edzés
Egészségmagazin.com   |   2016.01.25.

7 perces edzés a formás testért

Úgy érzed, hogy újévi lendületed máris alább hagyott? A mindennapi teendők miatt már az első héten kimaradt egy-egy edzés? Ne add még fel az egészséges életmódot: ezzel a gyakorlatsorral akkor is érdemes megpróbálkoznod, ha csak 7 percet tudsz az edzésre szakítani!

reklám vége

Hányszor hallhattad már, hogy csak az érhet el eredményt az edzéssel, aki heti többszöri alkalommal órákat izzad az edzőteremben?! A valóság az, hogy ez tévhit: vannak olyan edzésmódszerek, amikkel már napi pár perc is eredményt hozhat. A múltkor már írtunk az 5 perces planking programról, most pedig egy kicsit hosszabb, 7 perces gyakorlatsort mutatunk be!

A 7 perces edzés lényege

A gyakorlat lényege, hogy 7 percen keresztül 12 féle gyakorlatot kell csinálnod, Ehhez le sem kell menned az edzőterembe: elég, ha van otthon egy szék és egy fal, amit felhasználhatsz. Minden feladatot 30 másodpercig kell végezned, majd következik egy 10 másodperces pihenő, hogy kicsit felfrissülhess.

Az egész gyakorlatsor lényege, hogy a folyamatos mozgás hatására izzadni kezdj, és mire végzel a 7 perccel, érezni fogod munkád gyümölcsét.

Izzadás hatására tested jobban égeti a zsírt, amit még jobban felerősít a magas pulzusszám is.
Fontos, hogy a feladatsort valóban 7 perc alatt végezd, mert csak így érheted el vele a várt hatást. Ha ugyanis 10 másodpercnél hosszabb szüneteket hagysz, a szervezeted nem fogja felhasználni a tartalékait!

Akár reggelente, mielőtt munkába indulsz, akár este, amikor hazaérsz, esetleg az esti film reklámblokkjában: 7 percet igazán könnyű találni minden nap!

Válaszd ki a 2 legjobb számot ebből a listából, és hajrá!

A 7 perces edzés

1. Pörögj fel, mint egy paprikajancsi!

Először is fel kell készítened a tested a terhelésre. Ehhez szükséged lesz megfelelő vérkeringésre, ami képes lesz elszállítani a friss, oxigéndús vért az izmokhoz. Ebben lesz barátod a Jumping Jack-nek nevezett gyakorlat: állj egyenesen, majd ugorj terpeszbe, miközben a kezeidet felemeled a fejed fölé. Ezután ugorj vissza alapállásba. Ugrálj úgy, mint egy paprikajancsi 30 másodpercen keresztül!

2. Elfáradtál? Ülj le egy fél percre!

De természetesen ne egy székre, csak úgy, a levegőbe. Támaszd a hátad a falnak, és ereszkedj le addig, amíg a combod vízszintes lesz! Vigyázz, ez a gyakorlat nehezebb, mint amilyennek látszik, de szerencsére csak 30 másodpercet kell kibírnod belőle. Megéri, mert kőkemény combod lesz tőle!

3. Fekvőtámasz

A kitolásokkal egyszerre veheted célba a karjaid, a vállaid és a hátizmaid is. Valószínűleg ismerős a gyakorlat, de ha mégsem, akkor feküdj hasra a földre, a kezeidet rakd a vállaid alá, majd told fel magad a földtől úgy, hogy a hátad és a lábaid egyenesek legyenek. Csak annyira engedd vissza a tested, hogy a felkarod vízszintes legyen, majd jöhet a kitolás újra. Csináld a saját tempódban, nem a támaszok mennyisége számít, hanem az, hogy 30 másodpercig folyamatos mozgásban legyél!

4. Hasprés

És következhet a kihagyhatatlan hasprés! Nem érdemes átugrani, mert ha vonzó kockás hasat szeretnél, ez az egyik legcélzottabb gyakorlat hozzá! Ráadásul a gerincednek is jót tesz. Megint 30 másodperc!

5. Lépcsőzés

Ahogy korábban is említettük egy székre szükséged lesz a 7 perc alatt, így érdemes már előre kikészítened, hogy ha ehhez a feladathoz érsz, akkor kéznél legyen. Nincs más dolgod csupán harminc másodpercig aktívan fel-le lépdelni rá. Könnyűnek hangzik? Próbáld csak ki! Ha rendszeresen csinálod formás feneked és lábaid lesznek. (Fontos, hogy stabil, nem túl magas széket válassz! Ha görgős irodai székkel, összecsukható székkel, vagy bárszékkel próbálkozol, könnyen háztartási baleset lehet a vége.)

Ha nagyon magasnak találod a széket, kezdetnek jól jöhet egy sámli, fellépő vagy step pad is.

6. Guggolás

A guggolás az egyik legjobb saját testsúlyos gyakorlatok egyike, így a 7 perces edzésből sem maradhat ki. Az egész testedet igénybe veszi, különösen a lábizmokat.

7. Tricepsz gyakorlat

Ismét elő kell venned a széket, de most a tricepszedet vesszük célba. Támaszkodj meg szék két szélén a feneked hozd előrébb az ülőfelület elé. Végezz karhajlításokat úgy, hogy a karod derékszöget zárjon be a legmélyebb ponton.

8. Plankolj!

Korábbról már ismerős lehet a gyakorlat. Ha olvastad előző cikkünket, már tudhatod, hogy a plankolás milyen nagyszerű egyensúlyfejlesztő gyakorlat. És ez még nem minden: a gáttartás a lábfej és a kar izmait is edzésben tartja - a hátizmokról nem is beszélve! Feküdj hasra, és emelkedj könyöktámaszba.

Tartsd ezt a pózt fél percig! Ügyelj arra, hogy a lábaid és a hátad egyenesek legyenek!

9. Helyben futás

Még a futók és az atléták is esküsznek a helyben futásra, ha egy kicsit energiával akarnak feltöltődni. Persze nem egy szimpla helyben futásról van szó, hanem egy magas térdemeléssel egybekötött variációról. Ezzel könnyen felpörgetheted magad, miközben rugalmasabb is leszel.

10. Kitörés

Nem, még ne törj ki magadból! Ez az egyszerű gyakorlat a fenekedet fogja formásabbá tenni: állj egyenesen, majd lépj ki az egyik lábaddal előre, és ereszkedj le, amíg vízszintes lesz a combod! (A másik lábad eközben nyújtva marad hátul). Utána vissza egyenesbe, és cserélj lábat!

11. Fekvőtámasz egy kis csavarral

Elfáradtak a lábaid? Akkor térj vissza a karok átmozgatására: jöhet újra a fekvőtámasz tartás, de most ne csak a hagyományos karhajlításokat végezd, hanem inkább fordulj ki előbb az egyik, majd a másik oldalra. Ezzel erősíted a kar- és vázizmaidat is. Különösen hasznos ez a gyakorlat, ha amúgy ülőmunkát végzel!

12. Oldalsó plankolás

Jöhet a nagy hajrá! Az oldalsó gáttartás sem lehet ismeretlen, ha rendszeres olvasónk vagy. Így fejlesztheted a legjobban az oldalsó hasizmaidat. Nincs más dolgod, mint hogy oldaladra feküdj, és megtámaszkodj a könyöködön. Itt is figyelned kell arra, hogy a törzsed és a lábaid egy egyenes vonalat alkossanak. a szabadon lévő kezedet tehet csípőre vagy az oldaladra is fektetheted.

Egészségmagazin-tipp:

Zenének a Flashdance Maniac-ja vált be legjobban, ez pont illik az ilyen intenzív tornázáshoz, különösen passzol a helyben futós részhez:) Az időt pedig a Tabata Timer segítségével tudod mérni:

1. Kattints erre a weboldalra: http://fitlb.com/tabata-timer

2. Görgess lejjebb és nyomj a Tabata This gombra

3. Állítsd be az edzésedet az alábbiak szerint

  • Number of Tabatas: 1 (egy széria, de ha bírod, akkor lehet 2-3 is)
  • Rounds per Tabata: 12
  • Time On: 30

A többi beállítást hagyd változatlanul. Az oldal méri az időt, és 3 másodperccel előre fog szólni, hogy mikor jár le a gyakorlat/pihenőidő.

4. Nyomj a Start gombra!

 

Lehet, hogy elsőre könnyűnek hangzik a 7 perces gyakorlat, de ha csak egy hétig minden nap időt szakítasz rá, akkor saját testeden fogod érezni, hogy milyen hatékony is valójában. Így most már nem kell időhöz kötnöd, azt hogy aktív és egészséges életet tudsz-e élni.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön