páros edzés
Egészségmagazin.com   |   2017.06.22.

Edzés a pároddal: egészség, motiváció és a kapcsolatotok megerősítése

Minden edzés egy kihívás önmagaddal szemben, hogy vajon ma megdöntöd-e a határaidat. De miért kéne egyedül csinálnod, ha mindezt párban is tehetnéd? A páros edzés egészen újszerű próbatétel lesz, és garantáltan rákapsz az ízére, ha egyszer belekóstolsz! Íme, néhány tudnivaló és tipp, hogy miként is vágj, vagyis vágjatok bele!

reklám vége

Számtalan olyan sport létezik, amelyeket csak párban lehet végezni. Az ilyen mozgásformák komoly összhangot, és koordinációt igényelnek, nem véletlen tehát, hogy a párban sportolók szinte maradéktalanul ismerik egymás mozdulatait, gondolatait. Mivel a siker a közös munkán múlik, ezért nem elég az, ha önmagatokból kihozzák a legtöbbet, a másik teljesítményéhez is kell igazodnotok. A kemény munkának meglesz az eredménye, mivel mind a személyiségetek és a képességeitek egészen új elemekkel bővülnek majd:

  • Javul a kommunikáció

Minden ember más, és eltérő módon gondolkoznak. A tökéletes összhanghoz azonban szükség van türelmes, és érthető kommunikációra, aminek segítségével egyre magasabb szinteket érhettek el, így a páros edzés során is.

  • Fejlődik a test koordinációja

Amikor egy új sportot sajátítasz el, folyamatosan új képességekre teszel szert. A csoportos mozgásformák egyik nagy előnye, hogy itt a saját tested koordinálása mellett a másik mozgását is figyelned kell, és ehhez tudnod kell alkalmazkodni is. Ez nem is olyan könnyű feladat, mint hinnéd...

  • Kitartóbbá tesz

Senki se szeretne kudarcot vallani, pláne akkor, ha számítanak rá. Az edzőtársból hihetetlen motivációt nyerhetsz, és sokkal elhivatottabb lehetsz terveid iránt.

Párok és a páros edzés

Aligha lehet olyan edzőtermet találni, ahol ne lenne egy olyan szerelmes pár, akik együtt hódolnak szenvedélyüknek, az edzésnek. Gyakran végeznek páros gyakorlatokat, amikkel mindketten erősíthetik magukat. Téged is érdekel, hogy miért is dolgoznak olyan könnyedén együtt? A válasz igazán egyszerű. A párok többsége igazán jól ismeri a másikat, így tisztában vannak egymás erősségeivel és gyengeségeivel is. Azt is nagyon jól tudják, hogy mi az, ami a másikat motiválja, és eszerint választják és végzik a gyakorlatokat. A páros edzésnél ezek az ismeretek nagyon jól jönnek, mert így az együtt mozgás is sokkal könnyebbé és összehangoltabbá válik. A közös gyakorlatokat azonban nem csak az összeszokott pároknak ajánljuk, hanem egy új kapcsolatot is „sínre tehetnek". Ezek az alkalmak remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy meglásd a párod egy új oldalát, ami nem csak a testeteket, de a kapcsolatotokat is megerősíti majd. Az edzés pedig az egyik leghasznosabb közös időtöltés, amit csak kitalálhattok.

Mit eddzetek és hogyan?

Habár az internet és a közösségi oldalak tele vannak számtalan, látványos páros videóval, azért mi mégsem ajánljuk, hogy rögtön ezekkel az akrobatikus gyakorlatokkal kezdjétek. Mindenekelőtt érdemes olyan gyakorlatokat végeznetek, amelyeknél megtanulhatjátok a szinkronban történő mozgást. Ilyen például a:

  • páros felülés

Egymással szemben feküdjetek hanyatt, felhúzott térdekkel, a lábfejeitek pedig érintsék egymást. Első körben végezzetek úgy felülést, hogy amikor felérkeztetek érintsétek össze a tenyereiteket. Gyakorlottabb párok puszit is adhatnak egymásnak, de vigyázzatok, nehogy a lendülettől összekoccanjanak a fogak!

  • Páros fekvőtámasz

Jöhet egy kis nehezítés? Feküdjetek le egymással szembe hasra. Mehet a fekvőtámasz pacsival! Amikor kinyújtjátok a karotokat, akkor az átellenes kezetekkel tapsoljatok, a következő nyújtásnál pedig a másik kéz jön. Olyan, mint régen az iskolában a tapsolós játékok. Talán elsőre könnyűnek hangzik, de nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő ritmust.

Ha pedig az ehhez hasonló feladatok már kitűnően mennek, jöhet egy kis nehezítés!

  • Felülés kicsit másképp

Milyen jó is volt régen, amikor a párod nyakába ugrottál igaz? Hogy ne merüljön feledésbe ez a szokás, csupán néhány módosításra van szükségetek, hogy erőnléti gyakorlattá alakítsátok. Állj a pároddal szemben, és karolj a nyakába, miközben a lábaiddal megkapaszkodsz a derekánál. Engedd le magad hátra, majd csinálj felülés közben hasprést. A másikat megtartani szintúgy erőnléti feladat, de ha a párod ennél is többre vágyik, dolgozhat közben kézi súlyzókkal.

  • Felülés guggolással

Most ülj a párod nyakába, majd csúsztasd le hátra a feneked addig, hogy a térdhajlataid a vállain feküdjenek. A lábfejeidet fogja szorosan. Dőlj hátra, majd végezz felülést. Pihenőidődben a párod jön, neki pedig guggolnia kell. Ezután ismét te jössz egy felüléssel, majd megint ő egy guggolással. Mehet tovább, amíg csak bírjátok! Itt is érdemes odafigyelni egymásra, nehogy az ő guggolása közben a fejed túl közel kerüljön a talajhoz.

A páros gyakorlatoknak igazából csak a képzeletetek szab határt. Izgalmas és lendületes páros edzés elé néztek mindenképp, ha ezt az edzésformát választjátok, ezért mi ajánljuk mindenkinek, aki szeretne új színt vinni az edzésekbe! Neked van már az edzőtársad?



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön