dehidratáció
Egészségmagazin.com   |   2016.11.10.

Miért igyál vizet? A dehidratáció 11 következménye

Sokan nem figyelnek eléggé arra, hogy elegendő vizet igyanak, pedig ez nemcsak azért fontos, mert anyuka annak idején belénk sulykolta. Tudtad, például, hogy a dehidratáció miatt hamarabb megöregedhetsz? Vagy hogy könnyebben elhízhatsz? 11 okot sorolunk fel, ami után garantáltan jobban odafigyelsz az ivásra!

Mivel az emberi test több mint fele vízből áll, létfontosságú a folyadék pótlása. Az ember ugyanis nem úgy működik, mint a növények, mi nem tudunk a pillanatnyi kókadásból új életre kelni. A szomjúságérzet nem véletlenül alakult ki, ez ugyanis a szervezeted diszkrét, de hatásos jelzése arra, hogy ideje pótolnod az elvesztett folyadékot.

De mi történik akkor, ha nem iszol eleget? A rossz hír, hogy nem csak annyi, hogy szomjas leszel és kiszárad a szád: a tartós dehidratáció komoly betegségek okozója lehet.

A dehidratáció 11 következménye

1. Ingerlékenység

Ha egy súlyosan dehidratált embert vízzel kínálsz, még az is előfordulhat, hogy a falhoz vágja a poharat. Ez azért lehet, mert a vízhiány idegesebbé, ingerlékenyebbé, frusztráltabbá tehet.

2. Fáradtság

Ha egész nap a monitort bámultad és fáradtnak érzed magad, könnyen lehet, hogy azért van, mert elfelejtettél inni. A dehidratáció indokolatlan fáradtságot okozhat.

3. Bőrproblémák

A túl kevés folyadékfogyasztás nemcsak rövidtávon, hanem hosszabb távon is rongálja a bőrödet. Fénytelenebbé, ráncosabbá, szárazabbá válhat, és érzékenyebb lesz a betegségekre.

dehidratáció

A rendszeres vízivás rengeteg panasztól megkímélhet

4. A dehidratáció öregít

Bár az életkorral eleve csökken a szervezetben lévő folyadék mennyisége, a dehidratáltság gyorsítja ezt a folyamatot. Ha nem akarsz idő előtt ráncos bőrt, igyál eleget!

5. Ugráló vérnyomás

Ha nem iszol eleget, a véred elkezd sűrűbbé válni, ez pedig a vérnyomás emelkedésével járhat. A magas vérnyomás viszont egy rakás betegség okozója lehet a szívrohamtól a stroke-ig. Ne kockáztass!

6. Magas koleszterin-szint

A szervezet egyik természetes védekező reakciója a dehidratáltságra, hogy növeli a koleszterint-szintet, ami azonban egy sor betegséghez vezethet.

7. Ízületi fájdalom

A szervezet sok más részéhez hasonlóan az ízületeknek, például a térdnek is folyadékra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni, és elbírja a test súlyát. Ha nem iszol eleget, az tartós károsodást okozhat az ízületeidben.

8. Allergia és asztma

Az orr és a légzőrendszer többi része is megsínyli a vízhiányt, így ugyanis sokkal rosszabbul tudják felvenni a harcot a belélegzett szennyeződésekkel szemben. A dehidratáció az allergiát és az asztmát is súlyosbíthatja.

9. Elhízás

A dehidratáció nemcsak fáradtsághoz, hanem elhízáshoz is vezethet. Ha nem iszol eleget, lassul az anyagcseréd és csökken az energiaszinted, ami növeli az elhízás veszélyét.

10. Vese- és hólyaggondok

Ezek a szervek foglalkoznak a méreganyagokkal, ezért sok folyadék kell ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Ha a dehidratáltság következtében nem jutnak elegendő folyadékhoz, a káros anyagok felhalmozódhatnak bennük, ami akár vesekőhöz is vezethet.

11. Emésztési gondok

Az emésztéshez is sok vízre van szükség, ennek hiánya nemcsak a felszívódást ronthatja, de a gyomorsav sűrűsödésével akár gyomorfekélyhez vagy gyomorhuruthoz is vezethet.

Az, hogy minden nap igyál meg legalább 2-3 liter vizet, nemcsak üres intelem, hiszen ha elhanyagolod, az számos komoly problémához vezethet. Ha nem szeretnél idő előtt megöregedni, gyomorhurutot kapni és vesekővel szenvedni, mindig legyen a kezed ügyében egy pohár víz és ne félj használni!

Oszd meg a cikket barátaiddal is, hogy ők is elkerülhesség a dehidratáció okozta panaszokat!Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön