell iktatnod a sportot életedbe. Még ha nem is vagy kifejezetten sportember, a napi 30 perc mozgás mindenki számára elengedhetetlen!

Egy rohanással és utazással teli életmód mellett viszont sokszor nagyon nehéz odafigyelni a tudatos edzésre és a megfelelő étkezésre. De ne keseredj el, van megoldás: íme 5 tipp, amik segítenek abban, hogy az utazás alatt is legjobb formádat hozd! Különösen hasznosak lehetnek az alábbi tanácsok, ha nyaralni indulsz, és jól akarsz kinézni a strandon...

5 tanács, hogy utazás alatt is fitt lehess

1. Határozd el magad!

A sziklaszilárd elhatározás, amely mellett végig kiállsz az utad során, az egyik legfontosabb tényező a sikereid elérésében. A legtöbb embernél itt bukik meg az egészséges életmód. Döntsd el magadban, hogy nincs olyan kifogás, ami miatt egy nap is kihagyhatnád az edzést. Igenis határozd el magad, hogy ha sok is a teendőd, akkor is korábban kelsz fel, vagy egy esti edzést iktatsz be a napirendedbe. Ha mást nem, egy rövidebb, de intenzívebb testmozgást is végezhetsz, akár , ami már több mint a semmi. A legfontosabb, hogy tartsd magad az edzéstervedhez, alakuljon bárhogy is a napod.

2. Tervezz előre!

Az igazi hátizsákos utazók mindent bepakolnak maguknak, amire csak szükségük lehet útjuk során: tisztálkodási szerek, ruhák, törölközők, esetleg néhány étel, így nem érhetik őket váratlan meglepetések. Érdemes tőlük ellesned néhány tippet, ha nagy út előtt állsz, és szeretnél formában maradni. Gondold végig, hogy mik azok a sporteszközök, amik könnyen hordozhatók és bármikor használhatók. Ilyen például az ugrókötél, vagy néhány kézre, lábra erősíthető kisebb súly, amik a futásnál gondoskodnak az izmok erősítéséről is. Ha igazán felkészült szeretnél lenni, érdemes végiggondolnod az étkezéseidet is: mik azok a legfontosabb hozzávalók, egészséges nassolnivalók, amiknek mindenképp benne kell lenniük a táskádban?

3. Kutasd fel az edzőtermeket!

Szeretnéd megőrizni az alakod? Vezessen bárhova is az utad, a legtöbb hotel ma már rendelkezik saját edzőteremmel, ahol kényelmesen, és helyben megdolgoztathatod izmaidat. Ha pedig olyan hotelbe utazol, ahol tudod, hogy nincsen konditerem, akkor érdemes kicsit körülnézned a neten, hogy valahol a közelben találsz-e egy termet. Nincs kifogás akkor sem, ha erre nincs időd, mert rengeteg olyan gyakorlat létezik, amit akár a hotelszobádban is elvégezhetsz. Ilyen például a , a fekvőtámasz, vagy a guggolás is.

4. Ne feledd a diétád!

Sokan úgy vannak vele, hogy az utazás az egy olyan kivételes eset, amikor megszeghetik a diétájukat, ezzel pedig az eddigi kemény munkával elért eredményeket veszélybe sodorják. Légy ennél tudatosabb, és győződj meg arról, hogy fehérjében és rostban gazdag ételeket eszel-e. Kerüld a magas szénhidráttartalmú ételeket, helyette inkább egyél zöldséges finomságokat. Ha bármilyen okból egyszer megszegted a diétád, ne aggódj, ez még nem a világ vége, de ügyelj rá, hogy utána tápanyagban gazdag ételt fogyassz!

5. Készíts az utadhoz megfelelő edzéstervet!

Előfordul, hogy egyszerűen nem találsz olyan helyet, ahol megfelelően tudnál edzeni, mert sehol sincsenek meg a szükséges feltételek. Készülj fel erre is, és gondold végig, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyeket különösebb eszközök nélkül is el tudsz végezni. Ilyen lehet például a kitörés, vagy a futás. Így elkerülheted, hogy akár csak egy edzés is kimaradjon.

Ha nem tudod, hogy hogyan oldhatnád meg az edzést konditerem nélkül, íme pár ötlet, amit bárhol, bármikor elvégezhetsz:

  • guggolásból felugrás, fej felett tapssal (3x8 ismétlés)
  • helyben szökdelés csípő fordítással
  • helyben futás fekvőtámasz pozícióban

Tény, hogy egy kisebb, vagy nagyobb utazás során némi szervezést igényel az egészséges életmód, de ha előre gondolkodsz és gondoskodsz a megfelelő eszközökről, motivációról, akkor egyáltalán nem lesz kérdés, hogy folytatod-e a sportos életmódodat az üzleti út, vagy a nyaralás alatt!

Hasznos volt a cikk? Oszd meg utastársaiddal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön