dehidratáció
Egészségmagazin.com   |   2016.11.10.

Miért igyál vizet? A dehidratáció 11 következménye

Sokan nem figyelnek eléggé arra, hogy elegendő vizet igyanak, pedig ez nemcsak azért fontos, mert anyuka annak idején belénk sulykolta. Tudtad, például, hogy a dehidratáció miatt hamarabb megöregedhetsz? Vagy hogy könnyebben elhízhatsz? 11 okot sorolunk fel, ami után garantáltan jobban odafigyelsz az ivásra!

reklám vége

Mivel az emberi test több mint fele vízből áll, létfontosságú a folyadék pótlása. Az ember ugyanis nem úgy működik, mint a növények, mi nem tudunk a pillanatnyi kókadásból új életre kelni. A szomjúságérzet nem véletlenül alakult ki, ez ugyanis a szervezeted diszkrét, de hatásos jelzése arra, hogy ideje pótolnod az elvesztett folyadékot.

De mi történik akkor, ha nem iszol eleget? A rossz hír, hogy nem csak annyi, hogy szomjas leszel és kiszárad a szád: a tartós dehidratáció komoly betegségek okozója lehet.

A dehidratáció 11 következménye

1. Ingerlékenység

Ha egy súlyosan dehidratált embert vízzel kínálsz, még az is előfordulhat, hogy a falhoz vágja a poharat. Ez azért lehet, mert a vízhiány idegesebbé, ingerlékenyebbé, frusztráltabbá tehet.

2. Fáradtság

Ha egész nap a monitort bámultad és fáradtnak érzed magad, könnyen lehet, hogy azért van, mert elfelejtettél inni. A dehidratáció indokolatlan fáradtságot okozhat.

3. Bőrproblémák

A túl kevés folyadékfogyasztás nemcsak rövidtávon, hanem hosszabb távon is rongálja a bőrödet. Fénytelenebbé, ráncosabbá, szárazabbá válhat, és érzékenyebb lesz a betegségekre.

dehidratáció

A rendszeres vízivás rengeteg panasztól megkímélhet

4. A dehidratáció öregít

Bár az életkorral eleve csökken a szervezetben lévő folyadék mennyisége, a dehidratáltság gyorsítja ezt a folyamatot. Ha nem akarsz idő előtt ráncos bőrt, igyál eleget!

5. Ugráló vérnyomás

Ha nem iszol eleget, a véred elkezd sűrűbbé válni, ez pedig a vérnyomás emelkedésével járhat. A magas vérnyomás viszont egy rakás betegség okozója lehet a szívrohamtól a stroke-ig. Ne kockáztass!

6. Magas koleszterin-szint

A szervezet egyik természetes védekező reakciója a dehidratáltságra, hogy növeli a koleszterint-szintet, ami azonban egy sor betegséghez vezethet.

7. Ízületi fájdalom

A szervezet sok más részéhez hasonlóan az ízületeknek, például a térdnek is folyadékra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni, és elbírja a test súlyát. Ha nem iszol eleget, az tartós károsodást okozhat az ízületeidben.

8. Allergia és asztma

Az orr és a légzőrendszer többi része is megsínyli a vízhiányt, így ugyanis sokkal rosszabbul tudják felvenni a harcot a belélegzett szennyeződésekkel szemben. A dehidratáció az allergiát és az asztmát is súlyosbíthatja.

9. Elhízás

A dehidratáció nemcsak fáradtsághoz, hanem elhízáshoz is vezethet. Ha nem iszol eleget, lassul az anyagcseréd és csökken az energiaszinted, ami növeli az elhízás veszélyét.

10. Vese- és hólyaggondok

Ezek a szervek foglalkoznak a méreganyagokkal, ezért sok folyadék kell ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Ha a dehidratáltság következtében nem jutnak elegendő folyadékhoz, a káros anyagok felhalmozódhatnak bennük, ami akár vesekőhöz is vezethet.

11. Emésztési gondok

Az emésztéshez is sok vízre van szükség, ennek hiánya nemcsak a felszívódást ronthatja, de a gyomorsav sűrűsödésével akár gyomorfekélyhez vagy gyomorhuruthoz is vezethet.

Az, hogy minden nap igyál meg legalább 2-3 liter vizet, nemcsak üres intelem, hiszen ha elhanyagolod, az számos komoly problémához vezethet. Ha nem szeretnél idő előtt megöregedni, gyomorhurutot kapni és vesekővel szenvedni, mindig legyen a kezed ügyében egy pohár víz és ne félj használni!

Oszd meg a cikket barátaiddal is, hogy ők is elkerülhesség a dehidratáció okozta panaszokat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön