Citromos víz
Egészségmagazin.com   |   2016.04.04.

Citromos víz-diéta? Ezt a 3 dolgot feltétlenül tudnod kell!

A legtrendibb diéta manapság, ha reggel megiszol egy pohár vizet, amibe citromot tettél. Olyan hollywoodi sztárok esküsznek a módszerre, mint például Gwyneth Paltrow. Rengeteg cikk foglalkozik a kérdéssel, hogy hideg vagy meleg legyen-e a víz, mennyi citrom kell bele... és úgy fest, hogy a módszer népszerűsége töretlen. De valóban hatásos?

reklám vége

Ha a fogyókúrázni szeretnél, túlzás nélkül mondható, hogy annyi lehetőség közül választhatsz, ahány csillag van az égen. A trendek azonban - mint mindenben - a diéták területén is folyamatosan változnak. Ha belegondolsz, biztos rengeteg félét fel tudsz sorolni az elmúlt évekből, mikor milyen módszerrel volt éppen divatos küzdeni a plusz kilók ellen.

Az ezer módszer között persze vannak olyanok, amik tényleg hatásosak, másokat viszont kénytelenek vagyunk a „halottnak a csók" kategóriába sorolni.

Mi az a citromos víz-diéta?

A citromos víz, az elmúlt hónapok egyik legfelkapottabb technikája, leginkább egyszerűségével hódít. Nem kell a 15 féle, drága és nehezen beszerezhető csodaszert turmixgépben összemixelni, hogy aztán valami friss ízűnek mondott, valójában borzalmas állagú kotyvalékot kelljen lekényszeríteni a torkodon, mint sok más fogyókúra esetében.

A citromos vízhez két dolog kell: citrom és víz. Itt azonban nagyjából ki is merül az, amiben a módszer támogatói megegyeznek. Innentől különböző táborok léteznek: van, aki meleg vízre esküszik, van, aki szerint a hideg víz az igazi. Sokan csak az eredeti citromkarikát tartják megfelelőnek, mások szerint a citrom sűrítmény is megteszi.

Amiben minden kérdés ellenére biztos lehetsz: a kifacsart citrom leve dugig van a rák ellen harcoló antioxidánssokkal és az energiát adó és az egészséghez általában szükséges C-vitaminnal, szóval az egészségességéhez nem fér kétség. De vigyázz! Ez csak a frissen facsart vagy 90-100%-os citrom sűrítményre igaz! A néhány tíz százalékos citromtartalmú, mindenféle állagjavítókat, tartósítószereket és színezékeket tartalmazó cukrozott citromlevek nem vesznek részt ebben a játszmában.

Hatásos-e a citromos víz-diéta?

Bár a citrom élettani hatásai kétségbevonhatatlanok, de arra például nincs semmi bizonyíték, hogy a citrom fogyasztása javítaná az emésztést vagy „méregtelenítené" a szervezetet. Még akkor sincs, ha maga Gwyneth Paltrow próbál meggyőzni az ellenkezőjéről.

A citromos víz alapvetően egészséges, még ha nem is annyira, mint sokan szeretnék. De fontos tudnod, hogy van 3 „mellékhatása" is!

1. Gyomorégés

Ha hajlamos vagy a gyomorfájásra, ne igyál túl sok citromos vizet, mert megfájdulhat a gyomrod. Mivel a citrom egyike a legsavasabb gyümölcsöknek, ezért gyomorégést okozhat olyanoknál, akik érzékenyek erre. Tehát mint mindent, ezt is csak mértékkel fogyaszd!

2. Árt a fogzománcnak

Ugyancsak a savasságnak köszönhető, hogy a citrom megrongálhatja a fogaidat védő zománcréteget. Ez ellen például úgy védekezhetsz, ha szívószállal iszol vagy egyszerűen csak gyorsan lenyeled a folyadékot, nem tartogatod a szádban sokáig.

3. Savanyú az ital

Biztos sokan vannak, akik szeretik, ahogyan a szájukat összehúzza a citrom, de valljuk be: vannak ennél jobb ízű italok is. Ha nem szereted, akkor ne kínozd magad: a citromos víz nem a te italod, és nem hatásos annyira, hogy fölöslegesen sanyargasd magad. Nem kell erőltetni, hiszen ezer más közül lehet még választani.

A citromos víznek vannak tehát bizonyított jótékony hatásai is, de túlzásba vitele káros is lehet. Hogy beépíted-e a diétádba vagy sem, az mostantól csak rajtad áll - de mi azt ajánljuk, hogy hallgass az ízlésedre, ha ízlik, iszogasd bátran, ha pedig nem neked való, keress helyette mást!

Érdekes volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön