víz, ivóvíz
Egészségmagazin.com   |   2015.09.04.

Igyál vizet az egészségedért – de csak módjával!

Víz nélkül nincs élet, már a közepes szintű hiánya is hátráltatja a test bizonyos funkcióit. No de milyen pozitív és negatív hatásai vannak? Mikor, mennyit és hogyan érdemes fogyasztani?

reklám vége

Csodaszer a csapból

Az agyszövetek mintegy 70-80 százaléka víz, tehát a szükségesnél alacsonyabb folyadékbevitel esetén a testet és a tudatot is felesleges stressz éri. Nem érdemes tehát megvárni a szomjúságérzet jelentkezését, a stressz-szint csökkentése érdekében is érdemes naponta megfelelő mennyiségű vizet meginni.

Mivel a folyadék megelőzi az izomgörcsöket és hozzájárul az ízületek „karbantartásához", ezért hosszabban és intenzívebben vagyunk képesek edzeni megfelelő mennyiségű vízivás esetén. Ebben van segítségünkre a víz energializáló hatása is, hiszen a megfelelő mennyiség elfogyasztása hozzájárul a szív optimális működéséhez, amelynek köszönhetően a mindig friss oxigén keringhet a véráramon.

A rendszeres és bőséges vízfogyasztás meggyorsítja az anyagcserét, valamint a teltség érzetét biztosítja. Érdemes akár az étkezések előtt meginni egy-egy pohár vizet, egy kevesebb táplálékkal is jóllakhatunk, ezzel is megakadályozva a elhízás lehetőségét. Mindezeken felül a víz fiatalít is, ez a természet hidratáló krémje - ha a hámsejtek folyadéktartalma helyreáll, akkor azok egyenletesebbek és rugalmasabbak lesznek.

Az egészséges ember számára elengedhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű víz. Érdemes tehát odafigyelni a napi „adagra" és nem túlzásba vinni - hiszen a víz csodaszer, de ha túlzott fogyasztásával sokat árthatunk.

Vízből is megárt a sok

Bár a víz egészséges, és a jó közérzet megtartásához elengedhetetlen a fogyasztása, azonban nem szabad túl sokat inni. A nemzetközileg elismert londoni érsebész, professzor Mark Whiteley hívta fel a figyelmet a túlzó vízfogyasztás következményeire egy tanulmányában.

A legtöbb esetben a nagyfokú, állandó izzadás oka a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás. Ez egy ördögi kört eredményez, hiszen a sok ivás okozza a túlzott izzadást, aminek következtében a test folyadékigénye ismét magas lesz, ezzel újabb pótlásra kényszeríti az embert. Ilyenkor pont a feleslegtől próbál megszabadulni a szervezet, úgyhogy érdemes ebben az esetben visszafogni a fogyasztást.

Lefekvéskor agyunk egy antidiuretikus, tehát vízhajtást gátló hormont termel, ami lelassítja a vesefunkciót, amelynek köszönhetően álmunkat nem szakítja félbe az éjszakai vizelési inger. Ha azonban lefekvés előtt iszunk több pohárral, akkor ez felülírja a szervezet alapvető működését, így kénytelenek vagyunk akár az éjszaka közepén is felkelni.

A professzor tanulmányában felhívta a figyelmet a vízmérgezés veszélyére is - bár ilyen eset ritkán fordul elő. A túlzott vízfogyasztás halálos következményekkel is járhat, azonban ez esetben nem néhány pohárnyiról van szó. A rövid időn belül elfogyasztott több liternyi folyadék megterheli a szervezetet, a gyors utánpótlás miatt a vesék képtelenek kiválasztani a felesleget, ezért felhígul a vér és leesik a létfontosságú ásványi sók tartalma.

Érdemes tehát naponta többször és keveset fogyasztani, és estefelé egyre kevesebbet. Azonban miért fontos ennyire a folyadékpótlás? A szervezet egészséges állapotának fenntartása miatt elengedhetetlen a napi, átalagban 2 liter víz. Azonban ezen felül további csodás mellékhatásai is vannak a kellő mennyiség megivásának.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön