edzés betegen
Egészségmagazin.com   |   2016.11.23.

Szabad-e betegen edzened?

Az ősz megérkezésével felfrissült a levegő, és csodaszép tájak hívogatnak sportolásra. A hideg idő azonban olykor kifog az immunrendszereden. Vajon szabad egy kis megfázással sportolni, vagy inkább otthon kell maradnod? Olvass tovább és megtudhatod!

reklám vége

A sport szerelmesei, és azok, akik valamilyen célt szeretnének elérni bizony komoly edzésrend szerint élnek. A kitartóak szinte nem ismernek olyan akadályt, ami meggátolhatná őket abban, hogy minden edzésen jelen legyenek, sőt! Hisznek abban, hogy a sport, a felfokozott pulzus és az izzadás segít, hogy gyorsabban leküzdhessék a betegséget.

Pedig a valóságban a megbetegedés komoly indok lehet arra, hogy kihagyd az aznapi testmozgást...

3 dolog, amit ne csinálj, ha beteg vagy

Alapvetően egyénenként változik, hogy kit mennyire viseli meg egy betegség, de vannak bizonyos szabályok, amelyeket ilyen esetekben fontos, hogy betarts:

1. Lázasan, sose edz!

Láz esetén a tested úgy próbálja elpusztítani a problémát okozó baktériumok vagy vírusokat, hogy megemeli a test belső hőmérsékletét, ezzel pedig kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozók számára. Az izmok ilyenkor erőtlenné válnak, és gyakori a gyengeség, valamint a fejfájás - többek között a láz okozta folyadékhiány miatt. Testmozgás közben a szervezet sok vizet és ásványi anyagot veszít, amit a lázas állapot további növelhet, és akár komolyabb dehidratáltsághoz is vezethet.

2. Gyomorpanaszok esetén maradj otthon

Egy gyomorrontás nem csak kellemetlen és váratlan pillanatokkal keseríti meg az életed, hanem hosszú fennállása esetén komoly veszélyforrást is jelent az egészségedre. A lázhoz hasonlóan, egy hasmenéses megbetegedés során rengeteg vizet és ásványi anyagot veszítesz, amit pótolni egyébként is nehéz. Ha a folyadékvesztést fokozod a testmozgással, akkor súlyosan igénybe veszed a szervezetedet, és ez akár súlyos következményekkel is járhat. Légy kicsit türelmes, és várj pár napot, amíg a tünetek csillapodnak. Ha a probléma hosszú napokon át nem szűnik meg, akkor fordulj orvoshoz. Javasoljuk, hogy edzést a panaszok eltűnése utána pár nappal kezd meg, hogy regenerálódhasson a szervezeted!

3. Fájdalmas köhögés, mellkasi fájdalom

Legyen szó egyszerű meghűlésről, vagy kialakulóban lévő tüdőgyulladásról, nem szabad félvállról venned az intő jeleket. Egy tüdőgyulladás akár végzetes is lehet, ha nem kezelteted megfelelően! Ha pedig gyulladásról van szó, akkor bizony az antibiotikum elkerülhetetlen. Az antibiotikumok erősségüktől függően kimerültséget és fáradtság érzetét okozzák, ami mellett dolgozni és fizikai munkát végezni igazi kihívás - de nem a jobbik fajtából. Bizonyos gyógyszerek erősen álmosítanak is, márpedig sportolás közben mind az eszközhasználatnál, mind a mozgásnál szükséged lesz az éberségedre.

Mennyi időnek kell eltelnie a betegség után, hogy újra sportolhass?

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy egy betegség után a kihagyás és a fizikai megpróbáltatás miatt a tested gyengébb lesz az átlagosnál. Szükséges tehát, hogy ilyenkor egy kímélő edzéssel kezdj. Nem kell teljesen az elejéről kezdened, de eleinte jobb, ha kicsit kevesebbet és kisebb erővel végzed a gyakorlatokat. Pár nap alatt felhozhatod magad a megszokott szintre, csupán egy kis ráhangolódásra van szükség. Légy türelmes magaddal és a testeddel szemben is, mert meglesz az eredménye!

Ne kezd el az edzést azonnal, amint jobban érzed magad, vagy javulást észlelsz. A panaszok megszűnése utáni napok még szóljanak a pihenésről, hogy biztosan ne térjen vissza a betegség - így megelőzheted a szövődményeket, és a későbbi megbetegedéseket is.

Hogyan döntsd el, hogy készen állsz-e már az edzésre?

Mindenki másképp éli meg  a betegséget. Fontos azonban, hogy mindvégig az egészségedet tartsd szem előtt. Egy kis nátha esetén a mozgás akár a javadra is válhat,  mivel élénkíti a vérkeringést, és a méregtelenítő folyamatok is aktívabbá válnak. A legjobb válasz a kérdésre tehát, hogy akkor eddz, ha a hétköznapi dolgok elvégzése sem okoz gondot. Nem javasoljuk, hogy antibiotikum szedése alatt, vagy láz esetén mozogni kezdj, mivel az nem hogy segítene, hanem elnyújthatja a megbetegedést,  valamint szövődményekhez vezethet. A türelem nem csak rózsát terem, hanem gyorsabb gyógyulást is, így megéri várnod! Inkább töltsd a rossz napokat pihenéssel és sok citromos teával, ami energiával tölt fel, így az edzés is jobban fog esni majd.

Gyors gyógyulást és kellemes edzést kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön