smink edzés közben
Egészségmagazin.com   |   2016.12.30.

Szabad-e sminket viselni edzés közben?

A nők szeretik, ha minden élethelyzetben csinosak és kívánatosak lehetnek, a cél érdekében pedig sok áldozatot hajlandóak megtenni. Még az edzések alatt is sokan törekednek arra, hogy a legjobb formájukban lássák őket. Ma már a smink nem csak a munkahelyre, vagy egy partira való, hanem az edzőtermekben is megkezdte térhódítását. A kérdés az, hogy a szépségre való törekvés jelent-e bármilyen veszélyt az egészségedre nézve? Olvass tovább és kiderül!

reklám vége

Mindenkinek meg van a maga rutinja, szokása, hogy miként szeret edzőterembe járni. Vannak, akik kényelmes, bővebb ruhákba rejtik el magukat, és mellőzik a teremben a sminket, míg mások bátran vállalva idomaikat, feszülős leggingsbe, falatnyi topokba öltöznek, és egy kis sminkkel tovább fokozzák a csábító hatást. Fújnak magukra némi hajlakkot, vagy valamilyen krémet masszíroznak bőrükbe, hogy az óra végére is bomba formában lehessenek. Olyan is akad, aki a nagy rohanásban egyszerűen csak nem veszi észre, hogy rajta maradt a munkahelyi sminkje, és így vág bele a testépítésbe. Mindegy, hogy milyen okból vagy kifestve edzés közben, érdemes megfontolnod, hogy több figyelmet szentelj az eltávolítására, mert lehet, hogy később problémákat okozhat!

Az edzés és a smink viselésének kapcsolatáról kérdezték Samer Jaber-t, egy New York-i dermatológiai osztály orvosát. Véleménye szerint bizony járhat némi kockázattal az, hogy ha minden alkalommal sminkkel az arcodon edzel, különösen, ha a bőröd amúgy is problémás, pattanásokkal teli.

Mi történik a sminkkel edzés közben?

Testmozgás során a smink elzárja a pórusokat, megakadályozva a bőr légzését, ami a természetes tisztulásának az útjába áll. Amikor a tested hűteni szeretné magát, izzadtságcseppek jelennek meg a bőrön.

Az első probléma akkor adódhat, amikor ezeket próbálod letörölni egy törölközővel, ekkor ugyanis a sminkből származó apró kis szemcsék felsérthetitek a pórusokat, valamint a bőr felső rétegét. Már ez is elég lehet ahhoz, hogy apró sebek jelenjenek meg az arcon. Ráadásul az izzadtságban baktériumok ezrei hemzsegnek, amik, ha nem tisztulhatnak ki megfelelően, a szervezetben gyulladást okozhatnak. Ebben az esetben hamar megjelennek a nők legnagyobb ellenségei, a mitesszerek és pattanások. Egy egyébként is zsíros bőrű személy esetében tehát az aknék gyorsan elszaporodhatnak, de még azoknál is megjelenhetnek, akiknek korábban nem voltak ilyen jellegű bőrproblémáik.

Ha úgy gondolod, megéri ez a rövid távú áldozat azért, hogy az edzőteremben szép lehess, akkor el kell, hogy keserítsünk, mert a későbbi időkre nézve is következményekkel járhat. A gyulladásban lévő bőr ugyanis sokkal hamarabb öregszik. Tehát nem csak kis ideig tartó áldozatokat kell meghoznod egy órányi szépségért. Érdemes inkább némi időt szánnod a smink eltávolítására edzés előtt! Ha tudod, hogy mindig rohanásban vagy, akkor vegyél olyan nedves törlőkendőt, amit arcra is lehet használni, ezzel pillanatok alatt megszabadulhatsz a festéktől, miközben hidratálhatod is a bőröd.

3 tipp, hogyan legyél csinos smink nélkül is

Tudjuk, hogy edzéshez fontos a magabiztosság, amihez hozzájárul valamelyest a smink viselése is. De hogyan tovább, ha nem akarod, hogy mindenközben árts a bőrödnek?

1. Viselj olyan ruhát, amiben jól érzed magad!

A megfelelően előnyös, ugyanakkor kényelmes edzőruházat nagymértékben növelni fogja az önbizalmad, és lehet, hogy így már nem is lesz szükséged a sminkre. (És amikor a sokszázadik guggolás után kezd már formásodni a feneked a feszülős leggingsben, akkor az a jóképű srác a sarokban nem az arcodat fogja nézni.)

2. Bízz természetes szépségedben!

Tudjuk, ez kissé közhelyesen hangzik, de tényleg hasznos tanács. Való igaz, hogy sok edzőteremben különösen fontos, hogy ki hogyan néz ki, de ne feledd, hogy te miért jársz oda. Szeretnél egészségesebb lenni, vagy formásabb? Ezen a helyen a céljaid, nem pedig a pillanatnyi külsőd az elsődleges szempont. És mi lehetne vonzóbb, mint egy nő, aki kitartóan küzd azért, hogy csinosabb lehessen?! Hidd el, a pasik legalább annyira buknak a magabiztos kisugárzásra, mint a csinosra sminkelt pofira. Sőt, talán jobban is!

3. Ha semmiképp sem akarsz smink nélkül lenni, legyen az elved a könnyedség!

Illetve a mértékletesség. Ha már nem szeretnél búcsút inteni a sminknek, akkor válogasd meg jobban, hogy milyen termékeket használsz ilyenkor. A dermatológusok könnyű, por alapú alapozókat ajánlanak, amelyekből csak egy vékony réteget ajánlott felvinni. Válassz inkább víz, mint olaj alapú termékeket. Óvatosan a szemfestékkel: az izzadtságtól könnyen elmaszatolódhat, és egyre jobban fogsz hasonlítani egy pandára! Edzés után pedig rögtön mosd le a sminket bőrödről, hogy az fellélegezhessen, megtisztulhasson.

Összességében tehát megéri kicsit a hátrébb sorolni a rangsorban a külsőt, és szem előtt tartani a bőröd egészségét edzés közben. Ha azonban mégsem szeretnél nélküle a terembe lépni, akkor tartsd szem előtt az előbbi néhány tanácsunkat és figyeld bőröd jelzéseit!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön