Fittség teszt
Egészségmagazin.com   |   2015.04.10.

Teszteld fittségedet! 2.

Előző cikkünkben már elkezdünk írni a házi vagy tornatermi körülmények között végrehajtható fittségi tesztekről, ahol nem kellenek drága gépek, berendezések az állapotfelméréshez. Az alábbiakban néhány plusz tesztek is javaslunk, amelyekkel még komplexebb módon vizsgálhatjuk akár saját állapotunkat, akár csapatként együttműködve társaink fittségi szintjét.

reklám vége

Egyensúly-teszt

A próba kidolgozói szerint a dinamikus egyensúlyozó képesség, időkényszer melletti koordináció mérése. Alkalmasnak tartják továbbá a kockázatvállalási képesség vizsgálatára is. Hirtz (97) szerint a teszt érvényessége (faktoriális) 0,44, megbízhatósága (teszt-reteszt) 0,70 és tárgyilagossága 0,70. Egy tornapad, egy svédszekrény felső része, 2 kg-os medicinlabda, stopperóra, 4X2,5 cm-es habszivacs akadály szükséges hozzá.

Végrehajtás: egy felfordított tornapadon kell egyensúlyozni, miközben a pad első felén tesz egy teljes fordulatot, tetszés szerinti irányba. A pad második felén kétszer át kell lépni és hátrafelé visszalépni a padra helyezett habszivacs (4 cm széle, 2,5 cm vastag) akadályon. A pad végén tetszés szerinti dobással 2kg-os medicinlabdát kell egy szekrényrészbe dobni. A szekrényrész a padtól 1,5 méterre, keresztben legyen a padlón. Félfordulat után vissza kell fordulni a padtól 1,5 m-re levő rajt-cél vonalig. Egy bemutató és két értékelt próba kb. 2 percig tart. Ha a padról a személy lelép, úgy alkalmanként 1 mp büntetőmásodperceket kell levonni az összidőből. Két kísérletet lehet tenni, a jobbik számít. A büntetőidőt le kell vonni. Ha nem sikerül a célbadobás, nem kell ismételni, vagy büntetőidőt levonni, de célszerű célba dobni a labdát.

Scott próba

Az általános fizikai felkészültség mérésére használjuk Eredetileg a próbát 12 évesnél idősebb középiskolások, vagy főiskolás lányoknak dolgozták ki, értékelése szubjektív. Szükséges felszerelések: stopperóra, 1 szőnyeg, 2 karika, 1 zászló, vagy oszlop, léc (vagy felfordított pad mozsáron).

Végrehajtás: a próbázó hanyatt fekszik, lábával érinti a rajtvonalat. Vezényszóra felállt, zászló felé fut a karikába páros lábbal ugrik bele és ki. A zászlót balra 2szer megkerüli. Átkúszik a léc alatt, feláll b és c vonal között 3szor oda-vissza. Az utolsó visszafutásnál, amikor a próbázó a c vonalon áthalad, vége a próbának.

Esslingeni fittness-teszt

A fittség mérése, az általános testi erő, a koordináció („ügyesség"), a maximális ciklikus gyorsaság és az anaerob (illetve aerob) állóképesség alapján. Rapp és Schoder a 10-14 éves lányok mintáján tett vizsgálata alapján a teszt megbízhatósági együtthatója 0,82. Egyik végén rögzített és mozgatható nyújtóvas, 10 kg-os, a nyújtóvasra rögzíthető teher, 2 db svédszekrény, ragasztószalag a talajon tett jelzésekhez, 4 db buzogány (vagy bója), cm-es beosztású, legalább 25 m hosszúságú mérőszalag, stopperóra szükséges hozzá.

Végrehajtás: a teszt négy különböző feladatból áll:

  1. Nyújtóvas emelése: a rudat -amely egyik végén forgatható módon rögzített és legalább 10 kg-os súllyal még külön is megterhelt- kell guggolásból felállásba kar magastartás helyzetébe hatszor a lehető legnagyobb gyorsasággal felemelni. A felálláskor a törzs és a könyök teljesen nyújtott, guggoláskor a rúd vége érintse meg a talajt. Az elemelés pillanatától a hatodik végrehajtás befejezését jelentő (a rúd a talajon) guggolásig mérjük az időt, 0,1 s-os pontossággal. Nyújtó hiányában a bordásfalra akasztott tornapad segítségével is elvégezhető a feladat.
  2. Akadályfutás: az alábbi ábra alapján összeállítunk a svédszekrény részeiből egy akadálypályát. A feladat értelmében háromszor kell a lehető legrövidebb idő alatt végighaladni a pályán és az összidőt 0,1 s-os pontossággal mérjük. Ügyeljünk arra, hogy a haladás az előírások szerint történjen! Az első akadályon balról át kell bújni, majd átugrani a szekrényt (ráugrani, majd leugrani is elfogadható), a következő akadályon is balról kell átbújni, a végén egy fordulás után ugyanezt visszafelé.
  3. 30 m-es futás állórajt alapján (sprintfutás). A feladatokat a „futásokra" jellemző szabályok szerint követeljük meg, az időtartamot 0,1 s-os pontossággal rögzítjük.
  4. Bójakerülés (400m): kijelölünk egy akadálypályát, amelyet ötször kell végigfutni. Az időt 0,1 s-os pontossággal mérjük.


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön